Vágólapra másolva!
A 70 kg-os Mészáros Anett bronzérmet nyert a Vasas-csarnokban rendezett 41. cselgáncs Szentkirályi Hungária-kupán.

A tavalyi, rotterdami felnőtt Európa-bajnokságon junior létére harmadik helyen végzett kiválóság remekül kezdett, német és francia ellenfelét is magabiztosan verte, majd a japán Vatanabe két jukót érő akcióval megállította őt.

Mészáros Anett az ukrán Szemenyukkal találkozott a harmadik helyért rendezett találkozón, és mindössze 53 másodpercet töltött a tatamin. Ekkor ugyanis - akár Baczkó Bernadett a szombati 57 kg-os döntőben - egy lábfelszedéssel hanyatt döntötte alacsonyabb ellenfelét, akcióját először ipponnal, majd a két segédbíró ellenvetése nyomán csak vazarival értékelték. Az ukrán azonban fájdalmas arccal lenn maradt a földön, végül edzője letámogatta a szőnyegről, így véget ért a csata. A legyőzött Szemenyuk további ápolásra szorult, dr. Hidas Péter válogatott keretorvos diagnózisa szerint az esés következtében kificamodott a kulcscsontja.

"Szerettem volna fényesebb érmet, de összességében elégedett vagyok a mai teljesítményemmel. Az elődöntőben figyelmetlen voltam a japán Ázsia-bajnok ellen" - mondta a paksi kiválóság.

Mészáros súlycsoporttársai közül Budai Anita, Dávid Zsuzsanna és Keliger Zsuzsanna egyaránt helyezetlenül zárt. A két legnagyobb kategóriában az eredeti nevezés dacára hat helyett végül mindössze egy magyar dzsúdós lépett tatamira. Gurin Teréz (78) ugyancsak eredménytelenül szerepelt.

Csák József, a női válogatott szakágvezetője elégedetten nyilatkozott a viadalon látottakról. "A májusi Európa-bajnokságon is kiegyeznék egy hasonló szerepléssel. Tény, hogy van még javítanivaló, kiváltképp kellemetlenül érintett, hogy a két felső súlycsoportba nevezett versenyzőink közül többen meg sem jelentek ma, és semmit sem tudok róluk. Mindezt azonban feledtetik a kiváló eredmények, a közelmúltban rengeteg sérüléssel küszködő Baczkó Bernadett a tavalyi U23-as Eb-bronza után ismét igazolta klasszisát, remélhetőleg most már megmarad a jó formája. Szabó Brigitta olyanokat is megvert, akiket korábban sosem, ő is kellemes meglepetést okozott."

Kolosszális termetével valamennyi világversenyen nagy feltűnést kelt a kubai cselgáncs-válogatott egyik edzője, aki a Hungária-kupán több szempontból is maradandót alkotott. Az átlagos testmagassága mellett legalább 200 kg-os Ronaldo Veitia bizonyosan kiváló szakember, hiszen bajnokok sora kerül ki a keze alól - Budapesten egy-egy aranynak és ezüstnek örülhetett -, ám elképesztő "vízkiszorítása" rendre mulatságos helyzetekbe sodorja. A Vasas-csarnokban a szombati 52 kg-os diadal során ripityára tört alatta a trénereknek kitett műanyagszék, és hatalmasat esett. Vasárnap a rendezők két ülőalkalmatosságot egymásba téve már "dupla védelmet" alkalmaztak ellene.

A vasárnapi dobogósok:
70 kg:
1. Vatanabe (japán)
2. Park (dél-koreai)
3. Csekanyina (orosz) és Mészáros Anett
(Budai Anita, Dávid Zsuzsanna és Keliger Zsuzsanna helyezetlen.)

78 kg:
1. Nakazava (japán)
2. Laborde (kubai)
3. Dzsoung (dél-koreai) és Zwiers (holland)
(Gurin Teréz helyezetlen.)

+78 kg:
1. Szugimoto (japán)
2. Kim (dél-koreai)
3. Prokofjeva (ukrán) és Uilenhoed (holland)

Az éremtáblázaton Magyarország harmadik lett (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz), míg az első helyen Japán végzett (3, 0, 2) a Koreai Köztársaságot (1, 2, 1) megelőzve.