A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Óriási botrány bontakozott ki csütörtökön délután Párizsban. Az algériai Imane Helif, aki a női ökölvívók 66 kilós súlycsoportjában indul, nem is lehetne itt az olimpián, mert korábban kiderült róla, hogy biológiailag férfi. A NOB annak ellenére engedélyezte az algériai férfi indulását a nők között, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség korábban már eltiltotta őt. Ám a NOB genderőrült vezetőit ez nem érdekli, szerintük minden rendben van, nem értik a problémát.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

A női 66 kilós súlycsoport küzdelemsorozata nekünk, magyaroknak azért érdekes, mert itt indul Hámori Luca, aki csütörtökön nagyon magabiztos öklözéssel jutott be a nyolc közé. Hámori tehát egy lépésre van az éremtől, ehhez azonban szombaton este nem kisebb feladatot kellene végrehajtania, mint legyőzni egy biológiailag férfi versenyzőt. Az algériai Imane Helifet, akit korábban saját sportágának világszövetsége tiltott el a versenyzéstől. Az algériai bokszolóról ugyanis azt állapították meg, hogy férfi. 

Az algériai Imane Helif. A nő, aki férfi
Photo by Buda Mendes / POOL / AFP)

Háborúban a bokszszövetséggel

Az első kérdés ebben az esetben az, hogy miért engedhette meg a NOB az algériai indulását, ha egyszer az ökölvívók világszövetsége kitiltotta Imane Helifet. 

Azért, mert a NOB és a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség között évek óta botrányos dolgok történnek.

Röviden: a NOB nem ismeri el a IBA-t, mert szerintük a sportág vezetése évek óta semmit sem tesz a korrupció és a bírói csalások ellen. Így történhetett meg, hogy már a 2021-es tokiói olimpián sem a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség rendezte meg az olimpiai bokszversenyeket és most sem. Tehát: a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség bármilyen döntést is hoz, azt a NOB felülírhatja. Így történt az algériai Imane Helif esetében is. Az IBA eltiltotta, a MOB magasról tett az egészre és beengedte az olimpiára a sportolót.

Az algériai "nő" tehát úgy érkezett ide Párizsba, hogy a biológiai útlevélben az állt, hogy férfi. 

A NOB félrenézése ebben az esetben egyáltalán nem meglepő. Az olimpiát érintő genderőrület ugyanis nem most, hanem 2021-ben, Tokióban kezdődött. Akkor az olimpiák történetének első transznemű sportolója, az Új-Zélandról érkezett Laurel Hubbard állhatott fel a női súlyemelők 83 kg-os súlycsoportjában a dobogóra. Egészen elképesztő volt mindaz, ami ezt az esetet övezte. Hubbard 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, majd nemváltó műtéten esett át, két évvel később pedig megkapta a NOB jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

Laurel Hubbard Új-Zélandról érkezett Tokióba. Ő volt az olimpiák történetének első transznemű versenyzője
Fotó: Mohd RASFAN / AFP

Tokióban Hubbard nem hagyott maga után mély nyomokat, mert szinte azonnal kiesett a versenyből.

 Ám a transznemű súlyemelő megjelenése az olimpián ledöntött egy falat.

Mindenki tudta, hogy innentől kezdve a NOB bármit megtehet és engedélyezhet. 

Mi történt Delhiben?

2023-ban az indiai Új-Delhiben rendezték meg a női ökölvívó-világbajnokságot. Ezen az algériai Imane Helif is elindult, de még tartott a vb, amikor a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség kizárta őt a küzdelmekből. Az algériai ott már a vb-döntőre készült, amikor jött a hír, hogy felfüggesztették. Ezzel kapcsolatban Imane Helif így beszélt:

Összeesküvés áldozata lettem. Ez a döntés árt a boksznak és árt Algériának is. Azt mondták nekem, hogy nem vagyok nő. Az vagyok, aki vagyok. Büszke vagyok arra, aki vagyok. Algériai nő vagyok, aki tiszteli a hazáját. Nem gondolom, hogy férfi lennék. Allah úgy döntött, hogy nő vagyok.

Mi történt mindezek után? Az Algériai Olimpiai Bizottság azonnal kiadott egy közleményt, amelyben azt írta, hogy a sportolót mindenben támogatja és elindítja 2023-ban azon a selejtezőn, amelyen az afrikai országok bokszolói küzdenek majd a párizsi indulásért. A NOB-nak ez lett volna az utolsó lehetősége, hogy közbelépjen, ám ezt nem tette meg. 

Ráadásul az algériaiak Marokkót vádolták meg azzal, hogy ők akarták mindenáron megakadályozni Imane Helif világbajnoki címét és olimpiai indulását.

Halálfélelme volt az olasznak

De térjünk most vissza Párizsba. Csütörtökön a női 66 kg-os súlycsoport nyolcaddöntőjében az olasz Angela Carini mindössze 46 másodpercet töltött a ringben az algériai férfi ellen. Az olasz bokszoló a meccse után zokogva nyilatkozott a sajtó részére felállított vegyes zónában. Itt derült ki, hogy az olasz lány a meccs előtt több száz tiltakozó üzenetet kapott, hogy tegyen valamit, hogy ne kelljen egy férfivel verekednie. Sem ő, sem az Olasz Olimpiai Bizottság nem tudott egy lépést sem tenni az ügyben. 

Beálltam a ringbe és megpróbáltam küzdeni ellene" - mondta a La Gazzetta Dello Sportnak Carini. Két, borzalmasan nagy ütést kaptam, iszonyatosan fájt. Nem láttam értelmét annak, hogy tovább folytassuk ezt a meccset.

Sharron Davies, a brit úszás egyik ikonja, az olimpiai ezüstérmes úszónő, aki hosszú ideje a nők jogaiért küzd, azt mondta a Telegraph Sportnak : „Az ökölvívó világszövetségnek és az olimpián részt vevő országoknak össze kellene fogniuk, és azt kellene mondaniuk, hogy elegük van. Meg kellene védeniük a nőket és síkra kellene szállniuk a női sport tisztességéért." Az olasz miniszterelenök, Georgia Meloni szerint mindaz, amit Párizsban láttunk, az nem verseny volt, hanem valami egészen más.

Az Algériai Olimpiai Bizottság a Facebookon közzétett bejegyzésében gratulált Helif győzelméhez, és további sikereket kívánt neki.

Persze, mi más tehetne. Nem fogja azt írni: bocsánat, világ, hogy egy férfit neveztünk a női sportolók közé. Mit fog tenni a NOB? A világon semmit. Magyarországról is jöhetnek a tiltakozó üzenetek, nem érünk el vele semmit. 

Hámori Lucára nem mindennapi feladat vár Párizsban
Fotó: AFP 

A magyar lány nem fél

Hámori Luca előtt le a kalappal. A magyar sportoló, aki szombaton este az algériai férfi ellen bokszol, egy lépésre van az éremszerzéstől. Ő csütörtökön így beszélt. „Az edzőteremben szinte csak fiúkkal kesztyűzöm. Vannak lányok is, de ők fiatalabbak nálam. Igazából úgy nőttem fel, hogy az elmúlt 10-12 évben fiúkkal kesztyűztem. Most elindult ez a hír, hogy az ellenfelem esetleg fiú lehet, 2023-ban el is tiltották a világbajnokságon, amin nem igazán lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. 

De ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt legyen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez most nem érdekel. Így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül őt legyőznöm. 

Mindent megteszek majd a győzelemért, hiszen az érem lesz a cél, amiért idejöttem" - mondta Hámori Luca.

Szomorú NOB

Meglep-e valakit ezek után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos állásfoglalása az ügyben? Íme: "Ez a két versenyző (a másik a pénteken a kötelek közé lépő a tajvani Lin Yu-ting) áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül" - írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen.

Thomas Bach, NOB, olimpia
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke 
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach

A NOB - mely a nemzetközi szövetséget évekkel ezelőtt felfüggesztette és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok ökölvívó-versenyeinek rendezési jogát is - hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat. 

A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt

- írta a bizottság, mely azt is kiemelte, hogy Helifék a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon. - "Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson."

Mondjuk mit is várhatunk attól a NOB-tól, amelynek az első embere még mindig a múltból itt felejtett Thomas Bach. Az az ember, akit a német Horst Dassler "fedezett fel", s aki  kijelentette, hogy az Adidasnál és Horst Dasslernél eltöltött ideje alatt soha nem vett részt piszkos ügyletekben, és soha nem tapasztalt piszkos machinációkat.

Hajrá, Luca!

Mi sem tehetünk mást, mint azt, hogy szombaton délután 17.22-től nagyon szorítunk 

a magyar lánynak, 

hogy győzze le az algériai férfit. Amúgy soha nem gondoltam volna, hogy az olimpia kapcsán ilyen történetről kell írjak és azt sem hittem volna, hogy ez az egész őrület megfertőzi a sportvilág legnagyobb eseményét, az olimpiát. Ám aki azt gondolja, hogy egyedi esetről van szó, az nagyon téved. A botránysorozat pénteken folytatódni fog. Akkor a tajvani Lin Yu-ting szorítóba lép az üzbegisztáni Sitora Turdibekova ellen a pehelysúly küzdelmeiben. Khalifhoz hasonlóan Lint is kizárták a tavalyi világbajnokságról, az ok ugyanaz: a tajvani sem nő, hanem férfi. A kizárása után megfosztották a tavalyi vb-n szerzett bronzérmétől is.

Hiába. A genderőrült NOB őt is tárt karokkal várta Párizsban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!