Vágólapra másolva!
Meghalt Viktor Csizsikov képzőművész, az 1980-as moszkvai olimpia kabalafigurája, Misa mackó megteremtője - közölte hétfőn az ASzT Gyetyi kiadó.

A rajzoló a Malis és a Gyetszkaja Lityeratura gyerekkönyvkiadó, valamint a Murzilka, a Veszjolije Kartyinki és más gyereklapok illusztrátora, az Oroszország Népművésze cím birtokosa volt.

Misa volt a nemzetközi sportesemények első üzletileg sikeres kabalafigurája, alakja számos szuveníren, postai bélyegen és rajzfilmekben is szerepelt. A súlyemelők övét viselő medvebocs kulcsszereplőjévé lépett elő az olimpia nyitó- és záróünnepségének, milliók siratták meg a képernyők előtt, amikor léggömbökön szállt el a Luzsnyiki stadionból.

Viktor Csizsikov alkotta az 1980-as olimpia legendás kabalafiguráját Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Yuryi Abramochkin

Sokan tekintik a szovjet korszak egyik jelképének. Maga az alkotó, mivel nem védette le Misát, nem részesült a bevételekből, mégis megelégedéssel tekintett a mackó figurájára.

Amikor pedig egy rajz népszerűvé válik az összes országban, megnő az esélye annak, hogy keresetet adjanak be, de itt teljes csend volt. Annyira sajátságos és annyira erős a lelkülete, és én is tudom, hogy jó ábrázolást csináltam. Ez nagyon sokat számít" - nyilatkozta a rajzoló 2012-ben.

Viktor Csizsikov 84 évesen halt meg. Kiadója jelképesnek nevezte, hogy éppen a moszkvai olimpia nyitányának 40. évfordulóján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!