Vágólapra másolva!
Szögi István nem titkolt célja volt, hogy szeretné megdönteni a 2000 méter fedett pályás magyar rekordját az Indoor Tour Gold sorozatának Liévin-i állomásán. Tokiói olimpikonunk sikerrel járt a csütörtök esti viadalon, aki ezzel számunkra elvitte a showt még az 1500 méteren világcsúcsot futó Jakob Ingebrigtsen elől is - írja a MASZ hivatalos oldalán.

A tavalyi 1500 méteres rekorddöntése után Szögi István ezúttal a 2000 méter 32 éve fennálló fedett pályás magyar csúcsát nézte ki magának. Tokiói olimpikonunk remek taktikával, a helyezésén és a tempóján fokozatosan javítva végül a 7. helyen ért célba.

Ami ennél sokkal fontosabb, az az 5:00.73-as ideje, amivel több mint két másodperccel futott jobbat, mint Banai Róbert 1990-ben elért magyar csúcsa (5:02.98). Ott volt a mezőnyben SVSE-s csapattársa, Kiss Gergő Xavér is, aki iramfutóként segítette a többieket a minél jobb eredmény elérése érdekében.

„Nagyon gyors tempót kértek Geritől, ami alapján úgy gondoltuk, hogy néhányan világcsúcsot akarnak majd futni. Tudtuk, hogy a mezőny legelejével nem szabad elmennem, így az elején nagyjából a mezőny közepére helyezkedtem. De ott hirtelen elkezdett egy kisebb szakadék lenni, ami után egyedül találtam magam, több körön keresztül is nekem kellett vezetni az üldözőbolyt.

Mivel a táv legnehezebb szakaszát egyedül kellett teljesítenem, ezért az utolsó pár körre elkezdtem fáradni. Ekkor többen megelőztek, ami valamelyest segített is, hogy tudtam kire tapadni, és nem lassultam tovább.

– értékelt a MASZ-nak a verseny után az immáron kétszeres országos csúcstartó.

Szintén két magyar induló volt 60 méteres gátfutásban, ráadásul mindketten ugyanabból az előfutamból rajtolhattak el. Kozák Luca a 2. helyen ért célba 8.11-es idővel, amivel összesítésben a negyedikként kvalifikálta magát a fináléba. Kerekes Gréta egy századot javított ugyan idei legjobbján, de 8.33-as eredménye nem volt elég a továbbjutáshoz.

A döntő egy hihetetlenül szoros versenyt hozott, az első helyezett Leticia Bapté kereken 8 másodpercet futott, mögötte a 2. és az 5. között alig hat századmásodperc volt. Magyar csúcstartó gátfutónk végül 8.12-es idővel, célfotóval az 5. lett.

Szögi István az 1500 méter után immáron a 2000 méter magyar rekorderének is mondhatja magát Forrás: Makó Éva, Magyar Atlétikai Szövetség

Nguyen Anasztázia távolugrásban volt ott az észak-franciaországi kisvárosban, ahol a harmadik sorozatban érte el legnagyobb ugrását. 6.37 méterrel a 8. pozíció lett az övé. A győzelem a venezuelai Yulimar Rojasé lett, akivel könnyen lehet, hogy idén hármasugrás mellett távolban is komolyan számolni kell majd.

Szűcs Valdó kisebb sérülése miatt nem indult el a férfiak 60 méteres gátfutásában, amit „természetesen" a világcsúcstartó Grant Holloway nyert meg játszi könnyedséggel, előbb 7.40-et, majd 7.35-öt futva.

Az este legnagyobb nemzetközi szenzációját a férfiak 1500 méteres versenye hozta, amelyben a norvég Jakob Ingebrigtsen 3:30.64-es új világrekordot ért el. A még mindig csak 21 esztendős olimpiai bajnok 44 századot faragott az etióp Samuel Tefera három évvel ezelőtti csúcsából.

Mindent egy helyen az Eb-ről