Vágólapra másolva!
Egy volt olimpiai snowboardos a vád szerint egy nagy nemzetközi drogkereskedő szervezetet irányított, amely hatalmas mennyiségű kokaint szállított, és állítólag bérgyilkosokat bérelt fel több ember meggyilkolására - közölték szövetségi tisztviselők.

A 43 éves Ryan Wedding, egykori kanadai olimpikon (2002-es téli olimpián szerepelt, a parallel giant slalom versenyszámban a 24. helyen végzett), aki jelenleg Mexikóban él, a 16 vádlott között van a szövetségi vádiratban - jelentette be csütörtökön az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma. 

A „termékeny és kegyetlen” szervezett bűnözői csoport „szó szerint több tonna kokaint szállított az Egyesült Államokba és Kanadába” - mondta Martin Estrada ügyész egy sajtótájékoztatón. „Gyilkosok voltak” - tette hozzá Estrada.

„Bárkit, aki az útjukba került, erőszakkal támadtak. Beleértve a gyilkosságot is.” Wedding állítólag 13 éven át Mexikóból irányította a milliárdos üzletet, mondta Estrada. A szervezet a becslések szerint évente körülbelül 60 tonna kokaint szállított, tette hozzá még az ügyész.

Egy időben a csoport Los Angeles környékét használta a művelet központjaként. A feltételezések szerint  teherautókkal szállították a kokainszállítmányokat a kolumbiai drogkonyhákból a Los Angeles-i rejtekhelyekre, majd a kokaint főleg Kanadába, de az Egyesült Államok keleti partvidékére is szállították. Wedding és mások valószínűleg ezzel dollármilliárdokat kerestek, amelyeket Estrada szerint kriptopénz formájában mozgattak. A vád szerint negyedmilliárd dollárt mostak tisztára idén áprilistól szeptemberig.

Drogbáró
A drogbáró évi 60 tonna kábítószert csempészett be Észak-Amerikába. Képünk illusztráció. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dMARCUS BRANDT

A drogbáró üzletének a gyilkosság is szerves része volt

A bűnüldöző szervek több mint egy tonna kokaint, három lőfegyvert, több tucat lőszert, 255 400 dollárnyi amerikai valutát és több mint 3,2 millió dollárnyi kriptopénzt foglaltak le az úgynevezett Wedding Drug Trafficking Organization (Wedding drogkereskedő szervezet) elleni nyomozás részeként - közölte az igazságügyi minisztérium. 

A vádirat azt is állítja, hogy a szervezet bérgyilkosokat alkalmazott, hogy megöljenek mindenkit, akit az útjukba akartak állítani. Az áldozatokat mind kivégzésszerűen lőtték le Kanadában, hogy a szeretteik láthassák a halálukat, állítják az ügyészek.

Az áldozatok között volt két szülő is, akiket a lányuk szeme láttára öltek meg egy tévesen elkövetett gyilkosság során 2023-ban, mondta Estrada. A lányt is többször meglőtték, de ő túlélte. Egy másik áldozatot májusban öltek meg egy drogadósság miatt, egy negyediket pedig áprilisban gyilkoltak meg - közölték az ügyészek.

A 16 vádpontot tartalmazó pótvádiratban szereplő vádak között szerepelnek kábítószerrel kapcsolatos vádak, bűnszövetkezeti vádak, valamint folytatólagosan elkövetett bűnszövetkezettel és kábítószer-bűncselekménnyel összefüggő gyilkosság. A vádlottak közül sokakat az elmúlt hetekben tartóztattak le Kaliforniában, Michiganben, Floridában, Kanadában, Kolumbiában és Mexikóban - közölték az ügyészek. Többen várhatóan a jövő héten jelennek meg a bíróságon Los Angelesben, Michiganben és Miamiban. Wedding szökevénynek számít, és az FBI 50 ezer dollárig terjedő jutalmat ajánl fel a letartóztatásához vezető bármilyen információért - közölték a szövetségi tisztviselők.

Wedding, akinek álnevei között szerepel az „El Jefe” azaz "A Főnök", „Giant” azaz "Óriás" és „Public Enemy”, azaz "Közellenség", már korábban is vádlott volt az eredeti vádiratban, és az ügyészség szerint ő a pótvádirat fő vádlottja. Ha elítélik a gyilkosság és a gyilkossági kísérlet vádjai miatt, akkor a szövetségi börtönben letöltendő 

minimális büntetés keretében kötelezően életfogytiglani börtönbüntetés vár rá - közölte az igazságügyi minisztérium. A folytatólagosan elkövetett bűncselekmény vádja szintén életfogytiglani börtönbüntetést von maga után.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!