A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Hihetetlen izgalmakat hozott az ILCA 7 hajóosztályban az éremfutam, amiben magyar részről Vadnai Jonatán volt érintett. A magyar vitorlázó sokáig az élen is haladt, végül a gyenge szél miatt félbeszakították a versenyt, amit az újraindítás után is remekül kezdett Vadnai, végül pedig a harmadik helyen jött be, összesítésben pedig a negyedik helyezést szerezte meg.

A korábbi Laser hajóosztályban eredetileg kedden tervezték lebonyolítani a tulajdonképpeni döntőt, de megfelelő szél hiányában ez nem sikerült. Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán a nyolc selejtező futam után - az utolsó kettőt már itt sem tudták megrendezni - a hatodik helyen állt és volt esélye a bronzérem megszerzésére. Teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós, aki tenger nélküli országból érkezett.

A szerdára kiírt éremfutamot halasztani kellett az ILCA 7 hajóosztályban, de 15.00 óra előtt nem sokkal elindították a mezőnyt. Az első rajt szabálytalan volt, ezért lefújták a futamot és újraindíotátk azt. Vadnai az első és a második rajtot is remekül kapta el. Az első bóját első helyen kerülte, majd a második bója felé haladva felborult, de gyorsan visszaállította a hajót és folytatta a versenyt, végül a negyedik helyen kerülte a második bóját. Vadnai a harmadik bója közelében a hatodik-hetedik helyen állt, amikor lefújták a futamot és új rajtot rendeltek el a gyenge szél miatt.

Vadnai felborult, de utána lefújták a futamot
Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

16.00 óra után nem sokkal harmadszor is elrajtolt a mezőny, Vadnai pedig a harmadik rajtot is remekül kapta el, az élen haladt egészen az első bójáig, utána pedig növelni is tudta az előnyét, ráadásul az összesítésben előtte álló brit Michael Beckettet és a perui Stefano Peschierát is megbüntették szabálytalan "pumpálás" miatt.

Vadnai folyamatosan az első háromban haladt a második kerülő után is, majd újra az élre állt, ekkor csak abban kellett bízni, hogy az összesítésben előtte állók jóval mögötte végezzenek, hogy tudjon a hatodik helyről előre lépdelni. A harmadik bójánál másodikként tudott fordulni, majd a harmadik helyen kerülte meg a negyedik bóját, és a harmadik helyen érkezett be a célba az éremfutmaon, ami az összetettben végül egy negyedik helyezést ért, ami fantasztikus teljesítmény.

Vadnai Jonatán fantasztikus sikert ért el
Fotó: MAHOUDEAU / AFP

Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert.

"Ilyenkor nagyon nehéz magunkat újra testben és fejben felkészíteni az ismételt halasztás után, oda kell figyelni az étkezésre, a bemelegítésre. Ráadásul nem azt mondták, hogy az adott napon már nem lesz futam, hanem óráról órára halasztották" - nyilatkozott Vadnai Jonatán az MTI-nek. Kiemelte, az éremfutamnak úgy ment neki, hogy van egy lehetősége, megpróbálja kihasználni. "Tudtam, hogy kockáztatni kell, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. Hatodikként kezdtem az éremfutamot, de inkább csak matematikai esélyem volt az éremszerzésre. Így, hogy azért két hajóval is lemaradtam róla, kicsit könnyebb. Úgy tekintem, hogy megnyertem ezt a negyedik helyet, nem lemaradtam az éremről" - fogalmazott Vadnai. "Konzervatívan kezdtem, keveset kockáztattam, mert elég trükkös itt a szél Marseille-ben. Arra vigyáztam, hogy ne legyenek magas helyezési pontszámaim, 15-ön belül legyek, és legyen mellé egy-két jobb eredmény. Összességében a terv bejött, fokozatosan tudtam előre kerülni és bejutni az éremfutamba. A rajt előtt jól mentek az edzések, de mégiscsak ez az első olimpiám, így előre aláírtam volna a pontszerző helyet" - mondta Vadnai Jonatán.

A 26 éves versenyző a Berecz Zsombor tokiói ezüstje és a Detre testvérek moszkvai bronza után a magyar vitorlázás legjobb olimpiai eredményét érte el a párizsi játékokon.

Végeredmény:

1. Matt Wearn (ausztrál) 40 pont
2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi) 56
3. Stefano Peschiera (perui) 80
4. Vadnai Jonatán 84
 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!