Vágólapra másolva!
A francia hatóságok három, az olimpiai és paralimpiai játékok elleni merényletre irányuló tervet hiúsítottak meg Párizsban és más, a nyári eseményeknek otthont adó városokban - közölte szerdán a nemzeti terrorizmus ellenes ügyészség.

Olivier Christen elmondta, a tervek között szerepeltek olyan támadások, amelyek célja „izraeli intézmények vagy Izrael párizsi képviselőinek megtámadása” volt a július 26. és augusztus 11. közötti olimpiai versenyek idején. Az ügyész a France Info műsorszolgáltatónak elmondta, hogy „maga az izraeli csapat nem volt konkrétan célpont”. További részleteket nem közölt.

Összesen öt embert, köztük egy kiskorút tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy részt vettek a három meghiúsított merényletben az olimpiai játékok ellen. 

A gyanúsítottak ellen különböző terrorizmussal kapcsolatos vádakkal szemben indult eljárás, miközben előzetes letartóztatásba kerültek- közölte az ügyész.

Franciaországban a múlt héten befejeződött olimpia és paralimpia előtti hónapokban a legmagasabb biztonsági készültség volt érvényben. A játékok előkészületei során Gerald Darmanin belügyminiszter többször figyelmeztetett arra, hogy a biztonsági fenyegetések közé tartoznak az iszlám szélsőséges csoportok, az erőszakos környezetvédelmi aktivisták, a szélsőjobboldali csoportok és az Oroszországból vagy máshonnan érkező kibertámadások.

Az olimpia idejére felkerült a párizsi Eiffel-toronyra az ötkarika Fotó: AFP/Luis Robayo

A megelőző intézkedések között szerepeltek a fokozott házkutatások és házi őrizetbe vételek az olimpia kezdete előtt - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy a rendőrség és más biztonsági hatóságok 2024-ben eddig 936 házkutatást tartottak, szemben a tavalyi 153-mal. 

Franciaország a nyári olimpiai és paralimpiai játékok idején is megerősítette légtérvédelmét, többek között harci repülőgépeket, harci helikoptereket, megfigyelő repülőgépeket, katonai és rendőrségi drónokat vetett be, hogy járőrözzenek a Párizs és a vitorlás- és futball versenyeknek otthont adó Marseille földközi-tengeri kikötőváros feletti égbolton. 

A francia légierő és haderő 350 bevetés során több mint 750 repült órát teljesített, amelyek 90 elfogást eredményeztek - olvasható a védelmi minisztérium szerdai közleményében.

A legtöbb elfogás civil drónoké volt - áll a közleményben, hozzátéve, hogy 85 drónt üzemeltető személyt tartóztattak le. Többnyire turisták voltak, akik nem voltak tisztában az olimpiai és paralimpiai játékok idején érvényben lévő szabályokkal - olvasható a hivatalos tájékoztatásban. Két civil drónkezelőt letartóztattak, mert „illegális felszerelést szállítottak egy börtönbe” - tették hozzá.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!