Vágólapra másolva!
Pelikán János végig szökésben volt a Tour de Hongrie 2. szakaszán, és kiváló részsikerekkel zárta a napot. A Balaton-felvidéken is áthaladó etap Nagykanizsán ért véget, és Jordi Meeus győzelmét hozta.

Helyszíni tudósítás

Hazánk talán legszebb táján, a Balaton-felvidéken haladt a mezőny a Magyar Körverseny csütörtöki szakaszán. E sorok szerzője az elmúlt években ritkán járt errefelé, így külön érdeklődéssel tekintett arra a 183 kilométerre, ami ezen a napon a versenyzőkre várt.

Csütörtökön is varázslatos helyen járt a Tour de Hongrie mezőnye Forrás: TdH.hu / Vanik Zoltán

Az időjárás ugyan felhős-borús volt, sőt a balatonfüredi rajtban és helyenként útközben is csepergett az eső, de a táj így sem okozott csalódást. Az eső amúgy is élénkebbé teszi a zöld színeket, márpedig ebből az erdős hegyoldalakon nem volt hiány.

Nem sokkal a start után egy hét fős szökevénycsoport volt kialakulóban, amiben egy magyar, Pelikán János is benne volt. Sőt, a 26 éves versenyző aktívan is részt vett a hat és fél perces előny kialakításában, így nyugodtan koncentrálhatott a hegyi, illetve gyorsasági részhajrákban való pontok gyűjtögetésére.

A Balaton-felvidék csodálatos hátteret biztosított a versenyzésre a mezőnynek Forrás: TdH.hu / Vanik Zoltán

Az Androni Giocattoli magyar bringása a Balatonszőlősön és Vigántpetenden kijelölt hegyi hajrákban még nem tudott odaérni. Nem úgy a részhajrákban: Tapolcán a harmadik lett, Hévízen pedig első helyen zárt, majd a Kis-Balaton vadregényes tájai mellett elhaladva Zalakaroson örödik helyen haladt át a vonalon. Utóbbiért ugyan nem járt pont, de az első kettőért igen.

Pelikán és további három szökevény egészen Nagykanizsa belvárosáig elől tudott maradni, köszönhetően két kisebb bukásnak is. A hajrában négy körforgalom is nehezítette a mezőny dolgát, amelyik az utolsó, 900 méterrel a vége előtt lévő kanyarnál utolérte őket, így mezőnyhajrá döntött az első helyről.

A belga Jordi Meeus nyert Nagykanizsán, aminek köszönhetően a sárga trikót is átvehette Forrás: Tdh.hu / Vanik Zoltán

A világ egyik legjobb csapata, a Jumbo-Visma dominálta a végén minimálisan emelkedő befutót, de a siker mégsem az övék lett.

A szakaszgyőzelem Jordi Meeus birtokába került, miután hihetetlen sprintet mutatott be.

A második helyen Alberto Daniese ért célba, a harmadik a sárga trikós Phil Bauhaus lett, akit eléggé bezárták az utolsó pár méteren, de kihozta a lehetőségeiből a maximumot.

A legjobb magyar a magyar válogatott Orosz Gergő lett, aki a 24. helyen ért célba. Összetettben a szakasz közbeni jóváírásoknak köszönhetően Pelikán János áll a legjobban, aki így átvette Karl Ádámtól a fehér trikót.

Pelikán János az egész szakaszt szökésben töltötte, jutalma a fehér trikó lett Forrás: Mario Pertorini / TdH.hu

Pelikán az MTI-nek elárulta, rendkívül jó érzések fogták el a feliratok láttán, sok erőt merített a támogató üzenetekből. A szökevénycsoport tagjai jól együtt tudtak dolgozni, ezért tudtak ilyen hosszú ideig, mintegy 170 kilométeren át együtt maradni.

Noha nem a fehér trikó lebegett a szeme előtt, remek érzés számára, hogy felvehette a jóváírásoknak köszönhetően. A következő napokra is a szökés a célja, a trikó megőrzése csak másodlagos szempont.

Az összetett élén egy rendkívül érdekes helyzet állt elő, ugyanis az első szakaszon Bauhaus nyert és Meeus lett a harmadik, míg ezúttal fordított szereposztásban zárták az etapot. A sárga trikó végül gazdát cserélt, és a belga versenyző veheti majd fel magára, mert holtversenyben a legutóbbi szakasz eredménye rangsorol, ami az ő javára kedvez.

Fetter Eriknek, az EOLO-Kométa magyarjának sikerült a főmezőnnyel megérkeznie, de mindez nem volt olyan egyszerű, mint a nyitónapon. „Az utolsó 20 km-en belül kellett kerékpárt cserélnem, mert kitörték az első küllőmet, majd kb. 2 km-re a céltól volt egy elég nagy bukás, amit centimétereken múlt csak, hogy ki tudtam kerülni, szóval a végső hajrában ezekkel a hátráltatókkal elég nehéz dolgom volt" – foglalta össze a fiatal versenyző, aki 30. helyen áll az összetettben.

Tour de Hongrie, 2. szakasz
Balatonfüred - Nagykanizsa, 183 km
1. Jordi Meeus (belga) Bora-hansgrohe 4:03:55 óra
2. Alberto Daniese (olasz) Team DSM, azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német) Bahrain-Victorious, a.i.
...24. Orosz Gergő, magyar válogatott, a.i.

Az összetett állása:
1. Jordi Meeus (belga) Bora-hansgrohe 7:58:03 óra
2. Phil Bauhaus (német) Bahrain-Victorious +0 mp
3. Maciej Paterski (lengyel) Voster ATS Team + 6 mp
...8. Pelikán János (magyar) Androni Giocattoli + 10 mp

A 42. Tour de Hongrie pénteken egy Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres szakasszal folytatódik.

Mindent egy helyen az Eb-ről