A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNCsipes Tamara
11:00Kajak-kenuKajak 500m-elődöntő 4
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Manizsa Talas a menekült csapat színeiben indult a párizsi olimpián, de kizárták a versenyből, amiért a ruhájával üzent.

Az afgán származású hölgy egy „Free Afghan Women”, szabadságot az afgán nőknek feliratot viselt a ruháján, de miután tilos az olimpián a politikai megnyilvánulás, illetve a jelszavak használata, ezért végül kizárták.

Manizsa Talas a menekültcsapatban versenyzett
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A kabuli származású, Spanyolországban élő Talas egyike annak a 37 sportolónak, akik a menekültcsapatban versenyeznek. A hölgy Afganisztánból menekült el, miután a tálibok 2021-ben hatalomra kerültek és gyakorlatilag betiltották a zenét és a táncot, valamint korlátozták a nők társadalmi szerepét.

Az olimpiai charta kimondja, hogy "semmilyen tüntetés, politikai, vallási vagy faji propaganda nem megengedett az olimpiai helyszíneken, a verseny helyszínein vagy más területeken". A szabályzat szerint a fentiek megszegése fegyelmi intézkedéseket von maga után.

Így üzent az afgán sportoló
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Talas így a verseny első szakaszában kiesett, de az üzenetét meg tudta mutatni a világnak. Az olimpia legújabb sportága nem lesz ott a 2028-as Los Angeles-i játékokon, de könnyen lehet, hogy Brisbane-ben visszatér majd.

A sportág első aranyérmét a japán Ami Juasza nyerte. A kétszeres világbajnok japán versenyző magabiztos 3-0-s győzelmet aratott a litvánok mindössze 17 éves világbajnoki címvédőjével és Európa Játékok-bronzérmesével szemben a döntőben. Az Ázsia Játékok-győztes, vb-ezüstérmes kínai Liu Csing-ji nyerte a bronzérmet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!