Vágólapra másolva!
Doppingolás miatt, mint visszaesőt, nyolc évre eltiltották a versenyzéstől a kétszeres Európa-bajnok orosz hegyikerékpárost, Alekszej Medvegyevet.

Az orosz sportolónál eritropoetin (EPO) használatát mutatták ki. A vérdoppingnak is nevezett eljárás során a versenyzők vérátömlesztéssel vörösvérsejteket vagy azokat tartalmazó készítményeket kapnak intravénásan, ezzel jelentősen megnő az erejük, gyorsaságuk és állóképességük, így hosszabb ideig, nagyobb erőkifejtéssel tudnak edzeni és versenyezni - írja az MTI.

Medvegyev másodszor kapott büntetést a doppingellenes szabályok megsértése miatt, ezért emelték annak idejét a szokásos négy évről nyolc esztendőre. Az orosz sportoló eltiltása enek értelmében 2032. július 10-én jár le.

Alekszej Medvegyev
Alekszej Medvegyev súlyos eltiltást kapott
Fotó: ucimtbworldseries.com/

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSZADA) 2017-ben két évre büntette a kerékpárost, aki fellebbezett a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely hat hónapra csökkentette az eltiltás idejét.

A kétszeres országos bajnok sportember 2011-ben és 2018-ban szerzett Európa-bajnoki címet a hegyikerékpárosoknál. Medvegyev ugyan már 41 éves, aktív versenyzőnek számított, 2023-ban semleges státuszt kapott a nemzetközi szövetségtől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!