Vágólapra másolva!
A Hotel Stadionban folytatódott a magyar-német hattáblás válogatott mérkőzés. Csapatunk a második fordulóban aratott 4-2-es győzelemmel kiköszörülte a csorbát, visszavágott az első fordulóban elszenvedett súlyos, 5-1-es vereségért. Gyimesi Zoltán világossal nyert a németek éltáblása, Alekszander Graf ellen, Berkes Ferenc sötéttel Rusztem Dautovra mért vereséget. Bajnokunk elkerülte a lépésismétléses döntetlent, minőségáldozattal okozott zavart a német nagymester soraiban, és a bonyolult küzdelem vállalása győzelmet eredményezett. Válogatottunk újonca, Balogh Csaba nyerést hagyott ki.

Az október 14-én Calviában kezdődő sakkolimpiára történő felkészülést szolgáló magyar-német scheweningeni rendszerű, hattáblás válogatott mérkőzés második fordulójában csapatunk 4-2-es győzelmet aratott. Az első játéknapon nagymestereink gyengébb teljesítményt nyújtottak, de gyorsan rendezték soraikat, és okosan, taktikusan játszották a második fordulót. Éltáblásaink, Berkes Ferenc és Gyimesi Zoltán értékes győzelmekkel feledtették a botlásukat. Gyimesi a világos bábukat vezetve a királyindiai védelemben játszotta túl a német együttes legmagasabb értékszámú játékosát. Berkes Ferenc az első partijában Graf ellen az Averbach-változatot játszotta meg, és passzív játéka vereséghez vezetett. Gyimesi a g3-as felépítést választotta, és sikerrel törte meg Alekszander Graf ellenállását.

Berkes szláv védelmű partiban sötéttel elkerülte a remihez vezető lépésismétlést, minőségáldozattal alaposan megkavarta az állást. Rusztem Dautov taktikailag sebezhetőnek bizonyult, és már a 32. lépésben feladásra kényszerült. Válogatottunk újonca, a 17 éves Balogh Csaba sajnos nyerést hibázott el. A második sorra betört bástyájának helyzetére alapozva látványos huszárlépéssel kétszer is nyerhetett volna. A másik három játszma kisebb-nagyobb küzdelem után végződött döntetlennel, a vereség nélkül 4-2-vel válogatottunk két pontra csökkentette hátrányát.

A 2. forduló eredményei:
Németország - Magyarország 2 - 4
Gyimesi (2618) - Graf (2661) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 38)
Dautov (2624) - Berkes (2618) 0 - 1 (Szláv védelem, 32)
Varga (2592) - Gustafsson (2611) döntetlen (Skót megnyitás, 34)
Ruck (2575) - Lutz (2596) döntetlen (Vezérindiai védelem, 19)
Bischoff (2559) -Balogh (2513) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)
Kritz (2541) -Horváth (2546) döntetlen (Szicíliai védelem, 15)

Összesített eredmény:
Németország - Magyarország 7 - 5 (5 - 1, 2 - 4)

A harmadik forduló párosítása:
Graf - Varga
Dautov - Gyimesi
Berkes - Gustafsson
Balogh - Lutz
Kritz - Ruck
Bischoff - Horváth

Mindent egy helyen az Eb-ről