Vágólapra másolva!
Gyurátz Réka bejutott a döntőbe, Orbán Éva kiesett a kalapácsvetés selejtezőjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. Gyürkés Viktória bejutott a döntőbe, Kácser Zita búcsúzott 3000 méteres akadályfutásban.

Szemben az elmúlt napok hőségével, pénteken hűvös, borús időben kezdték meg versenyüket a kalapácsvetők az Olimpiai Stadionban. A döntőhöz szükséges szintet 70 méterben határozták meg, vagy a legjobb 12 került a vasárnapi fináléba.
Az első csoportban Orbán Éva szerepelt a két magyar közül, a veszprémi dobó 2013-ban világbajnoki hetedik volt, idén azonban csak 68,14 méterig jutott. A 33 éves atléta két érvénytelen kísérlet után harmadikra 59,16 métert ért el, s az utolsó, 28. helyen végzett.

Gyurátz Réka ott lesz az Eb-döntőben Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

A junior vb- és Eb-ezüstérmes Gyurátz Réka idén dobta meg 72,52 méteres egyéni csúcsát. A 22 éves versenyző elsőre rontott, másodikra viszont 69,45 méterig hajította szert. Ezzel a hatodik helyen állt, s mivel az első csoportban ennél csak ketten dobtak nagyobbat, már ekkor biztosnak látszott, hogy finalista lesz, harmadik kísérletét pedig már nem is kellett kihasználnia.

- nyilatkozott Gyurátz Réka. Hozzátette, már a bemelegítésnél is 69 métert dobott megerőltetés nélkül, hogy számított a döntőbe jutásra. - "A döntőben szuper lenne a nyolcba kerülni, s a 69 méternél nagyobbat dobni" - mondta a Dobó SE kalapácsvetője.

3000 méteres női akadályfutásban a 25 éves Gyürkés Viktória idén futotta 9:37.09 perces egyéni csúcsát, amellyel kilencedik volt a nevezési listán a 33 induló közül. A két futamból az első öt-öt helyezett mellett további öten idővel kerültek be a vasárnapi döntőbe. Az Ikarus BSE versenyzője a táv első felében az élbollyal futott, de aztán az első hat ellépett a többiektől. Gyürkés hetedikként, 9:38.56 perccel ért célba. Ezzel éppen befért a fináléba.

- nyilatkozott Gyürkés Viktória. Kiemelte, a fő célja a döntőbe jutás volt, ott egyéni csúcsa körül akar futni.
A hosszútávfutó Kácser Zita futamában 14. lett 9:53.36 perces idei legjobbjával, összesítésben a 28. helyen végzett.
"Szerintem nagy dolog, hogy kijutottam az Eb-re, itt a futás pedig már hab a tortán. Elégedett vagyok, bár szerettem volna jobb időt futni, de ez az időjárás nem nekem kedvezett" - mondta Kácser Zita.

Mindent egy helyen az Eb-ről