A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny második fordulójában Tejmur Radzsabov szenzációs játszmában legyőzte Viswanathan Anandot. A 16 éves azeri nagymester sötéttel idén már másodszor kápráztatta el a sakkvilágot, Linaresben Garri Kaszparovra mért vereséget. Radzsabov gyalogáldozattal kapott szép ellenjátékot, majd vezéráldozattal okozott nagy zavart az indiai exvilágbajnok soraiban. A sötét szabadgyalogok pedig elindultak győzedelmes útjukra. Lékó Péter világossal sem tudott előnybe kerülni a német reménység, a 17 éves Naiditsch ellen. Bologan és Kramnyik lépésismétléssel osztozott meg a ponton. Lékó a harmadik játéknapon Radzsabovval játszik.

A dortmundi szuperverseny második fordulójában óriási meglepetés született, a torna legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Tejmur Radzsabov szenzációs játszmában legyőzte a FIDE exvilágbajnokát, a világranglista harmadik helyezettjét, Viswanathan Anandot. Oly' sokszor leírtuk már, hogy Radzsabovnak nagyon szegényes a repertoárja 1.e4-re, Linaresben elvették a kedvét a francia védelemtől, s elkezdett a szicíliai védelem felé orientálódni. Minden kezdet nehéz, a bonyolult állásokban sokszor eltévedt már Tejmur. A torna első fordulójában Kramnyikkal szemben a Szvesnyikov-változatban próbált szerencsét, most 4...e5-tel játszotta a varit, s Anand egy óvatos folytatással rukkolt ki. Radzsabov azonban gyorsan nagy viharokat varázsolt a sakktáblára. Gyalogot áldozott, majd vezért, de Anand láthatóan lebecsülte sötét lehetőségeit. Amikor a két bástya, a két könnyűtiszt segítségével a sötét szabadgyalogok elindultak, már nem lehetett őket feltartóztatni. Az azeri sakkozó látványos áldozattal semmisítette meg világos egyetlen védő tisztjét, s Anand a 39. lépés megtétele után feladásra kényszerült.

Radzsabov immár magáénak tudhatja a világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov és a harmadik helyezett Viswanathan Anand skalpját. Kaszparov Linaresben bosszankodhatott, hiszen bonyolult partiban csúnya tisztelnézéssel vesztett, Anand dicsérhette a fiatal trónkövetelő nagyszerű játékát. A harmadik játéknapon Radzsabov a világos bábukat vezeti Lékó Péterrel szemben, aki a német Naiditsch ellen nem játszott átütő erővel. A spanyol megnyitásban első számú nagymesterünk elkerülte a Marshall támadást, de nem tudott előnybe kerülni, sőt a vezércsere után inkább sötét állása tűnt kedvezőbbnek. Végül a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek, Péter sajnálhatja a fél pontot, könnyen lehet, hogy hiányozni fog a végelszámoláskor.

A moszkvai Aeroflot nyílt verseny győztese, a moldáviai Vioerel Bologan is könnyen remizett Vlagyimir Kramnyikkal. A világbajnok hiába törekedett éles játékra, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát játszotta meg, Bologan ügyesen kikerülte a bonyolult folytatásokat, s elérte a hőn áhított döntetlent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!