Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően ismét megrendezték a Horváth Boldizsár Emlékversenyt, a híres balatonfüredi ortopéd orvos emléke előtt tisztelegve, aki nemcsak vitorlázással, hanem hajótervezéssel és hajóépítéssel is foglalkozott, sporttársait pedig ingyen gyógyította. A versenyt a Kékszalag előtti utolsó nagy erőpróbának tartják.

Négy nappal az 56. Kékszalag előtt az utolsó felkészülési lehetőséget jelentette a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Horváth Boldizsár Emlékverseny, amely egyben az idei Yardstick Trophy és a BYC Szombati Regatták harmadik versenye volt.

Horváth Boldizsár Emlékverseny, vitrorlázás
Idén is megrendezték a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos Kékszalag előtti utolsó túraversenyét, a 40. Horváth Boldizsár Emlékversenyt
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

A verseny honlapján megjelent beszámolóból kiderült, hogy a tízórás rajtra megélénkült a szél. Egy darabig 5–6 csomóval fújt, délről, de a Tihany–Hajógyári-öböl szakaszon már alig-alig volt légmozgás. Annyi azért megmaradt, sőt, kissé frissült is a szél, így nem kellett pályát rövidíteni, három hajó kivételével mindenki, azaz 73 hajó teljesítette a távot.

A rajtból az északi oldalt választók jöttek el jobban. A katamaránok hamar elléptek a mezőnytől, őket eleinte a Principessa, az Avatar II és a Trentasette követte. A Paloznak előtt az utóbbi két hajó között kialakuló párosverseny végig kitartott. Az első bójánál majd a tihanyi pályajelnél is a Trentasette minimális előnnyel vezetett, de a hajógyári szakaszon az Avatar kikerülte és végzett az élen a hagyományos egytestű hajók között.

Abszolútban a MLS Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán, új rekorddal (40 perc, 47 másodperc) győzött a második Sailing Team RSM Hungary és a harmadik Nanushka előtt.

A Flaar 18-asok között is izgalmas meccs zajlott: végig egymással foglalkozva, minimális különbséggel versenyeztek, végül a ButterFlaar kicsit meglépett és három perces előnnyel ért célba. Az osztály következő négy hajója viszont kevesebb, mint három percen belül befutott. A csoportokon belül elsősorban az egy osztályba tartozó hajók vetélkedése jelentett valódi küzdelmet.

A díjkiosztóra a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében került sor
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

Felkészülési versenynek szántuk a Horváth Boldizsár regattát a Kékszalag előtt. Ennek maradéktalanul meg is felelt, szép időben jót vitorláztunk"

 - mondta a befutó után Józsa Márton, az MLS Raiffeisen Fity-Fifty versenyzője.

A hagyományos egytestű hajók között diadalmaskodó Avatar II versenyzője, Varga Lajos a következőket mondta: "Jó volt, végig izgalmas versenyt vívtunk a Trenasettével. A BYC-es fiatalokból álló csapat kiválóan teljesített, a kétszeres olimpikon Hajdu Balázs pedig hibátlan hajóvezetéssel segítette a győzelmünket. A srácoknak pedig élményt jelentett egy vitorlásikonnal egy hajóban versenyezni."

Az alábbi linkeken tekinthetőek meg az abszolút eredmények és a csoportonkénti eredmények.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről