Vágólapra másolva!
Totális családi diadalnak lehettek szemtanúi az Indian Wells-i, koedukált tenisztorna döntőire kilátogató nézők, a férfiak vetélkedését ugyanis a világelső Lleyton Hewitt, míg a nőkét barátnője, Kim Clijsters nyerte meg egészen könnyedén.
Forrás: EPA
"Enyém a trófea, langalé-ta!" Fotó: EPA

Mi kell egy jónak ígérkező döntőhöz? Adott egy fiatalember, jelesül a világelső Lleyton Hewitt, akiről az ember nyugodt szívvel ki merné jelenteni, hogy mázlival jutott el az Indian Wells-i, a Mesterszéria első állomását jelentő viadal döntőjéig. A kengyelfutó gyalogkakukk hírében álló ausztrálnak a finálét megelőző két meccsén egyaránt selejtezőből érkezett játékost kellett legyűrnie, ami az ő kvalitásait figyelembe véve gyerekjátéknak tűnt. De mint ahogy azt szokták is mondani, mindig a kötelező győzelmek a legnehezebbek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elődöntőben Spadea majdnem elcsent egy játszmát a világ tetején trónoló Hewitt-tól. Aztán mégsem csente, az ausztrál pedig bemasírozott a döntőbe.

Adott egy másik fiatalember, jelesül Gustavo Kuerten, aki korábban ugyan megkoronáztatott háromszor a párizsi Roland Garros salakján, hosszú ideje adós azonban egy igazán komoly eredménnyel. Igaz, az év elején besöpörte az aucklandi viadal első helyét, no meg komoly sérülésekkel is küszködött, a kaliforniai sivatagban viszont újra berobbanhatott volna a legjobbak közé. Aztán mégsem robbant.

A 6:1, 6:1-es vereségre (amely a torna 28 éves történetének legegyoldalúbb fináléját jelenti) nincs, nem is lehet mentség, s igaz ez úgy is, hogy Kuertennek a finálé napján kellett befejeznie Schüttler elleni elődöntőjét, az előző napon ugyanis az esőfellegek berekesztették a csatát. Azt szokták az ilyenre mondani, hogy a sportághoz, a verseny rangjához méltatlan döntő, s ez jelen esetben sincs másként: a brazilt elégedetté tette, hogy eljutott a végjátékig, Hewittot pedig extraerősen motiválta, hogy 1997 óta (amikor is Michael Chang triumfált kétszer egymás után) ő lehet az első, aki megvédi címét Indian Wellsben. Nem is lehetett más a vége, mint hipergyors alázás, még egy órát sem töltöttek pályán a felek.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Lleyton Hewitthttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46430Gőzerővel nyomul Hewitt az ATP Race-ben/sport/egyeni/tenisz/20030317gozerovel.htmlMandula a legjobb hetven küszöbén/sport/egyeni/tenisz/20030317amandula.html

"Ha játéka ezen a szinten marad, ő lehet az egyetlen, aki samprasi magasságokba törhet a torna-, valamint Grand Slam-győzelmek tekintetében" - méltatta a világelsőt Kuerten, aki 30 ki nem kényszerített hibával rukkolt elő. "Játéka univerzális, bármilyen borításon képes jól teljesíteni, ma is úgy elvert, hogy csak néztem." Hewitt köszönte szépen a szép szavakat, azonban úgy nyilatkozott, ő nem gondol ennyire előre. "Ha csak egy Grand Slamet nyerek még életem során, az már fantasztikus lenne. Én csak a közeli jövőre koncentrálok, ha másképp tennék, a könnyű győzelmekért is iszonyatosan meg kellene küzdenem. Ez pedig nem hiányzik" - mondta a világelső, aki sorozatban 12. győzelmét aratta (múlt héten Scottsdale-ben nyert), s idén még csak az Australian Openen, Junesz el-Ajnauitól szenvedett vereséget. "Ha megérkezel valahova, ahol címvédő és első kiemelt vagy, mindenki téged akar megverni. Ennek tudatában újra megkaparintani az első helyet remek érzés, roppant magabiztossá tett a mai siker." Hewittnak specialitása a sima Indian Wells-i finálé, tavaly 6:1, 6:2 arányban páholta el a brit Tim Henmant.

Hogy öröme teljes legyen, arról barátnője, Kim Clijsters gondoskodott, a női torna fináléjában pazar játékkal tolta le a pályáról az amerikai Lindsay Davenportot. A belga idei második, összességében pedig 12. tornagyőzelmét aratta, s mostanság ő képes egyedül arra, hogy legyőzze a listavezető Williams nővéreket. "Lindsay ellen remekül kell mozogni a pályán, meg kell próbálni a sarkokba püfölni a labdát, s meg kell mutatni, mennyire éhes vagy a sikerre. Azt hiszem, remekül csinálhattam mindezt, hiszen simán nyertem" - vigyorgott Clijsters a 6:4, 7:5-ös eredménnyel zárult finálé után.

1974 óta "szerelmespár" nem nyert olyan rangos tornát, mint most Hewitt és Clijsters, 29 éve Jimmy Connors és Chris Evert diadalmaskodott együtt Wimbledonban. "Nem hinném, hogy túlságosan aggódott volna a döntőm miatt. Mikor reggel nyolckor elmentem edzeni, még békésen szunyókált az ágyban" - árult el egy kulisszatitkot Clijsters, természetesen egy újabb mosoly kíséretében.

ATP-torna, Indian Wells (2,45 millió dollár, kemény pálya), elődöntő:
Kuerten (brazil) - Schüttler (német, 15. kiemelt) 6:2, 3:6, 6:2
Döntő:
Hewitt (ausztrál, 1.) - Kuerten 6:1, 6:1

WTA-torna, Indian Wells (2,1 millió dollár, kemény pálya), döntő:
Clijsters (belga, 1.) - Davenport (amerikai, 4.) 6:4, 7:5

Koncz Dávid

Mindent egy helyen az Eb-ről