Vágólapra másolva!
Az iraki háborús helyzet ellenére az amerikai rendezők és a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) részéről sem merült fel, hogy elhalasszák a Washingtonban hétfőn kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot. A vb-n induló 41 ország 183 versenyzője már a hét közepe óta az Egyesült Államok fővárosában tartózkodik, s pénteken az első hivatalos edzésen jégre is lép.

Fredi Schmid, az ISU főtitkára szerint a feszült politikai helyzet sem indokolja a világbajnokság elhalasztását vagy a helyszín megváltoztatását. A sportvezető az is bejelentette: a házigazdákkal együttműködve mindent elkövetnek azért, hogy a versenyzők és a szurkolók biztonságban érezhessék magukat. A vb-n 41 ország 183 versenyzője vesz részt. A férfiaknál 41, a nőknél 42 induló lesz, párosban 21, jégtáncban 29 duó nevezett. A magyar színeket Sebestyén Júlia, Dorofejev Tamara és Tóth Zoltán, jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős képviseli.

A vb hivatalos honlapjahttp://www.2003worlds.comMCI Centerhttp://www.mcicenter.com

A legjobb eredményt a januári malmői Eb-n bronzérmet szerzett Sebestyén Júliától várhatjuk, aki tavaly a téli olimpián és a vb-n is 8. lett. Az olimpiai ezüstérmes, vb-cmívédő, Európa-bajnok orosz Irina Szluckaja édesanyja betegsége miatt lemondta a részvételt, de őt leszámítva a világ legjobbja kivétel nélkül indulnak. Így a házigazdák részéről az olimpiai bajnok Sarah Hughes, a négyszeres világbajnok Michelle Kwan, az olimpiai és vb-4. Sasha Cohen, az oroszoktól az Eb-2. Jelena Szokolova, valamint a négszeres Eb-3. Viktoria Volcskova. A pontszerző helyekre pályázhat az ukrán Jelena Liasenko és a kanadai Jennifer Robinson, azaz Sebestyénnek nagyon nehéz dolga lesz.

A férfiaknál nem indul az olimpiai bajnok orosz Alekszej Jagugyin, aki egy év "szünetet" tart. Távollétében honfitársa, a 2001-es vb-1. Jevgenyij Pljusenko számít a legnagyobb esélyesnek, de a házigazdáktól a vb-2. Timothy Goebel is az aranyéremre tör. A párosok között az 1. helyért a címvédő kínai Shen, Zhao és a vb-ezüstérmes orosz Totmanyina, Marinyin kettősök vetélkedése várható. Egy hónappal ezelőtt a szentpétervári Grand Prix-döntőben az oroszok legyőzték legnagyobb vetélytársukat. Jégtáncban a papírforma szerint a címvédő, s a malmői Eb-n is diadalmaskodó orosz Lobacseva, Averbukh duót aligha lehet legyőzni.

A vb versenyprogramja hétfőn a férfiak selejtezőjével kezdődik a 20 ezer fős befogadóképességű MCI Centerben, abban a komplexumban, amely Washington Wizards kosarasainak is a főhadiszállása. Michael Jordan és társai egy időre kénytelenek kiköltözni...

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről