Vágólapra másolva!
Vasárnap este Suhajda Szilárd élettörténetével és tragédiájával indult el a Spektrum új sorozata Minek ment oda címmel, amely arra keresi a választ, hogy mi motiválja a hegymászókat, akik oxigénpalack nélkül vágnak neki a nyolcezer méter magas csúcsoknak.

Suhajda Szilárd tavaly tavasszal teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül első magyarként szerette volna megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. 2023. május 20-án indult el az alaptáborból, majd három nappal később vágott neki a végső feladatnak a 7950 méteren lévő négyes táborból, ekkor vette kezdetét a konkrét csúcstámadás. Ám május 24-én, szerdán, nepáli idő szerint 19:30 után már nem érkezett jelzés Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjéről. A tavaly május 26-án halottnak nyilvánított magyar hegymászó történetéről és tragédiájáról vasárnap este Minek ment oda címmel vetített dokumentumfilmet a Spektrum TV. Az egyórás filmben Suhajda szerettei – felesége, édesapja, testvére és barátai – szólaltak meg, de néhány videófelvételen lehetett látni magát a hegymászót is, és hallani lehetett többek között az egyik utolsó üzenetét is.

Suhajda Szilárd, megemlékezés, hegymászás
2023. május 30-án a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban lévő hegymászó emlékhelyen tartottak gyertyagyújtást Suhajda Szilárd emlékére
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A magyar hegymászó, Suhajda Szilárd így üzent a feleségének és gyermekének a csúcstámadás előtt

„Tudom, hogy már elköszöntünk, de szeretném elmondani, hogy a világon legjobban Titeket szeretlek. Életem szerelme, Timi, és drága kisfiam Soma. Nagyon magasra fogok menni, de aztán nagyon sietek hozzátok haza. Nagyon hiányoztok, nagyon sokat jelent, hogy bíztok bennem. 

Minden célom, hogy ott legyek veletek, otthon

– idézte a Bors Suhajda Szilárd egyik utolsó üzenetét, amelyet a csúcstámadás előtt, könnyes szemmel mondott feleségének, Tímeának és fiuknak, Somának.

A vasárnap este bemutatott dokumentumfilmben Legindi Tímea – aki megerősítette, Suhajda legfőbb célja az volt, hogy hazatérjen a szeretteihez – az utolsó beszélgetésükről ezt mondta:

Négyszer rákérdeztem, biztos-e abban, hogy visszatér. Azt mondta, hogy igen 

– mondta Suhajda Szilárd özvegye, aki a tragédia óta eltelt időről is beszélt. – Amikor fúj a szél, akkor eszembe jut mindig Szilárd. A futást a mindennapjaimba visszavezettem. Kicsit olyan, mintha fájdalomcsillapítót vennék be."

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!