A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary

Egy ázsiai vadszamár, a világ egyik legritkább állata született egy brit állatkertben - Videó

Egy ázsiai vadszamár, (Equus hemionus onager) a világ egyik legritkább állata született a Chesteri Állatkertben.
Vágólapra másolva!
Mike Jordan, a Chesteri Állatkert igazgatója azt nyilatkozta, hogy Jasper nagyon jól van és Azita fantasztikus munkát végez, táplálja a kicsit és nagyszerűen látja el új feladatát. Jasper teli van energiával és nagyon szereti felrúgni a homokot, ahogy körbefutkos élőhelyén - írja a Chesteri Állatkert honlapján.
Vágólapra másolva!

Az anya Azita egy évig tartó vemhesség után hozta világra kicsinyét. A kis jövevény hím és Jasper a neve, mely név perzsa eredetű és azt jelenti „kincshozó”. Hasonló vadszamarakat egykor bőségesen lehetett találni Mongolia, Kína és Irán sivatagai szerte, de mára nagyon kevés példány maradt, és az onagerek csak Irán két, kis védett területén élnek túl. 

 

Szenvednek az orvvadászoktól, a túllegeltetéstől, a szárazságtól és a farm állatokról átterjedő betegségektől, amik miatt számuk csak az utóbbi két évtizedben több, mint 50%-kal csökkent, és csak 600 példány van a vadonban. 

 

A faj rajta van a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség veszélyeztetett fajok listáján és kihalásuk esélye nagyon nagy.

Egy ázsiai vadszamár, (Equus hemionus onager) a világ egyik legritkább állata született a Chesteri Állatkertben.
Fotó: Chester ZOO

Mike Jordan, a Chesteri Állatkert igazgatója azt nyilatkozta, hogy Jasper nagyon jól van és Azita fantasztikus munkát végez, táplálja a kicsit és nagyszerűen látja el új feladatát. Jasper teli van energiával és nagyon szereti felrúgni a homokot, ahogy körbefutkos élőhelyén.

 

Olyan gyorsan csökken a számuk természetben, és a faj a létezés határán ingadozik Iránban, hogy nagyon lehetséges, hogy még a mi életünkben kipusztul a természetben a faj. 

 

Ezért a Chesteri Állatkert része egy nemzetközi természetvédelmi tenyésztési programnak, hogy biztosítsanak egy életképes biztonsági háló vadszamár populációt az állatkertekben. Jasper hozzá fog járulni ezekhez az erőfeszítésekhez, és segíteni fogja a faj megmentését.

Az onager egy ázsiai vadszamár, a domesztikált szamár rokona, mely Irán félsivatagos területén él. Jelenleg az Egyesült Királyság egyetlen és a világ azon kevés állatkertjének egyike, melyben van onager, mivel szaporodása és gondozása nagy feladat. 

Olyan gyorsan csökken az ázsiai vadszamarak (Equus hemionus onager) száma természetben, és a faj a létezés határán ingadozik Iránban, hogy nagyon lehetséges, hogy még a mi életünkben kipusztul  a természetben a faj. 
Fotó: Chester ZOO

Az onager érzékszervei élesek, különösen a szaglása. Mint a lovak családjának többi tagja, az onagerek vokálisan, tapintással és kémiai kommunikációval kommunikálnak és a vizuális jelek is fontosak.

Növényevők. Füveket, cserjéket, lombozatot fogyasztanak. A legtöbb vizet a táplálékból veszik fel, de a vízforrás 20 kilométeres körzetén belül kell lenniük, a sivatag kemény körülményei miatt. Általában a nap hűvösebb időszakában, reggel és este legelnek.

Az alábbi videón a 

A videót itt tekintheti meg: https://www.chesterzoo.org/news/worlds-rarest-equid-born-at-the-zoo/

 

(Forrás: Chesteri Állatkert: https://www.chesterzoo.org/, Smithonian  Nemzeti Zoo és Természetvédelmi biológiai Intézet:  (Smithonian ’s National Zoo & Conservation biology Institute):  https://nationalzoo.si.edu/)

 

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!