Vágólapra másolva!
Roger Federer ott folytatta Indian Wellsben, Rafael Nadal ellen, ahol másfél hónapja, az Australian Open döntőjében befejezte. Kettejük mérkőzésén a svájci meglepő magabiztossággal intézte el a spanyolt. A háromszoros címvédő Novak Djokovic két héten belül másodszor kapott ki Nick Kyrgiostól, még játszmát sem tudott nyerni. A kaliforniai ATP1000-es torna halálcsoportjának szerdai két áldozata a spanyol és a szerb.

Csodanapnak ígérkezett a szerda Indian Wellsben, a sorsolás óta mindenki erre készült, de

Roger Federer gyakorlatilag kivégezte Rafa Nadalt kettejük párbajsorozatának 36. epizódjában.

A tenisz történetének egyik legmeghatározóbb rivalizálása 2004-ben kezdődött, és az első találkozójuk óta (Miamiban, a 32 között Nadal győzött 6:3, 6:3-ra) nem fordult elő, hogy a negyeddöntő előtt összekerüljenek egy versenyen. A 35 meccsükből kilenc Grand Slam-döntőben volt, további 14 pedig más ATP-torna fináléjában.

"Azért jöttem ide, hogy olyan srácok ellen játsszam, mint Rafa. Nagyon izgatott vagyok, de az lenne a gond, ha ez nem így lenne.

Ha jól mozgok, akkor egyértelműen esélyes leszek Rafa ellen" – mondta Roger Federer még a mérkőzés előtt. A svájci négyszer maradt veretlen Indian Wellsben, de 2014-ben és 2015-ben kikapott a döntőben Djokovictól. A svájci tavaly nem indult ezen a tornán.

Mögöttem a legyőzőm: Roger Federer két játszmában nyert a kép előterében látható Rafael Nadal ellen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Rafael Nadal mintha nem tudta volna elképzelni, hogy az a tenisz, amit Federer játszott Melbourne-ben, a döntő játszmában 1:3-tól, megismételhető. A bázeli legenda megmutatta, hogy az Australian Openen mutatott teljesítménye nem egyszeri produkció volt, edzőjével megfejtették a Nadal-titkot, és az egykezes fonákján sokkal nehezebb fogást találnia a spanyolnak, mint korábban. Sőt, gyakorlatilag fordult a kocka, és Nadalnak, illetve az ő szakmai csapatának kell kitalálni valami újat, mert Federernek elmúlt a Nadal-fóbiája, és a felszabadult, agresszív teniszével esélyt sem ad a mallorcainak. Játszmánként két-két alkalommal vette el az adogatását a spanyolnak a svájci, miközben ő alig vesztett pontot a szervája után.

A sima 6:2, 6:3 után Rafa Nadal is érezte, hogy ez nem az ő napja volt.

Összesítésben ugyan még mindig 23:13 neki, de először történt meg, hogy Roger Federer sorozatban háromszor jobbnak bizonyult nála.

A svájci legenda, Roger Federer elképesztő formában van, simán verte Rafael Nadalt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Novak Djokovic önbizalom-növelő győzelemmel készült az ausztrál Kyrgios elleni visszavágóra: a 32 között Juan Martin del Potrót intézte el a szokásos parádés csatában 7:5, 4:6, 6:1-re (16 meccsükből ez volt a 13. sikere, de nem véletlen, hogy Indian Wellsben Del Potro tudta legutóbb, még 2013-ban legyőzni Djokovicot). Kyrgios még kedden, viszonylag simán győzte le a német Alexander Zverevet (6:3, 6:4).

Mostanában, ha a jövő világelsője a téma, akkor a leggyakrabban az ausztrál és a német nevét emlegetik.

Két héttel Acapulco után tehát Djokovic lehetőséget kapott a revansra (6:7, 5:7). Előzetesen nehéz volt elképzelni, hogy Kyrgios újra úgy szerváljon, mint legutóbb, ráadásul a szerb jobban tudhatta, mire készüljön, mikor, miből, mire számítson, de ehhez képest egyetlen fogadóelőnyig sem jutott. Az első játszmát egy korai korai brék döntötte el, a második szettben a rövidítésben teniszezett jobban Kyrgios (6:4, 7:6 lett a vége).

Novak Djokovics Acapulco után Indian Wellsben is kikapott Kyrgiostól Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Sajnos, ez most történt meg. Nick megint nagyon jól szervált, szinte nem számított, hogy első vagy második adogatást ütött. Nem tudtam elég szerváját fogadni, és ez eredményezte a különbséget" – magyarázta a veresége okát Novak Djokovic, aki újabb értékes pontokat veszít, de a második helye a ranglistán egyelőre nincs veszélyben.

Mindent egy helyen az Eb-ről