Vágólapra másolva!
Bonnban döntetlennel végződött a Vlagyimir Kramnyik-Deep Fritz hatjátszmás páros mérkőzés első partija. Az orosz világbajnok vezette a világos bábukat, a sorozatos cserékkel esélyes végjátékra egyszerűsített, ahol huszárja jobb figura volt, mint a gyalogszerkezeti gyengeségek miatt a program futója. Kramnyik azonban késlekedett a királymanőverrel, a Deep Fritz kiharcolta a remit. A párharc második játszmáját hétfőn játsszák.

Nagy érdeklődés kísérte a viadal első összecsapását, a playchess internetes közvetítés során például a Rybka elemzőprogram értékelésével is segítették a sakkrajongók tájékozódását.

A ChessBase állandó kommentátora, az amerikai Yasser Seirawan is bekapcsolódott az elemzésbe, az ICC honlapon honfitársa, Joel Benjamin szórakoztatta a hallgatóit. A www.chesspro.ru oldalon Makszim Notkin adott túlzottan is óvatos elemzést.

Vlagyimir Kramnyik a célul kitűzött taktikát az első partiban tökéletesen megvalósította, pozíciós küzdelemre kényszerítette a Deep Fritz programot. Az orosz világbajnok a végjátékban sötét gyalogszerkezeti gyengeségei miatt nyerőesélyt ért el, de előnyösebb állásában nem találta meg a remek esélyt nyújtó tervet, királyának gyors manőverét.

A párharc napvilágra került szabályzata sok érdekességgel szolgál. Meglepő pontja, hogy Kramnyiknak hat órai játék után (56 lépés) lehetősége van függőben hagyni a partit, amelyet ebben az esetben a következő napon folytatnának. A Deep Fritz program végleges változatát október 1-ig kellett megküldeni Kramnyiknak, változtatást csak az ő beleegyezésével tehetnek meg.

A programnak meccs közben egyetlen kezelője van. Nagyon érdekes, hogy a Deep Fritz megnyitáselméleti tárháza csak a meccsen játszott partikkal bővíthető, és Kramnyik is láthatja saját képernyőjén, hogy a program által játszott változatnak milyen a statisztikája, vagy éppen kik is játszották az adott partit. Amikor a Deep Fritz már önállóan játszik, akkor kikapcsolják a másik monitort, és megkezdődik az igazi csata.

Forrás: [origo]

A program a végjátékok ismert bázisát csak öt figurától használhatja, ebben az esetben megállítják a sakkórát, és Kramnyikkal közlik az értékelést. A világelső ezt elfogadhatja, ha a Deep Fritz például nyerésre áll, vagy kétkedhet, ebben az esetben továbbjátszás következik. A programnak joga van, hogy ellenkező esetben is a továbbjátszást válassza, ha a bázis Kramnyik győzelmét ítélné meg.

Természetesen mind Kramnyiknak, mind a programnak joga van döntetlent ajánlani. Játszma után a világbajnok megkapja a parti részletes elemzését, beleértve a felhasznált gondolkodási időt is, azoknak a változatoknak a teljes leírását, amelyeken a Deep Fritz gondolkodott.

Mindent egy helyen az Eb-ről