Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton a 13-szoros Grand Slam-bajnok Novak Djokovic ellen játszik az első fordulóban a jövő hétfőn kezdődő US Openen. A magyar teniszező a sorsolás után, két edzés között osztotta meg az első gondolatait az Origóval. A nőknél Babos Tímeának a 11. kiemelt Daria Kaszatkinát kell legyőznie a 64 közé kerülésért. Csütörtökön az is eldőlt, hogy csak két magyar főtáblás lesz, mert Stollár Fanny a selejtező 2. fordulójában 7:5, 6:2-re kikapott Vera Zvonarjovától. 

Csütörtök délután a két címvédő, Sloane Stephens és Rafael Nadal közreműködésével készítették el a hétfőn kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság egyéni főtábláinak a sorsolását. Egyik magyar induló sem örülhetett a ceremónia végén, mert

Fucsovics Márton megkapta Novak Djokovicot, Babos Tímeára pedig az orosz Daria Kaszatkina vár,

aki a legutóbbi két Grand Slamen negyeddöntős volt.

Fucsovics Márton néhány napja még együtt edzett Novak Djokoviccsal Forrás: AFP

Novak Djokovic és Fucsovics Márton pont két hete edzett együtt Cincinnatiben. Akkor valószínűleg egyikük sem gondolt arra, hogy a US Openen egymás ellen lépnek pályára a 64 közé kerülésért. Fucsovics csütörtökön edzett először a verseny helyszínén, de tekintettel arra, hogy ő nem kiemelt, neki a kerítésen kívül biztosítottak gyakorlópályát. Érdekes, hogy a szerb színekben versenyző Györe Lászlóval ütöttek egy órát, és amikor visszaért az öltözőbe, akkor tudta meg a hírt.

de ahhoz képest elég nyugodtan fogadtam a hírt – mondta Fucsovics Márton, arra a kérdésre, hogy mi volt az első reakciója, majd szinte magától folytatta. – Mondhatni, még örülök is, hogy egy Grand Slamen egy világsztárral kerültem össze. Sajnos, az első körben.

Úgy játszhatok, hogy nincs veszítenivalóm, felszabadultan.

Fucsovics Márton a US Open öltözői folyosóján Forrás: Origo

Remélem, jó meccset játszunk. Jól ismerem, legutóbb Cincinnatiben ütöttünk fél órát, de sokszor edzettem már vele, és nagyon sokat láttam játszani, tehát ismerem a játékát. Tudom, hogy nagyon jó formában van, megnyerte Cincinnatit és Wimbledont.

Nagyon nehéz meccs lesz, de mindenképp egy jó szintfelmérő.

Szerintem ő és a csapata is elég jól ismer, én sem tudok neki meglepetést okozni. Péntekig vannak meg a fix edzéseim, szombattól pedig a sorsolástól függően akartuk szervezni. Próbálunk hasonló stílusban teniszező játékosokat találni, és velük edzeni. Djokovic nagyon taktikus teniszező, nagyon jól mozog, jól szervál, de mégsincs az a nagyon nagy szervája, hosszú labdamenetekre készülök” – fejezte be az értékelést Fucsovics Márton, és már sietett is edzeni.

Babos Tímea is pont két edzés között, az edzőjével beszélgetetett a játékosok kertjében, amikor elkészült a 128-as tábla sorsolása. Nem mérkőzött korábban a 21 éves, nagyon tehetséges orosszal.

Babos Tímeára a 11. kiemelt vár a nyitókörben Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevork Djansezian

A címvédő Rafael Nadal végleg elbúcsúztathatja barátját, mert David Ferrernek ez lesz az utolsó Grand Slame, a szezon végén visszavonul. Az első kiemelt spanyol a negyeddöntőben találkozhat Kevin Andersonnal (tavaly ők játszották a döntőt New Yorkban), addig viszonylag sima útja lehet. A legjobb négy között megismétlődhet a tavalyi elődöntő, mert a mallorcai ágára került Juan Martin del Potro.

Az első forduló rangadója egyértelműen Grigor Dimitrov és Stan Wawrinka összecsapása lesz, a svájci szabadkártyával indul, ezért nincs is a kiemeltek között.

Dimitrov mellett még Milos Raonic is ebből a negyedből rajtol, de érdekes lehet, hogy a nyár, sőt, az idény egyik legnagyobb felfedezettje Sztefanosz Cicipasz meddig jut, szintén innen.

Úgy tartják, hogy

az idei US Open bajnoka a korábbi győztesek közül kerül majd ki.

Heten nyertek a jelenlegi mezőnyből már New Yorkban. Közül csak hárman kerültek az alsó ágra, de mégis az tűnik a nehezebbnek, sűrűbbnek. Itt kezd Novak Djokovic Fucsovics Mártonnal. Ha a szerb veszi az első akadályt, akkor a negyeddöntőben találkozhat Roger Federerrel (persze, ez igaz Fucsovics Mártonra is.)

A 2. kiemelt svájci azért átélhet nehéz pillanatokat már a 32 között is,

ahol Nick Kyrgios lehet a leküzdendő akadály. Egy szekcióval feljebb Marin Cilic és Alexander Zverev a két esélyes a negyeddöntőre, a német a napokban igazolta le a csapatába Ivan Lendlt, és ennek akár már most meglehet az eredménye.

Nem sikerült az újabb bravúr Stollár Fannynak. A fiatal magyarra a selejtező 2. fordulójában a 33 éves Vera Zvonarjova várt, és a világranglistán a 2. helyig jutó orosz okos, stabil tenisszel elhúzott 5:1-re az első játszmában.

Stollár Fannyból sokat kivett fizikálisan a szerdai két és fél órás csata,

így már az is komoly eredménynek számított és mutatta az elszántságát, hogy 1:5-ről egyenlített. A rutinos orosz nem jött zavarba, és a fontos pillanatokban erősíteni tudott. A második szettben már könnyebb dolga volt: 1 óra 23 perc alatt 7:5, 6:2-re nyert. Stollár Fanny még nem tudott egyéniben a főtáblára kerülni Grand Slamen, de

a jövő héten bemutatkozhat a US Openen párosban.