Vágólapra másolva!
A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta Dr. Polgár László edzőnek, menedzsernek. A bledi sakkolimpián bravúros ezüstérmet szerzett férfi válogatottunk kapitánya, Kállai Gábor és a válogatott tagjai, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter nemzetközi nagymesterek a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehették át. Az Országházban Mádl Ferenc köztársasági elnök nyújtotta át a magas kitüntetéseket.

A bledi sakkolimpián férfi válogatottunk 22 év szünet után szerzett ismét érmet. A rendkívül fiatal korátlagú együttes bravúrt bravúrra halmozott, a címvédő és a későbbi győztes, Kaszparov vezette orosz csapatot is legyőzve fölényes biztonsággal szerezte meg az olimpiai ezüstérmet. A nagyszerű sikerben jelentős szerep jutott a válogatott kapitányának, a Magyar sakkszövetség szakmai igazgatójának, Kállai Gábor nagymesternek is, aki sokszor remek intuícióval döntött a csapatösszeállításról.

A fő érdem természetesen a játékosoké, akik a 14 fordulós svájci rendszerű versenyben 11 mérkőzést nyertek meg, kettő végződött 2-2-re, s mindössze egyetlen vereséget szenvedtek. A váratlan kisiklást azonban bámulatos hatos nyerősorozat követte, a riválisok sorban kénytelenek voltak fejet hajtani a nagy erővel, okosan, taktikusan játszó nagymestereink előtt. Lékó Péter már a tavalyi dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerése után megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést. Első számú nagymesterünk megbízható éltáblásként veretlenül vezette ezüstéremhez válogatottunkat.

Lékó már a világbajnoki döntőre tartalékol/sport/sakk/20030313leko.html

Polgár Judit a második táblán játszott, de háromszor is helyettesítette Lékót. A női világranglistát fölényesen vezető Judit remek egyéni teljesítményéért tábladíjat is kapott. Almási Zoltán a társak egyöntetű véleménye alapján is a legjobb formájában szerepelt, a hajrában zokszó nélkül vállalta sorban a sötét táblákat. Gyimesi Zoltán a kezdeti bizonytalankodás után feljavult. Ruck Róbert az orosz Szvidler legyőzésével vívta ki társai és a sakkot értők és szeretők elismerését. Együttesünk újonca, a junior világbajnok, Ács Péter nagy sikerrel debütált.

Dr. Polgár László edző, menedzser, szakpedagógus, a Polgár Kft. ügyvezető igazgatója a magyar sakksportban végzett felbecsülhetetlen edzői, menedzseri és pedagógiai munkája elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést.

Verőci Zsuzsa

Mindent egy helyen az Eb-ről