Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Négy indulónk közül egyedül Kapros Anikó maradt versenyben a hétfőn kezdődő US Open női egyes selejtezőjében, miután a második fordulóban legyőzte a francia Heitzet, Marosi Katalin pedig alulmaradt a hazai közönség előtt versenyző amerikai Rippnerrel szemben.

Négy magyar hölgy vágott neki az amerikai nyílt bajnokság selejtezőjének, ketten közülük már az első fordulóban kipottyantak. A második körbe Kapros Anikónak és Marosi-Aracama Katalinnak sikerült kvalifikálnia magát, előbbinek a francia Heitz jutott ellenfélül, míg utóbbinak az amerikai Rippnerrel kellett megmérkőznie.

Előbb a selejtező 15. helyén kiemelt Kaprost szólították pályára, s a magyar lány eleinte nagyon nem találta a játék ritmusát. 6:3-ra elveszítette az első szettet, ezután viszont hengerelt: mindössze két játékot engedélyezett a folytatásban ellenfelének, így a kora esti órákban Mirjana Lucic ellen harcolhatja ki a főtáblára jutást. A horvát játékosnak nincs kifejezetten jó éve, idén mindössze egyetlen mérkőzést nyert meg a WTA-körversenyen, 1999-ben azonban Wimbledonban elődöntőt játszott, így mindenképpen nehéz feladat előtt áll Anikó.

Marosi-Aracama Katalin nem járt sikerrel, a hazai közönség előtt teniszező, 31. helyen kiemelt Rippner túl nagy falatnak bizonyult számára, voltaképpen sima, 6:2, 6:4-es vereséget szenvedett, így számára befejeződött a torna.

Sávolt megsérült/sport/egyeni/tenisz/20020822savolt.htmlSampras leszerepelt/sport/egyeni/tenisz/20020821sampras.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A US Opennel kapcsolatos hír még, hogy a svéd Thomas Johansson után újabb sztár jelezte távolmaradását, jelesül az argentin Guillermo Canas. A 15. helyen kiemelt játékos csuklótörés miatt nem tud elutazni New Yorkba, pedig sokan a viadal egyik tikos esélyesének kiáltották ki. A múlt hónapban rendezett torontói Mester-versenyen gyakorlatilag az egész élmezőnyt elpáholva végzett az első helyen, jogosan reménykedhetett (volna) egy jó amerikai szereplésben.

"Pokoli fájdalmaim voltak, de reménykedtem, hogy nem lesz komolyabb a sérülés" - mondta Canas sírva. "Sajnos kiderült, hogy mindenképpen műteni kell." Visszalépéséért leginkább a világelső Hewitt lehet hálás, a főtábla sorsolása ugyanis így átrendeződött: a brit Greg Rusedski kiemelt lett, így a remélt második fordulós rangadójukból nem lesz semmi. Pedig a teniszkedvelők már meglepetést szimatoltak, hiszen Rusedski múlt héten, Indianapolisban legyűrte az ausztrál fenomént.

A játékosok ezen a héten az utolsó simításokat végzik el a US Open előtt, a New Haven-i női viadalon újabb meglepetés született. Az orosz Miskina nem ünnepelte túl sokáig, hogy eltüntette a mezőnyből a negyedik helyen kiemelt belga Henint, az ötödik helyre rangsorolt Hingist is legyőzte. Mégpedig nem is akárhogy, a döntő játszmában lenullázta a hosszú sérülése után visszatérőben lévő svájcit. Pedig előtte úgy nézett ki, Hingis érvényesíti a papírformát és továbbjut, 7:6, 4:1-re vezetett, s Miskina adogatásánál bréklabdához jutott. Innen fordított az orosz, zsinórban 11 játékot begyűjtve söpörte be a győzelmet.

Hingis indulhat a US Openen/sport/egyeni/tenisz/20020816hingis.html

"Elégedett vagyok a mai játékommal - legalábbis amit másfél szetten keresztül nyújtottam" - értékelte Hingis saját teljesítményét, majd hozzátette, hogy az elmúlt két kétben ebben a periódusban rukkolt elő a legjobb produkcióval. "Nem is gondoltam az eredményre, csak harcoltam minden labdáért, meg is lett az eredménye" - vigyorgott Miskina. "Láttam, hogy 4:1-nél kicsit elfáradt, megpróbáltam alaposan megmozgatni. Sikerült..." - zárta gondolatmenetét az orosz. A döntőbe jutásért az amerikai Davenport lesz az ellenfele, aki parádés játékkal vetett véget a francia Mauresmo remek sikersorozatának.

A Long Island-i férfi viadalon nem történt semmi különös, az első helyen kiemelt Haas immáron menetrendszerűen bukta el az első játszmát, majd innen fordított. Pedig kicsivel jobb koncentrációval megspórolhatná magának az így elpazarolt energiát, a US Openen különösen szüksége lesz rá. Vállával egyébként még mindig küszködik, mint a mérkőzés után mondta, vannak pillanatok, mikor kegyetlenül belenyilall a fájdalom a sérült testrészbe.

Blake első tornagyőzelme/sport/egyeni/tenisz/20020819blake.html

Alex Corretja közel három órás mérkőzésen jutott túl a svéd Jonas Björkmanon, aki az előző körben Sávolt Attilát búcsúztatta, a magyar játékos könyöksérülésének "köszönhetően". Az ötödik helyen kiemelt spanyol egyébként idei harmadik, pályafutása 18. tornagyőzelmét hajszolja, kemény pályán pedig hetedszer lehet első. "Kemény csata után megérdemelt győzelem, nem is kívánhatnék magamnak jobb felkészülést a US Openre" - mondta elégedetten Corretja. "A Roland Garros óta visszatért a játékkedvem, jól érzem magam a pályán, minden mérkőzésen ellenfelem legyőzésére törekszem. Ma száz százalékot adtam ki magamból, büszke vagyok a teljesítményemre."

US Open, selejtező, második forduló:
Kapros Anikó (15.) - Heitz (francia) 3:6, 6:1, 6:1
Rippner (amerikai, 31.) - Marosi-Aracama 6:2, 6:4

New Haven, 585 ezer dollár összdíjazás, negyeddöntő:
Miskina (orosz) - Hingis (svájci, 5.) 6:7, 6:4, 6:0
V. Williams (amerikai, 1.) - Granville (amerikai) 6:2, 6:1
Hantuchova (szlovák, 7.) - Schnyder (svájci) 6:4, 6:3
Davenport (amerikai, 2.) - Mauresmo (francia, 6.) 7:6, 6:3

Long Island, 480 ezer dollár összdíjazás, nyolcaddöntő:
Haas (német, 1.) - Calleri (argentin) 4:6, 6:2, 6:1
el-Ajnaui (marokkói, 4.) - Clement (francia, 14.) 6:0, 6:2
Corretja (spanyol, 5.) - Björkman (svéd, 17.) 5:7, 6:4, 6:3
Chela (argentin, 7.) - Gambill (amerikai) 7:5, 7:6
Mathieu (francia) - Martin (spanyol) 2:6, 6:3, 7:6
Srichaphan (thaiföldi) - Ulihrach (cseh) 6:4, 6:1
Fish (amerikai) - Massu (chilei) 6:3, 6:4
Saretta (brazil) - Nieminen (finn, 11.) 3:1-nél félbeszakadt

Koncz Dávid

Mindent egy helyen az Eb-ről