Vágólapra másolva!
Mégis Montreal rendezheti meg a 2005-ös vizes világbajnokságot július 17. és 31. között.

Erről a nemzetközi szövetség (FINA) vezérkara döntött frankfurti tanácskozásán, amelyet eredetileg azért hívtak össze, hogy válasszanak a kanadai metropolisz helyére jelentkező három főváros, Athén, Berlin és Moszkva közül, miután Montrealtól - elsősorban a pénzügyi feltételek hiánya miatt - január 19-én a FINA elvette a házigazda jogot.

Most viszont a Büro az eredeti helyszín mellett határozott. Amint arról a testület háromórás ülése után csütörtökön Gennagyij Aljosin, a FINA orosz alelnöke beszámolt, Montreal polgármestere arról biztosította a nemzetközi szövetséget, hogy immár megvannak a kellő anyagi garanciák, amelyek révén gondmentesen meg tudja rendezni a kanadai város az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a műúszók és nyílt vízi úszók idei világbajnokságát az eredeti időpontban.

Az esetnek "áthallása" is van, hiszen a magyar szövetség először tervbe vette a pályázást, majd még a hivatalos határidő lejárta előtt - ennél fogva még következmények nélkül - visszamondta Budapest jelentkezését a 2009-es vizes világbajnokságra.

Ugyanakkor nagy viták után végül is a fővárosi önkormányzat megadta tulajdonosi hozzájárulását a 2006-os margitszigeti úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez, az uszodabővítéshez, bár a színhely miatt továbbra is hallatszanak tiltakozó hangok.

"Frissiben értesültem az európai szövetség, a LEN vezetőitől a hírről, és amikor tolmácsolták, felhívták a figyelmemet, milyen következményekkel járhat egy ilyen szintű verseny megrendezésének lemondása" - reagált Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI megkeresésére. - "Ismeretes, Kanada visszalépését követően a montreali vb szervezőbizottságának elnöke öngyilkos lett.

Most pedig újraértékelte álláspontját a kanadai kormány, minden feltételt biztosítanak és a február 15-re meghirdetett döntést megelőzően - még mielőtt az új házigazdának villámgyorsan jelentkező három főváros közül választott volna a FINA - jószerével visszakönyörögték az eredeti állapotot. Montrealnak a visszalépés miatt az alapbüntetésen kívül jelentős mértékben át kellett volna vállalnia az új rendező költségeit. Információk szerint 32 millió kanadai dollár lett volna a FINA által már kezdeményezett per tárgya. Nagyon remélem, hogy nekünk nem kell hasonló nehézségekkel szembenézni."