Vágólapra másolva!
A résztvevőknek az óramutató járásával azonos irányban, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kell megkerülniük a tavat és visszatérniük Füredre a 48 órás szintidőn belül.

510 hajó, köztük 15 katamarán, csaknem 2500 versenyzővel a fedélzetén rajtolt el csütörtökön reggel 9-kor Balatonfüredről, hogy teljesítse az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj távját. Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye 90 éves múltra tekint vissza, az elsőt 1934-ben rendezték. A hagyományok tisztelete azóta is rendkívül fontos, miközben évről évre újdonságokkal is előrukkolnak a szervezők: 

idén egy új, magyar fejlesztésű nyomkövető rendszer, valamint az egész tavat lefedő élő közvetítés segítségével a korábbiaknál is könnyebb és élvezetesebb követni a versenyt a partról. 

A legnagyobb esélyesek ezúttal is az ultramodern katamaránok, amelyek speciális vitorláiknak és kialakításuknak köszönhetően gyakran a szélnél is gyorsabban száguldanak. Tavaly fantasztikus rekorddal nyert a kétárbócos MLS Raiffeisen Fifty-Fitfy nevű hajó, amely Józsa Márton irányításával 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt tette meg a légvonalban csaknem 160 kilométeres távot. Nagy kérdés, hogy lehet-e még faragni ebből a rekordból, és lesz-e olyan vetélytárs, amelyik fel tudja venni a versenyt a Fifty-Fifty-vel.

Litkey Farkassal mindig számolni kell, ha elindul a versenyen
Fotó: Mudra László / Fotó: Mudra László

Miközben az élmezőny jó szélben fél nap alatt megkerüli a Balatont, addig a mezőny nagy részének ehhez legalább egy, inkább másfél, vagy két napra van szüksége. 

Nem véletlen, hogy a Kékszalagot minden évben a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik, hogy a fényes telihold segítse az éjszakai tájékozódást. Kikötni nem szabad, és semmiféle külső segítséget sem szabad igénybe venni!

A legjobbakat 38 különböző hajóosztályban díjazzák, így az abszolút verseny mellett az egyes kategóriákon belül is ádáz csatát vívnak a résztvevők. 

Csütörtökön reggel a vártnál gyengébb északias szélben kezdődött a verseny. Csodaszép látványt nyújtott a partról, a Balaton vízéről és a vitorlások felett cikázó drónokról is az 510 hajóból álló mezőny. Közvetlenül a rajtot követően a Litkey Farkas kormányozta Process Solution állt a mezőny élére, szorosan mögötte pedig az RSM haladt. A meteorológiai előrejelzések szerint a szél napközben még tovább gyengül majd, aztán estétől újra megélénkül. A leggyorsabb hajók várhatóan a kora esti órákban érnek célba – az előrejelzést folyamatosan frissítjük és tájékoztatást küldünk a regisztrált újságírók számára.