A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az őrület határát súroló terrorral készül Japán az olimpiára

athletics Paralympics pandemic Horizontal
(FILES) This file photo taken on May 11, 2021 shows staff members in protective clothing and masks standing by next to empty seats during a para-athletics test event for the 2020 Tokyo Olympics at the National Stadium in Tokyo. - The public will be asked not to line the route of the Olympic marathon over fears that crowds of fans could spread coronavirus infections, Tokyo 2020 organisers said on July 6, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Azzal, hogy a japán szervezőbizottság és a kormány csütörtökön véglegesen kitiltotta a nézőket a július 23-án kezdődő nyári olimpiáról, Japán talán a legalkalmatlanabb ország lett a világon, amely olimpiát rendezhet. Az olimpiát és a magyar sikereket természetesen minden magyar ember nagyon várja, de a körülmények egészen abszurdak lesznek.

Hogy megértsük mindazt, ami történt, meg kell értenünk azt a közgondolkodást, amely jelen pillanatban Japánban az olimpia rendezését övezi. Vegyünk egy olyan embert - akár ennek a cikknek az írója is lehet az -, akit két alkalommal beoltottak a koronavírus elleni vakcinával, Astra Zenecával. Ennek az embernek van nemzetközi és uniós oltási igazolványa, antitest-igazolása, amely azt jelzi, hogy a szervezetében megfelelő számú antitest van.

És abban a pillanatban, amikor ez az ember Japánba érkezik, pontosan ugyanolyan lesz, mint egy ott élő, be nem oltott ember.

Mert Japánt nem érdekli, hogy az oda érkező sportoló, médiamunkás, fényképész kapott-e oltást, vagy sem. Azért nem érdekli - és itt jön a számunkra értelmezhetetlen logika -, mert ha érdekelné, akkor szembemenne azokkal a japán állampolgárokkal, akik nincsenek még beoltva. Magyarul: nem hozhatja előnybe a beoltott külföldit a be nem oltott japánnal szemben, mert ez ott nem lehetséges.

Üres lelátók előtt futnak a női 100 méteres síkfutás versenyzői az olimpiai tesztversenyen Tokióban. Pontosan ez vár mindenkire a július 23-án kezdődő olimpián is Forrás: AFP/Charly Triballeau

Tudom, nehéz követni ezt az észjárást, de pontosan ez teszi talán a világ legalkalmatlanabb országává Japánt az olimpia megrendezésére.

Mert mondhatták volna azt is, hogy legalább azok a japán emberek bemehetnek drukkolni, akik már kétszer megkapták az oltást. Mondhatták volna, hogy nem vetik elmebeteg vegzatúra alá azokat a külföldieket, akik dolgozni mennek oda és minden oltási igazolásuk stimmel. Nem mondták, mert sokkal inkább hajlottak egy újabb Covid-riadó megfújására, a japán nézők kitiltására, mint bármilyen észszerű intézkedésre.

Erős lesz, amit most leírok, de igaz: egy átlagos japán ember ma "leprásként" tekint minden odautazó külföldire.

Vírusterjesztőnek, vírusgazdának gondolja a világ többi részéből odaérkező (egyébként náluk sokkal védettebb) embereket. Ezért zárnak be a médiahotelek éttermei, ezért lesz az, hogy a reggelit egy dobozban pakolják oda a szállodaajtó elé. Ezért adták ki a felhívást: ha egy japán ember meglát az utcán egy külföldit, azt nyugodtan fotózza le, töltse fel a képet egy erre a célra megadott közösségi oldalra, hogy aztán a hatóság megvizsgálja, vajon a külföldi ember jogosan tartózkodott-e az utcán?

A házmestertempó most új értelmet nyer:

mivel Japánba külföldi turista nem mehet be, ezért az előttünk álló időszakban kevés külföldi ember fordul meg ott. Azok, akik elmennek az olimpiára, a tartózkodásuk első 14 napjában nem szállhatnak tömegközlekedésre, nem sétálhatnak az utcán, nem mehetnek étterembe. Könnyű belátni: egy étterem előtt, egy pályaudvaron felbukkanó idegen fizimiska felettébb gyanús.

Üres lelátók, maszkos személyzet Tokióban Forrás: AFP/Philip Fong

Ilyen körülmények között még soha nem rendeztek olimpiát. A versenyek többsége síri csendben zajlik majd, van ebben tapasztalatunk, amikor egy-egy focimeccsen halljuk az összes edzői utasítást, vagy a játékosok párbeszédét. Hát most ilyen olimpiára kell felkészülnünk.

Mézesmadzagként még ott volt annak a lehetősége, hogy esetleg japán nézők bemenjenek szurkolni, de ez nem volt több hagymázas álmodozásnál.

A nézők végleges kitiltása július 8-án eldőlt.

Az Airake Urban Sport parkban sem lesz senki a lelátókon Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az olimpia áthelyezésére már nincs idő, elhalasztása ellen szólt - a sportbeli kérdéseken túl - az a rengeteg pénz, amelyet a jogtulajdonos tévéállomások a NOB-nak kifizettek. Mindenki tudja: ha nincs olimpia, a pénz visszajár. Azt is tudjuk, hogy a NOB éves költségvetésének 70 százalékát ezek a bevételek biztosítják.

Nem merülhet fel, hogy a Thomas Bach vezette NOB azt mondja, hogy nem rendezik meg az olimpiát.

A japánok egy része a koronavírus-járvány miatt már kiszállt volna az egészből, de nem tehetik, mert hiába Tokió a rendező város, a japánok egyoldalúan nem mondhatják le a rendezést. Pontosabban igen, de ebben az esetben olyan iszonyatos mennyiségű pénzt kéne kártérítés formájában kifizetni, amibe még a japán gazdaság is belerokkanna. De az is tudható, hogy Japánban ősszel parlamenti választásokat tartanak.

Az ottani ellenzék abszolút olimpiaellenes, a kormánypárt nem az.

A most hatalmon lévők nem szívesen vesztenének ősszel: nekik tehát az a feladatuk, hogy megmutassák: így is meg lehet rendezni az olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach megérkezett Tokióba Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yomiuri

Mert az igazi nehézségek még csak most következnek. Már láttuk, hogy a szerb evezőscsapat egyik tagja hogyan érkezett meg Japánba - úgy, hogy a tokiói reptéren pozitív lett a Covid-tesztje. Pedig ez az ember Belgrádban két negatív teszttel szállt fel a repülőre. Hiszen a jelenlegi szabályok szerint, ha nincs neki két negatív tesztje, akkor el sem indulhat Tokióba. Mi történt ezek után?

Az egész brigádot karanténba tették - azokat is, akik amúgy negatív tesztet produkáltak.

Mindez bármelyik ország bármelyik sportcsapatával megtörténhet a közeli napokban a tokiói repülőtereken.

Vannak olyanok, akik azt mondják: amíg július 23-án fel nem lobban az olimpiai láng, még a rendezés sem biztos. Ez hangzatos kijelentés, de sejthető: itt tényleg minden falon átmenve viszik keresztül azt, hogy az olimpiát ne kelljen törölni. Az Origo két újságírója is hetek óta tanulmányozza azt a sok száz oldalas szabálykönyvet, amely mindent tartalmaz.

22 napon át az életünk tilalomfák között zajlik majd, csak abban bízunk, hogy a köpéssel előállított PCR-tesztek valamennyiünk számára negatív eredményekkel zárulnak.

Bízunk abban, hogy ott lehetünk a sporteseményeken, bízunk a magyar csapat sportolóinak legjobb eredményeiben, a magyar sikerekben.

A távolságtartással már nem kell bajlódnia senkinek az olimpiai helyszínek nézőterén Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az Origo július 21-től a helyszínről tudósítja majd az olvasókat Japánból, minden nap, éjjel-nappal. Számunkra is ez az egész olyan ugrás lesz a sötétbe, amely még soha nem volt, és remélhetőleg nem is lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!