Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek magyar sportéletének egyik legsúlyosabb botránya több mint három év után került elő ismét, ugyanis az ügyészség vádat emelt Sidi Péter sportlövő ellen. A mérgezés és doppingügy áldozata és elszenvedője, Péni István szólalt meg ismét az esetről.

Mint ismert, 2021 márciusában, az újdelhi világkupán Péni nem érezte jól magát a légpuska döntője előtt, hasmenése lett, de nem tulajdonított ennek különösebb dolgot.

Péni István a mai napig nem dolgozta fel a történteket
Fotó: Prakash SINGH / AFP

Péni István: Sidi nem akar békén hagyni

Áprilisban aztán jött a sokkoló információ számára: pozitív lett a doppingtesztje a furoszemid nevű tiltólistás vízhajtóra. Két héten belül utánajárt a miérteknek, és az indiai hotelből kért felvételek megmutatták az igazságot: a magyar válogatott szerelésbe öltözött, arcmaszkot viselő, de jól felismerhető versenytársa, Sidi Péter jogosulatlanul bement a szobájába, és lényegében megmérgezte őt.

Bár a sportlövő sikeresen bizonyította, hogy szabotázs áldozata lett, és az incidens hazai riválisa, Sidi Péter eltiltását eredményezte, a hercehurca mély nyomott hagyott Péni Istvánban.

A majd' három és fél évig tartó nyomozás után október 3-án döntött úgy az ügyészség, hogy vádat emel Sidi ellen, méghozzá koholt bizonyíték szolgáltatásával elkövetett hamis vád miatt.

"DHL-lel küldték el nekem a két terrabájtnyi anyagot. Ahogy megkaptam, mentem haza, és tíz perc sem kellett, amikor azzal szembesültem, hogy a riválisom elindul a folyosón a szobám felé. A szobából 10 óra 19-kor lépünk ki apámmal, 10 óra 36-kor lépnek be rajta. 

Nem biztos, hogy a sokk a legjobb szó rá, amit éreztem, mert 170-re felszaladt a pulzusom. Amikor megütöd a jackpotot, és elfog a bingóérzés, az más, mert kapsz valamit. Én abban a pillanatban csak arra gondoltam, látom, hogy a vesztemet akarják, sportszerűtlenül ki akarnak szedni a versenyből. 

Magamban mérgezésnek mondom, jogilag pedig, ahogy feltehetően a benyújtott vádirat is mondja, meg akarta téveszteni az a valaki a hatóságokat koholmánnyal, és hamisan doppingolónak akart beállítani" - idézte az Eurosport Péni István nyilatkozatát arról a pillanatról, amikor az Indiából kapott szállodai kamerafelvételeken meglátta, hogy Sidi Péter 45 percet tölt az ő szobájában.

Hozzátette, vissza is kapott valamit, méghozzá a becsületét, meg nyilván a karrierjét is. Elárulta, sokszor hallotta, hogy egy stresszhelyzetben alig kapnak levegőt az emberek, ezt átélte ő is. A sportlövő elérulta, most is libabőrös, pedig három és fél év telt el.

"Azonnal elkezdtem telefonálni, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori főtitkára fel is vette. Elmondtam neki, mit találtam. Csak jóval később villant be, hogy megnézzem, amikor már nem lüktetett annyira a szívem, hogy 

megnézzem, ez a valaki egyáltalán mikor jön ki a szobából. 45 percet töltött bent. Az arca a maszk ellenére kivehető. Ez is szerencsés volt. 12 nap pokol ért akkor véget.”

Sidi Péter még mindig próbálja gátolni őt, a párizsi olimpián például pont ahhoz a lőálláshoz vett jegyet, ahol Péni lőtt. A magyar sportolövőnek erről is megvan a véleménye:

"Zavarni akar, nem hiszem, hogy a rajongás hozza a közelembe, nem akar békén hagyni. Nemcsak az olimpián »szurkolt« nekem, hanem szinte az összes versenyen felvesz kamerával, a granadai világkupán öt méterről. Most, hogy ezeket a dolgokat elmondtam, nem tudom, hogy éjjel ezzel fogok-e álmodni. Voltak rémálmaim, amikben menekülök. 

Az álmaimat már uralom, és nagyjából egy éve nyertes helyzetben vagyok az álmaimban is, minden egyes alkalommal. Ez legalább egy fontos hozadéka ennek a borzasztó ügynek. Ezért a pszichológusomnak, Pálvölgyi Ágnesnek tartozom köszönettel.”

Péni István a jövőjéről is beszélt, elárulta, hogy még ennyi év után is szereti az edzéseket, a lövészet boldoggá teszi.

"Van egy csodálatos feleségem, aki megtanult magyarul. Van egy diplomám, amit a Corvinuson szereztem, felsőfokú nyelvvizsgám van angolból és németből. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy van B tervem, ha a lövészetnek egyszer vége lesz. De a csőben Los Angeles van. Párizsban nem jött jól ki a lépés, voltak fegyvergondjaim, a nagymamám kórházba került, a szálloda nem kényeztetett el, hiszen még csak vécé sem volt a szobánkban. De nem kifogásokat, hanem megoldásokat szeretnék keresni, és még vágyom Eb-aranynál, vb-éremnél nagyobb sikerekre. Az én életemhez már hozzátartozik, hogy mindegyik szobát, ahol lakom, bekamerázom. Ezt az olimpián nemcsak megértette, hanem támogatta Pekler Zalán, aki a szobatársam volt, és aki az elmúlt három évben szinte az állandó társam volt. Ilyen a sportos big brother. Nincs irigység bennem, tisztelem az eredményeit, tavaly jobb volt nálam. Ettől még egy olimpiai érem van a célkeresztemben."

Végül annyit mondott, hogy vannak lövők, akiknek 50 évesen sikerült az olimpiai érem, ő pedig még csak 27 vagyok. Az ausztráliai olimpián, Brisbane-ben 2032-ben is még csak 35 lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!