A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Tour de Hongrie 5., utolsó szakaszán számos magyar versenyző megmutathatta magát a Városliget környékén kialakított körpályán. A szakaszt mégis a belga Edward Theuns nyerte meg, a sárga trikó pedig Damien Howsoné lett.

Helyszíni tudósítás

A tavalyi Magyar Körversennyel ellentétben az idén is kiváló munkát végző szervezők ezúttal úgy döntöttek, hogy a kékestetői, mindent eldöntő etap ne az utolsó napra essen, hanem az utolsó előttire. Ez azért is jó, mert így a mezőny Budapesten, egy rendkívül impozáns pályán körözve mutathatta meg magát a magyar fővárosban - még egyszer utoljára.

Budapesten ért véget a 42. Tour de Hongrie Forrás: Vani kZoltán, Tour de Hongrie

Ezt a 11, még versenyben lévő hazai bringás meg is tette. Közülük a Kékestetőn legjobban záró Fetter Erik, a magyar bajnok Filutás Viktor, illetve a nemzeti csapatból Hrenkó Norbert is megpróbált meglépni a mezőnytől a 92 kilométeres szakasz elején.

A tempó hatalmas volt a 12 körös verseny során, az első kb. 7 kilométeres körön 55 kilométer per órás átlaggal haladt a peloton. Amikor már csak öt kör volt hátra, akkor a Filutás és Hrenkó-féle csoportot már utolérték a többiek, így már csak a Fetter mellett Jordi Warlop, Mateusz Grabis és Manuele Boaro maradtak az élen.

Filutás Viktor is megmutatta magát a Tour de Hongrie utolsó szakaszán Forrás: Halmágyi Zsolt, Tour de Hongrie

Hátul a dolgokat a Bahrain-Victorious együttese alakította, vezetésükkel ezt a négyest is befogták, amikor már kevesebb, mint tíz kilométer volt hátra, azaz az utolsó előtti körben.

Az EOLO-Kométa magyar bringása így nem ért haza, de így is hihetetlen szurkolást kapott a nézőktől.

A Vini Zabú csapata ekkor más sebességbe kapcsolt, velük a Trek-Segafredo sora próbált meg viaskodni az utolsó kör elején. Az Astanás orosz, Yevgeniy Fedorov megpróbált egy partizán-akciót, de csak 4 kilométerrel a vége előttig bírta - a Sportarénától már együtt fordult vissza a mezőny a cél felé.

Edward Theuns nyerte az idei Tour de Hongrie utolsó befutóját az Andrássy úton Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

A Trek és a Bahrain nagy harcot vívott azért, hogy sprinterük minél jobb helyzetből kezdhesse meg az utolsó 500 métert az Andrássy úton, végül előbbi járt sikerrel. Edward Theuns nyerte a Tour de Hongrie záró szakaszát. Második helyen a 19 éves holland, Olav Kooij, harmadikon pedig Theuns honfitársa, Timothy Dupont zárta a mezőnyhajrát.

A legjobb hétben négy belga versenyző is volt, ezért kijelenthető, hogy róluk szólt a sprint.

Mivel egy-két kivétellel mindenki azonos idővel jött be, ezért az összetett élmezőnyében nem változott a Kékestetőn kialakult helyzet.

Az ausztrál Damien Howson nyerte a 42. Magyar Körversenyt, így ő az első ausztrál, aki hazaviheti a sárga trikót a legrangosabb hazai kerékpárversenyről.

A legjobb sprinternek járó zöld trikót az utolsó etapon 4. helyen célba érő német, Phil Bauhaus, a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikót a lengyel Maciej Paterski vihette haza.

Damien Howson nyerte a 42. Tour de Hongrie-t Forrás: Tour de Hongrie

A magyarok közül Pelikán János zárt a legjobb helyen az összetettben, így az övé lett a legjobb hazai bringásnak járó fehér trikó. Az Andrássy úti befutóban Karl Ádám a 20. lett, és ezzel ő lett a nap legelőkelőbb pozícióban végző magyarja.

Kerékpár, Tour de Hongrie, 5. (utolsó) szakasz
Budapest - Budapest, 92 kilométer
1. Edward Theuns (belga) Trek-Segafredo 1:55:46 óra
2. Olav Kooij (holland) Jumbo-Visma, azonos idővel
3. Timothy Dupont (belga) Bingoal, a.i.
...20. Karl Ádám, magyar válogatott, a.i.

Az összetett végeredménye:
1. Damien Howson (ausztrál) Team BikeExchange 18:07:10 óra
2. Ben Hermans (belga) Israel Start-Up Nation +16 mp
3. Antonio Tiberi (olasz) Trek-Segafredo +24 mp
4. Jhojan Orlando García Sosa (kolumbiai) Caja Rural +32 mp
5. Stefan De Bod (dél-afrikai) Astana +45 mp
...23. Pelikán János (magyar) Androni Giocattoli +1:32 p
...38. Peák Barnabás (magyar) Team BikeExchange + 3:14 p
...41. Fetter Erik (magyar) EOLO-Kométa +3:14 p

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!