Példátlan intézkedések a US Open buborékba zárt sztárjai védelmében

Serbian tennis player Novak Djokovic during open training at US Open in New York in United States Brazil Photo Press NEW YORK brazilian photographer fotografa brasileira new york city nyc photo vanessa carvalho
A szerb Novak Djokovic a torna legnagyobb esélyese
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt a szervezők egy sor példátlan intézkedésre kényszerültek a hétfőn rajtoló 140. amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Az idei US Opent - melyet tavaly 750 ezer szurkoló tekintett meg a helyszínen - zárt kapuk mögött rendezik meg. A jelenlévő alkalmazottak csak maszkban közlekedhetnek, a sajtótájékoztatókat pedig virtuálisan bonyolítják le. A világ legnagyobb teniszarénája, a 23 771 férőhelyes Arthur Ashe Stadion üresen marad, de a legjobb játékosok saját VIP-páholyt kaphatnak benne a verseny idejére.

A szervezők a Billie Jean King Nemzeti Teniszcentrummal és a versenyhotelekkel létrehoztak egy más sportágakban már alkalmazott "buborékot", ami azt jelenti, hogy a résztvevőket és közreműködőket hermetikusan elzárják a külvilágtól, ezzel minimalizálva a fertőzésveszélyt.

A szerb Novak Djokovic a torna legnagyobb esélyese Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Ha egy teniszező pozitív vírustesztet produkál, vissza kell lépnie a US Opentől. A játékosok fejenként három vendéget vihetnek be magukkal a "buborékba", akik az érkezésüktől számított 48 órán belül két orrváladékos mintavételen esnek át. Negatív teszteredmény esetén a folytatásban mindenkit négynaponta ellenőriz az orvosi stáb.

Ha egy játékos engedély nélkül elhagyja a zárt zónát, a kizárás mellett büntetés vár rá.

Az engedély nélkül "kiránduló" kísérőknek visszavonják az akkreditációját. A játékosok csak edzés, mérkőzés és evés-ivás idejére vehetik le a maszkjukat.

Az öltözőkben egyszerre 30, az edzőtermekben 20 személy tartózkodhat.

A résztvevőket két hotelben helyezték el, de a játékosok egyénileg is gondoskodhatnak maguknak szállásról. Ebben az esetben saját zsebből kell fizetniük a 24 órás biztonsági szolgálatot.

Az idei US Openen nem rendeznek selejtezőket, vegyespáros mérkőzéseket és junior tornát sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!