A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati királyetapját, ezzel az összetettben is növelte előnyét.

A 14. szakaszon három emelkedő, közte két kiemelt kategóriájú hegy - a legendás Col du Tourmalet, valamint a befutónál a 10,6 kilométer hosszú Col du Portet - várt a mezőnyre.

A szakasz elején rengeteg volt a szökési kísérlet, de az első órában hatalmas, 50,1 kilométer/órás átlagtempót diktáló mezőny sokáig senkit nem engedett el. Végül három nagyobb csoport is ellépett Pogacaréktól a Tourmalet aljáig, az első bolyban 18 kerékpáros haladt, közülük a spanyol Oier Lazkano ért fel elsőként, az ekkorra már csak tízfősre fogyatkozott élbollyal szemben mintegy félperces előnnyel. A főmezőny hátránya 4:10 perc volt a hegytetőn, melyre a viadal történetében immár 87. alkalommal tekertek fel a bringások, ezzel ez a leggyakrabban megmászott hegy a Touron.

Tour de France, Tourmalet, Tadej Pogacar
Tadej Pogacar (sárgában) már a Tourmalet-n is megmutatta az erejét
Fotó: AFP / AFP or licensors/UAE Team Emirates team's Slovenian rider Tadej Pogacar wearing the overall leader's yellow jersey cycles in the descent of Col du Tourmalet during the 14th stage of the 111th edition of the Tour de France cycling race, 151,9 km between Pau and Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, in the Pyrenees mountains in southwestern France, on July 13, 2024. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

A második emelkedő tetejére az élboly ötfősre zsugorodott, és a hátrányát másfél percesre csökkentő főmezőnyben is már csak harmincan tekertek ekkor. A 7,9 százalékos átlagmeredekségű Col du Portet-t alig több mint egyperces előnnyel kezdte a szökevénycsoport, amelyből az ír Ben Healy lépett el és bár egy ideig tartotta a különbséget Pogacarékkal szemben, végül simán utolérték.

A kétszeres győztes szlovén kerekes négy kilométerrel a cél előtt "robbantott", tempóváltását se a kétszeres címvédő dán Jonas Vingegaard, se a belga Remco Evenepoel nem tudta követni,

 és az idén Giro-győztes Pogacar előbbinek végül 39 másodpercet, utóbbinak több mint egy percet adott, az időjóváírásnak köszönhetően pedig az összetettben majdnem két percre növelte előnyét Vingegaard-ral szemben - számol be a szakaszról az MTI.

Eredmények:
14. szakasz, Pau-Saint-Lary-Soulan, 151,9 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:01:51 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 39 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 1:10 perc h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 56:42:39 óra
2. Vingegaard 1:57 perc h.
3. Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 2:22 p h.

Vasárnap a Loudenvielle és a Plateau de Beille közötti 197,7 km és ismét hegyi befutó vár a mezőnyre. A 111. Tour de France jövő vasárnap zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!