Vágólapra másolva!
A nyári paralimpia atlétika versenyszámaiban az ünneplés közben kapott második sárga lapja miatt kizárták a férfi gerelyhajítás eredeti győztesét az F41-es kategóriában.

Az iráni Sadegh Beit Sayah 47,64 méteres, paralimpiai rekordot is érő dobással az első helyen zárta a férfi gerelyhajítás F41-es kategóriájának küzdelmeit Párizsban, ám a dobogó tetejére mégsem ő állhatott fel. A tokiói paralimpián és a tavalyi para-világbajnokságon egyaránt ezüstérmes, 37 éves iráni atléta már a verseny közben kapott egy sárga lapot, amiért a paralimpiai csúcsot jelentő kísérlete után a kezét a torkához téve ünnepelt. Azonban így is megtarthatta volna az aranyérmet, ha a győzelme biztos tudatában bemutatott ünneplése közben nem kap még egy sárga lapot – ám kapott, amiért az iráni mellett egy másik zászlót is felmutatott a döntő után, megsértve ezzel az etikai kódexet. A két sárga lap pedig Sadegh Beit Sayah automatikus kizárását vonta maga után, a szám győztese pedig helyette az indiai Navdeep Singh lett.

Sadegh Beit Sayah, gerelyhajítás, paralimpia, ünneplés, zászló, Irán
Sadegh Beit Sayah két sárga lapot is kapott az ünneplései miatt, így végül mégsem ő lett a paralimpiai bajnok
Fotó: instagram.com/squintneon

Elutasították az irániak fellebbezését, elvették Sadegh Beit Sayah paralimpiai bajnoki címét

Az Iráni Paraatlétikai Szövetség fellebbezést nyújtott be, azzal indokolva, hogy a torokhoz emelt kéz Iránban szokásos ünneplési módszer egy rekord megdöntésénél, a zászló pedig nem politikai, hanem vallási jelkép, az első síita imámnak és az ő feleségének a tiszteletére. A fellebbezést azonban elutasították, így Sadegh Beit Sayah a paralimpiai aranyérem megszerzése helyett a kizárás sorsára jutott.

A paralimpia záró hétvégéjén nem ez volt az egyedüli eset, hogy egy dobogón záró versenyzőt szokatlan okból zártak ki: a női maratonfutás látássérülteket tartalmazó, T12-es kategóriájában a korábbi bajnok Elena Congosttól azért vették el a bronzérmét, mert az utolsó métereken elengedte az őt a kísérőjével összekötő kötelet, hogy felsegítse az elesett férfit a földről. A spanyol futónő szintén fellebbezett a kizárása után, de azt is elutasították, mondván, hogy a teljes táv alatt kötelessége lett volna fogni a kötelet.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!