Vágólapra másolva!
A magyar asztalitenisz-válogatott felelős szakvezetői kedden kihirdették annak az öt férfi és öt női játékosnak a névsorát, akik hazánkat képviselik a 23. felnőtt Európa-bajnokságon, amelyet március 30. és április 7. között rendeznek Zágrábban.

Volper László, a férfiválogatott szakvezetője, és Tarján András, a női válogatott edzője a szakmai alelnökökkel (Berczik Zoltán és dr. Ormai László) történt egyeztetés után nevezték meg csapatukat. A címvédő női csapatot Tóth Krisztina, Bátorfi Csilla, Lovas Petra, Fazekas Mária és Póta Georgina alkotja, a férfiak között Pázsy Ferenc, Lindner Ádám, Fazekas Péter, Marsi Márton, valamint Zwickl Dániel lép asztalhoz. Póta és Zwickl, az idei ifjúsági Európa TOP 12 bajnokság magyar győztesei csak az egyéni számokban indulnak, számukra a tapasztalatszerzés az elsődleges cél. Az ötödik játékos költségeit az eddigiektől eltérő módon szintén a szövetség fedezi, főleg menedzselési szándékkal.

A nők két számban is (női csapat és női páros) címvédőként állnak asztalhoz. A Brémában aranyérmet szerzett együttes összetétele egy helyen változott: Molnár Zita helyett egy Eb-újonc, Lovas Petra kapott bizalmat. A csapat - a szuperliga végeredményének megfelelően - Németország mögött a második kiemeltként kezd neki az új lebonyolítású, progresszív kieséses rendszerű csapatversenynek. Az előkelő kiemelési pozíciónak köszönhetően Bátorfiék a negyeddöntőben kapcsolódnak be az Eb küzdelmeibe, győzelem esetén az elődöntőben várhatóan Románia vagy a házigazda Horvátország lehet az ellenfél.

A férfiak a valójában a második kategóriát jelentő I. osztályban szerepelnek (a felsőbb szint a szuper divízió), ahol a 9-24. helyekért zajlik a csata. Két éve Magyarország a tizenötödik helyen végzett, a realitások szerint hasonlóra van esélye idén is a Kriston Zsolt irányította csapatnak, amelyben a legutóbbi Eb-hez képest egy változás történt: Vitsek helyett egy másik balkezes, Marsi játszhat. Az Eb csapatversenyének sorsolására március 6-án, szerdán kerül sor, a sorsolás nyomon követhető az Eb hivatalos honlapján.

A női párosban Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina címvédőként szerepel, ráadásul azóta a sydneyi olimpián is az értékes negyedik helyen végeztek. Talán érthető, hogy ebben a számban a legjobbak a magyar esélyek. Mellettük egy új összetételű páros is indul, Fazekas és Lovas"debütálásként" megnyerte a hétvégén az országos bajnokságot.

Az egyesben Tóth a hatodik, Bátorfi a nyolcadik kiemelt lesz a világranglista mostani állása szerint. A férfiaknál a legjobb esély a párosban adódhat, a Pázsy-Lindner kettős tavaly a vb-n a legjobb tizenhat között végzett, s azóta is néhány Pro Tour versenyen több meglepetést okoztak.

A közvetlen Eb-felkészülés jövő hétfőn kezdődik, a nők két hétig Tatán készülnek (Bátorfi Csilla a hétvégi BEK-döntő visszavágó után érkezik), míg a férfiak a szlovénok és az osztrákok meghívásának eleget téve a szomszédoknál edzenek két héten át.

Az Eb programja:
március 30. - csapatversenyek
március 31. - csapatversenyek (közte női negyeddöntő)
április 1. - csapatversenyek (közte női elődöntő és döntő)
április 2. - csapatversenyek, férfi helyosztók és döntő, egyéni selejtezők
április 3. - egyéni számok
április 4. - egyéni számok
április 5. - egyéni számok, közte vegyes páros döntő
április 6. - egyéni számok, közte férfi páros és női egyes elődöntő, döntő, férfi egyes elődöntő
április 7. - egyéni számok, női páros elődöntő, döntő, férfi egyes döntő

Korábban:

Lindner Ádám és Braun Éva nyert az asztalitenisz ob-n

Mindent egy helyen az Eb-ről