Vágólapra másolva!
2024. július 18-án közel hatszáz hajóval és háromezer versenyzővel indul a Kékszalag, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható a Balatonon.

Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. 

56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Fotó: kekszalag.reblog.hu

A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő - írja a közleményében a Kékszalag hivatalos oldala.

Tilos kikötni, elképesztő különbségek 

A szervezők elmondták, versenyzés közben tilos kikötni, a Kékszalag mezőnyének nagy része legalább egyszer, de sokan kétszer is kint töltik az éjszakát a vízen és közben igyekeznek minél gyorsabban haladni a balatonfüredi cél felé. 

Érdekesség, hogy amíg az élen száguldó katamaránok és egytestű szupervitorlások jó szélben fél nap alatt megkerülik a Balatont, addig a mezőny nagy részének ehhez legalább egy, inkább másfél, vagy két napra van szüksége.

Az előrejelzések szerint ideális vitorlázóidő lesz csütörtökön reggel, így az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható.

„A valós idejű nyomkövetés mellett idén is élő online közvetítést biztosít a szövetség a szponzorok segítségével a vízről, a partról és a levegőből az egész verseny idején, sőt a díjkosztón is szombat délután. 

Az élő adás elérhető a kekszalaglive.hu oldalon, a nyomkövetés pedig a track.hunsail.hu oldalon. Minden fontos információ megtalálható a Kékszalagról a kekszalag.hu hivatalos weboldalon és a verseny közösségi média csatornáin is" - árulta el Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Bóka István polgármester elárulta, Balatonfüred a Kékszalag központja, 1934 óta onnan rajtolnak és oda érkeznek meg a versenyzők.

„Sok sikert kívánok mindenkinek a Kékszalag központjának helyt adó város nevében. Balatonfüred a balatoni vitorlázás bölcsője és fellegvára. Az egyhetes Kékszalag Fesztivál a város egyik legnagyobb turisztikai és közösségi sportendezvénye" - mondta Bóka István, aki hozzátette, köszönetet mondanak a Magyar Vitorlás Szövetségnek és a verseny támogatóinak. Bízik benne, hogy jól széllel indul el a mezőny és nagy élmény lesz az idei Kékszalag a résztvevők és a közönség számára is.

Immár 6. éve a Raiffeisen Bank a Kékszalag névadó főtámogatója. Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója:

„Ez egy tartós együttműködés - nem véletlenül. Európa legnagyobb hagyományú és leghosszabb távú vitorlásversenye és a Raiffeisen Bank értékrendszere sok területen közös: innováció, nyitottság, kiszámíthatóság, hogy csak párat emeljünk ki."

Zolnai György hozzátette, egy innovatív cég örömmel támogatja azt a versenyt, amelynek a közvetítése, a digitális technológia segítségével az élményszerűség, az egyidejűség révén a vitorlássport iránt érdeklődők, a sportkedvelők széles tömegeihez fogja eljuttatni a verseny képeit, híreit.

A Kékszalag Fesztivál részeként a leggyorsabb hajók külön is megmérettetik magukat a verseny második napján, pénteken.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Audi Speed Challenge révén egy önálló, rendkívül látványos programmal színesíthetjük a Kékszalag fesztivál programját péntek délután" - mondta Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója.

Elárulta, a "négykarika" ugyanakkor már csütörtöktől hangsúlyosan jelen lesz a versenyen, hiszen az általuk is támogatott Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty a Kékszalag rekordereként és tavalyi győzteseként idén is jó esélyekkel indul.

Az idei Kékszalag élő adásában a motorosok, drónok és a parti kamerák közti összeköttetést, ahogy a nyomkövetés adatkapcsolatát is a Magyar Telekom biztosítja.

„A Kékszalag vitorlásverseny népszerűségének és a nézők szempontjából a szórakoztató értékének is jót tesz, hogy egy speciális fejlesztésnek köszönhetően 

a közvetítéshez immár hordozható képalkotó eszközöket fog használni a Magyar Telekom: legyen szó a legmodernebb okostelefonokról, vagy épp drónra rögzíthető kamerákról,

 a szupergyors mobilhálózaton kommunikálva a Campus szolgáltatás által ezen eszközök számára dedikált erőforráson ma már ezek is magas minőségű képet tudnak real time közvetíteni" - mondta Fegyver Csaba, a Magyar Telekom stratégiai projektekért felelős értékesítési vezetője.

Hozzátette, ez a megoldás megkönnyíti a látványos verseny online stream és televíziós közvetítését és igazi élményt nyújt a versenyt élőben követő nézők számára.

Idén új fejlesztésű nyomkövetési rendszer lesz a Kékszalagon, amelyet a Magyar Telekommal együttműködve a győri Széchenyi István Egyetem digitális fejlesztési központja fejlesztett és üzemeltet.

Drotár István, az egyetem digitális fejlesztési központ igazgatója elárulta, "büszkén mutatja be a Kékszalag vitorlásversenyen alkalmazott élvonalbeli nyomkövető rendszerét. Ez az innovatív megoldás, amely valós időben követi a versenyző hajókat, a Telekommal és a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben valósult meg."

Idén is lesz Fair Play Díj, ezúttal is a KPMG támogatásával.

„Immár negyedik éve hirdetjük meg a Kékszalag KPMG Fair Play Díjat, mert töretlenül hiszünk abban, hogy az igazi verseny szellemiségének alapja az integritás, a bizalom és az együttműködés. Azt a személyt vagy csapatot ismerjük el a félmillió forintos pénzdíjjal, aki megmutatja, hogy verseny közben sem feledkezhetünk el egymás segítéséről és tiszteletéről. KPMG Fair Play Díjra javasolt jelöléseket a verseny ideje alatt, egészen szombaton 10 óráig várják, a Magyar Vitorlás Szövetség hunsail@hunsail.hu e-mail címére" - összegzett Rózsai Rezső, a KPMG magyarországi vezérigazgatója.

Kánikulával és erős napsütéssel kell majd megbirkózniuk a Kékszalag versenyzőinek, ebben lesz segítségükre Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonosa. Nem csak versenyezni, másokon segíteni is tudnak a Kékszalag versenyzői, a nevezés helyszínén lehetőségük lesz vért adni.

56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható
Fotó: kekszalag.reblog.hu

"Örömteli, hogy most már másodszor véradást tarthat az Országos Vérellátó Szolgálat a Kékszalag nevezési napján. Nagyon bízunk benne, hogy ez pedig később hagyománnyá válik" - árulta el Szabó-Sipos Barnabás, az Országos Vérellátó Szolgálat Vér nagykövete.

Ami a múltat illeti, tavaly fantasztikus rekorddal nyert a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fitfy katamarán, amely 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt tette meg a körülbelül 150 kilométeres távot. A verseny rekordját 10 óra 40 perces idővel 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta,

 az az 1944-ben épült, 75-ös cirkáló, amely a mai napig ott van a mezőnyben. 2023-ban az egytestű hajók rekordja is megdőlt: a Principessa Libera, Oroszlán Péter kormányzásával 8 óra 59 perc alatt tette meg a versenytávot. A Kékszalag legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki 13-szor is nyerni tudott.

Az 56. Kékszalagot az Origo Sport élőben közvetíti, július 18-án, csütörtökön reggel 07:00 órától.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről