A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
Vágólapra másolva!
Losonczi Dávid elvesztette a bronzmérkőzését, így az ötödik helyen végzett a 2024-es párizsi olimpián, a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Korábban az olimpia cselgáncsversenyeit rendezték meg a Mars-mező Arénában, akkor magyarként Pupp Réka lépett tatamira bronzmérkőzésen, ám a dzsúdósnak nem sikerült érmet szereznie. A birkózás második, magyar érdekeltségű éremosztó napján ismét dobogós helyezésért lehetett szurkolni a csarnokban, ezúttal Losonczi Dávidnak, aki a kötöttfogású birkózók 87 kg-os kategóriájában lépett szőnyegre a bronzért. Az ESMTK világbajnoki címvédője a nyolcaddöntőben az azeri Rafig Huseynov ellen, a negyeddöntőben pedig az Európa-bajnok, szerb Alekszandr Komarov ellen tudott győzni, a legjobb négy között azonban a bolgár Szemen Novikovval nem bírt. 

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
A birkózó Losonczi Dávid elszántan lépett be a csarnokba az olimpiai bronzmérkőzés előtt
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 24 éves magyar birkózó csütörtökön a vigaszágról kapta meg a bronzmeccses ellenfelét, a dán színekben versenyző, vb-ezüstérmes és Budapesten Európa-bajnoki címet szerző, 22 éves Turpal Ali Bisultanovot.

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
Losonczi Dávidnak (kékben) a döntőbe jutás nem sikerült, de a dán riválisa ellen az olimpiai bronzéremért birkózhatott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Losonczi Dávid az olimpiai bronzéremért birkózott

A 87 kg-osok második bronzmeccsére a csütörtök esti program tizenegyedik összecsapásáig kellett várni, így a magyar szurkolók már alig várták, hogy elkezdődjön Losonczi Dávid és Turpal Ali Bisultanov ütközete. A csatájukat a tokiói aranyérmes Zsan Belenyuk megnyert bronzmérkőzése előzte meg, aki hosszasan, a cipőjét Mijaín Lópezhez hasonlóan a szőnyeg közepén hagyva ünnepelt, jelezve, hogy az ukránnak ez volt pályafutása utolsó mérkőzése.

A számunkra igazán fontos találkozó első három percében aztán egyik birkózó sem kezdett látványosan aktívabban, a szőnyeg közepén maradtak a felek. Bő egy perc után a bolgár játékvezető mégis a dánt ítélte kezdeményezőbbnek, így kapott egy pontot, Losonczi pedig a földre kényszerült hasalni, noha Bisultanov nem tudott vele ott mit kezdeni. 

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
Losonczi Dávid nem tudott akciót végrehajtani az ellenfelén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A dán Európa-bajnok többször is reklamált, hogy a magyar ellenfele a fejét rossz helyre teszi és szabálytalan helyeken próbálja megfogni őt, és a játékvezető figyelmeztette is Losonczit, de pont ezért nem járt. Az első félidő végül akció nélkül zajlott le, így Bisultanov 1-0-ra vezetett.

A második felvonás elején Losonczi érezhetően jobban nekifeszült a riválisának, így szűk egy perc után Losonczit látták aktívabbnak, és kiegyenlített. Mivel az utolsó szerzett pont a magyaré volt, így a dán birkózó volt kényszerhelyzetben, de Losonczi támadhatta a földön fekvő ellenfelét. Éppen, amikor sikerült megemelnie Bisultanovot, a játékvezető közbesípolt, így maradt az 1-1. A dán ezután magasabb tempóra kapcsolt, és a vérző arcú Losonczit kikényszerítette a szőnyegről, így ezzel az akcióval 2-1-re átvette a vezetést. 

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
Losonczi Dávid ápolásra is szorult a bronzmeccs hajrájában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában a magyar birkózó ápolást kért, de láthatóan elfáradt, és 

Losonczinak már nem sikerült akciót végrehajtania, így vereséget szenvedett, és ötödik helyen zárt az olimpián.

Losonczi Dávid, birkózás, olimpia
Losonczi Dávidnak végig kellett néznie a dán riválisa bronzérmes ünneplését
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Losonczi Dávid meccs utáni nyilatkozata ITT olvasható el.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!