A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Tombolva ünnepelték a franciák az algériai férfi bokszolót, tisztességes női ellenfelét pedig mocskolták - videó

Az algériai Iman Helif aranyéremért bokszolhat az olimpián
Fotó: AFP/Mauro Pimentel
Vágólapra másolva!
Kedden este a női ökölvívók 66 kilogrammos elődöntőjében Iman Helif legyőzte a thaiföldi Janjaem Suwannaphenget, ezzel pedig eldőlt, hogy olimpiai aranyéremért küzdhet az algériai öklöző, aki XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik. A találkozót, ahogy az várható volt, Helif egyhangú pontozással nyerte meg, csak úgy, mint Hámori Luca esetében, ahogy az is újra megtörtént, hogy amíg a párizsi szurkolók hangosan ujjongtak és ünnepelték Helifet, addig - ahogy a magyar bokszolónőt, úgy - a thai ellenfelét, Suwannaphenget is pfujolták és kifütyülték.

Az algériai Iman Helif szereplése óriási botrányt okozott az olimpián, hiszen már a Hámori Luca elleni negyeddöntője előtt is sírva adta fel a meccset ellene az olasz Angela Carini az első bekapott ütés után. Az eset azért is háborította fel a bokszrajongókat, mert kiderült, hogy Iman Helif nem is lehetne itt az olimpián, mert korábban különböző vizsgálatok során kiderült róla, hogy XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik.

Helif a Carini felett aratott sikere után Hámori Lucával találkozott a negyeddöntőben. A magyar lány hatalmasat küzdött, végigbokszolta a három menetet az algériai ellen, de végül egyhangú pontozással Helif diadalmaskodott és bejutott az elődöntőbe.

Az algériai Iman Helif aranyéremért bokszolhat az olimpián
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

A győzelmét követően Helif panaszkodott egy sort, mintha ő lenne az áldozat.

Üzenem a világ minden emberének, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és az olimpiai chartát, és tartózkodjanak a sportolók zaklatásától” 

– mondta Helif, aki kijelentette, hogy az aranyérem lenne a legjobb válasz az őt támadóknak, arra azonban nem akart válaszolni, hogy alávetette-e magát a doppingvizsgálatokon kívül más vizsgálatoknak is. 

A kedd esti elődöntőben a thaiföldi Janjaem Suwannapheng volt Helif ellenfele. 

A 23 éves öklöző nagyon megnehezítette az algériai dolgát, ráadásul nemcsak a félelmetes ellenféllel, hanem az ellenséges közeggel is meg kellett küzdenie, ugyanis már a bevonulása után is egyfolytában pfujolták őt a lelátón helyet foglaló francia és algériai szurkolók, akik óriási többségben voltak. 

Érdekesség, hogy az olimpiáról hazatérő Hámori Luca is megemlítette, hogy borzalmasan érezte magát, amikor bevonult a Helif elleni meccsre. 

Amikor bevonultam a ringbe, már élveztem az egészet, még annak ellenére is, hogy az egész csarnok kifütyült, és én voltam az, aki ellenségnek számított”

mondta a TV2 Mokka című műsorában Hámori Luca, aki megjegyezte, hogy bár voltak magyarok a negyeddöntőjén, a lelátó az algériaiakkal volt tele, de szerencsére ki tudta zárni a füttykoncertjüket. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!