A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A holland színekben versenyző Sifan Hassan győzött a nők maratoni versenyében vasárnap, a párizsi ötkarikás játékok utolsó atlétikai eseményén, mégsem ő kapta a legnagyobb tapost, hanem a másfél órával Hassan után célba érő bhutáni futó, Kinzang Lhamo.

A 88 fős mezőny útja ezúttal is a francia főváros történelmi nevezetességeit érintette, köztük a Versailles-i Kastélyt vagy az Eiffel-tornyot, a befutó az Invalidusok előtti téren volt. 

Kinzang Lhamo
A bhutáni futó, Kinzang Lhamo másfél órával maradt el a győztestől 
Fotó: Eurosport

Kinzang Lhamo hatalmas tapsot kapott

Végül az 5000 és 10 ezer méter címvédőjeként Párizsba érkezett Sifan Hassané lett az olimpiai aranyérem.

A 31 éves holland atléta ezen a két távon is dobogóra állhatott a Stade de France-ban, mindkétszer bronzérmes lett, s júliusi bejelentése alapján harmadik távja ezúttal nem az 1500 volt, hanem a maraton. Ebben nagy harcot vívott Assefával, akit csak az utolsó egyenesben tudott lerázni, s végül 2:22:55 órás olimpiai rekorddal nyert. A második helyen Assefa, a harmadikon Obiri ért célba.

Egy olimpián azonban sohasem csak a világcsúcsok és a győzelmek érdemelnek ünneplést, ennek legszebb bizonyítéka az a tapsvihar, amit a Bhután számára kiosztott atlétikai kvótával élő Kinzang Lhamo kapott, miután másfél órával a győztes Sifan Hassant, de az utolsó előtti helyezettet is 58 perccel követve, 3:52:59-es idővel célba ért női maratonfutásban

 - derül ki az Eurosport videójából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!