Vágólapra másolva!
Valter Attila, a francia Groupama-FDJ versenyzője a hatodik helyen ért célba a Giro d'Italia 4., Piacenza és Sestola közötti 187 kilométeres szakaszán. A 22 éves bringás első magyarként viselhet színes trikót háromhetes grand touron, miután szerdán ő tekerhet a legjobb U23-as versenyzőnek járó fehér trikóban.

A mezőnyre már a domborzati rajz alapján is nagyon nehéz szakasz várt a negyedik napon, amit csak tetézett, hogy a rajt pillanatától kezdve szakadó esőben kellett megtenniük a távot. Egy nagyobb, 20-30 fős szökevénycsapat viszonylag korán ellépett a mezőnytől, és ebben Valter mellett a másik magyar induló, az EOLO Kometa versenyzője, Dina Márton is benne volt.

A szökevények száz kilométer megtétele után hat-hét perccel vezettek, amikor elkezdett szakadozni a bolyuk, és hárman (Chris Juul Jensen, Rein Taarame és Louis Vervaeke) elléptek tőlük is. A magyarok közül ekkor már Valter volt előrébb, aki akkor is tudta tartani az élen haladók tempóját, amikor az elképesztő sebességre kapcsoló főmezőny sorra "vadászta" le a korábbi szökevényeket.

A szakasz három hegye közül az utolsót, a Colle Passerinót - 4 kilométer, átlag 11 százalékos meredekség - már az amerikai Joseph Dombrowski (UAE) és az olasz Alessnadro De Marchi (Israel Start-Up Nation) kezdte meg az élen, és végül előbbi nyert. Valter Attila 44 másodperc háránnyal a hatodik helyen ért célba, összetettben pedig kereken egy perccel a rózsaszín trikót Filippo Gannától megszerző De Marchi mögött az ötödik helyen áll.

És a grand tourok történetében első magyarként egy kiemelt színes trikót is viselhet, ugyanis szerdán ő tekerhet a legjobb fiatalnak (U23) járó fehér trikóban. Ebben a rangsorban olyan bringások vannak mögötte, mint Alekszander Vlaszov, Remco Evanepoel, vagy a 2019-es Tour de France-győztes Egan Bernal.

Dina Márton végül 4:07 perc hátránnyal a 44. helyen ért célba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!