A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A hét végi, 100. mezeifutó országos bajnokság sajtótájékoztatójával egybekötve csütörtökön bemutatkozott a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) új vezetése, amely hosszú távú tervekkel és stratégiákkal új időszámítást szándékozik nyitni a sportág hazai életében.

"A magyar atlétika hosszú távú céljainak sokkal szerteágazóbbaknak kell lenniük, mint amelyekről eddig szó volt. Az idei évre a teendőinket két fő feladatkörre bonthatjuk. Egyrészt törekednünk kell arra, hogy minél több, jól felkészült atléta képviselhesse hazánkat a pekingi nyári olimpiai játékokon. Ugyanakkor figyelünk arra is, hogy a diáksporttól kezdve, a tömegsporton át a veterán atlétákig, valamint az egészséges életmódot kedvelők számára is központi szerepet kaphasson az atlétika" - szögezte le dr. Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, aki korábban a '90-es években már irányította a MASZ-t.

Elhangzott, hogy a szövetség hosszú távú céljai között szerepel egy ötéves program, ami a londoni olimpiáig vinné az atlétikát. Ezt a tervet a vezetőség a szakma bevonásával éves rész-célokra kívánja bontani, és olyan korábbi problémáknak is figyelmet szentel, mint például az versenyzők és szakemberek csökkenő száma, a profi atléták cégeknél történő elhelyezkedése karrierjük végén, vagy az egyetemi atlétikai élet újraélesztése.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a MASZ irodájának két új munkatársa is. A főtitkári posztot immár második hónapja Gyulai Márton tölti be, míg Klenóczky Bea egy újonnan létrehozott szerepkörben, a MASZ igazgatói posztján tevékenykedik.

Az összejövetel másik fő témája a szombaton a Fejér megyei Nadapon rendezendő 100. mezeifutó országos bajnokság volt, s ennek kapcsán két díszvendéget is köszöntöttek: a tizenegyszeres mezeifutó országos bajnok Mecser Lajost, valamint a háromszoros győztes Völgyi Zsuzsannát. Az ob házigazdája, a Hunyadi DSE képviseletében Őze Tibor, a versenybíróság elnökhelyettese megnyugtatta az érdeklődőket, az előkészületek rendben haladnak, és csakúgy, mint a korábbi években, ezúttal is készen állnak, hogy a versenyzőket próbára tegyék az igen nehéznek ítélt pályán.

A 100. mezeifutó ob-n szombaton 11 órakor rajtol a férfiak 6 km-es, 11:20 órakor a 12 km-es mezőnye, a nők pedig 11:40 órakor vágnak neki a 6 km-es távnak. A 13 évesektől a felnőttekig terjedő műsor közel négyórás lesz, és a tizenhárom számban közel hatszáz atléta áll rajthoz. Az érmesek összesen 800 ezer forint értékű vásárlási utalványt kapnak, a legnagyobb előnnyel győztes férfi és női versenyző pedig további 25 ezer forintot vehet át.

Mérei László szakmai igazgató a hét vége magyar vonatkozású külföldi versenyeiről tájékoztatott: "Mindenképpen érdemes lesz Isztambulra koncentrálnunk, hiszen a 10 000 méteres Európa-kupán Papp Krisztina és Kálovics Anikó is indul, és mindketten szeretnék teljesíteni a 31:45,00 perces olimpiai A szintet. A pálya- és mezeifutókon kívül a gyaloglókért is szoríthatunk a következő napokban.

A csehországi Podebradyban a legjobb felnőtt és junior korcsoportú versenyzőink mérik össze tudásukat tizenegy másik válogatottal 20, illetve 10 kilométeres távokon. A viadal olimpiai szintteljesítő verseny, így nem lehet kérdéses, hogy a pekingi részvétel kiharcolása a cél" - jelentette ki Mérei László, aki elmondta, hogy az eddig szintet teljesített tizenkilenc magyar atléta közül jelenleg tizenhét lenne nevezhető a pekingi olimpiára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!