A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ország legjobbjából az akadémiák királya – Torzsi karrierje az utolsó CS:GO Majorig

Torzsás Ádám, torzsi, e-sport
Torzsás Ádám, azaz torzsi ma már a világelit közelében jár
Vágólapra másolva!
Miután megváltotta magát a magyar CS:GO játékosok és rajongók szemében is, torzsi végre felért a hazai mezőny csúcsára. De hova tovább onnan?

Torzsás „torzsi" Ádám történetét legutóbb ott hagytuk abba, hogy az akkor 17 éves játékos a 2019-es V4 Future Sports Festival során bebizonyította, hogy nem csalással vált a legígéretesebb magyar Counter-Strike játékossá, hanem az elképesztő tehetsége és kitartása miatt.

Onnantól kezdve nem is volt kérdés, hogy helye van a hazai mezőny krémjében.

A helyzet realitása addigra ugyanis teljesen megváltozott: eltiltás ide vagy oda, egyszerűen mérlegelni kellett, hogy mit érhetnek el a csapatok vele és nélküle. Az előbbi jövőkép pedig annyival jobbnak tűnt, hogy muszáj volt megszerezni őt. Ezért a V4 FSF után a szezon végén a Salamander felkarolta őt, majd fél év múlva azzal a csapattal együtt átköltöztek a Budapest Five címere alá.

Torzsi leigazolása két okból is jelentős volt a fiatal AWP-s karrierjében.

Egyrészt, mert életében először rendszeres fizetésért játszhatott.

Másrészt, mert az ország néhány legjobb és egyben legtapasztaltabb játékosával került egy csapatba. Amitől pedig még izgalmasabbá vált ez a projekt kívül és belül egyaránt, hogy torzsi potenciálja bár ismert volt, ezidáig nem játszhatott hasonló kaliberű csapatban. Vagyis rengeteget tanulhatott és fejlődhetett még, a határ tényleg a csillagos ég volt. A csapatnak ugyan le kellett mondania arról, hogy Major selejtezőkön induljon, de ez nem is volt akkor reális cél a számukra. Arról nem is beszélve, hogy a COVID eltörölte ezeket a rendezvényeket másfél évre, tehát tényleg nem maradtak ki semmiből, cserében megütötték a jackpotot.

A következő egy-másfél évben torzsi teljesen új szintre lépett a körülötte olykor változó felállások ellenére is, ezzel olyan stabilitást adva, amilyet régen láthattunk magyar csapatnál.

Számtalan irányító és edző taníthatta őt ebben az időszakban, így a fejlődése rohamos volt. A fiatal kora ellenére egy kifejezetten pozitív hatású, megbízható és mentálisan is erős csapattárs vált belőle, amit azért is tudhatunk, mert mindig nagyon nyitott és elérhető volt kifelé. Szívesen válaszolt a sajtó kérdéseire egy-egy verseny során, vagy a rajongóinak, ha streamelt. Egyértelmű volt, hogy előbb vagy utóbb ki fogja nőni az ország határait és 2021 májusában ez be is következett.

Torzsás Ádám, azaz torzsi ma már a világelit közelében jár Forrás: Origo

Ekkor még félig-meddig titokban, de már gőzerővel készült egy négy szezon hosszúságúra tervezett nemzetközi akadémia projekt a világ néhány legsikeresebb e-sport szervezetével, valamint egy ukrán rendezvényszervező céggel, a WePlay-jel közösen. A mousesports (ma már csak MOUZ) pedig játékosokat keresett az új ifi keretébe, amikor is a menedzsment szeme megakadt torzsin: hamar rájöttek, hogy mit is találtak, szóval nagyon gyorsan leigazolták őt, még mielőtt kiderült volna, hogy létezik ez a projekt. Ezért heteken át csak a találgatások mentek arról, hogy ki vitte el a legjobb magyar AWP-st.

Amikor kiderült, hogy mi is készül, az természetesen egy örömünnep volt a hazai Counter-Strike-ban, hiszen Böröcz „DeadFox" Bence óta nem kapott ilyen lehetőséget senki sem.

Persze kritikák is voltak, hiszen egy akadémiacsapatnak közel sincs annyi esélye bizonyítani, mint egy felnőtt keret játékosainak. Viszont megszületett az új álom, az előléptetés.

Torzsi és a teljesen nemzetközi MOUZ NXT csapata a következő fél évben megnyerte az első két WePlay Academy League bajnokságot. Eközben a felnőtt csapat folyamatosan alulteljesített, a legjobb játékosuk el akart igazolni, a többiek játéka pedig bőven hagyott kivetnivalót maga után. A problémák akkor lettek igazán látványosak, amikor torzsiék megközelítették a rangsorban a felnőtt csapatot. Ősszel mindössze 8 hely választotta el őket (#26 vs. #18). Kontextusként, a legtöbb akadémia keret 20, 30, olykor 40 hellyel volt lemaradva a ranglistákon az ugyanazon szervezetnél játszó felnőtt társaikhoz képest.

Hatalmas volt a nyomás a játékosokon, mert tudták, ha nem csinálnak valamit, akkor torzsiék sorban állnak a helyeikért. De az sem segített rajtuk, hogy 2021 elején úgy döntött a CS:GO kiadója, a Valve, hogyha valaki 5 éve kapott VAC-kitiltást, akkor azok el fognak évülni retrospektív is.

Tehát 2021. november 10-től torzsi ismét játszhatott bármilyen szintű versenyen korlátozás nélkül, ami nagyon vonzóvá tette a lehetőséget, hogy előléptessék.

Az év végéhez érve pedig meg is történt, amit mindenki várt: torzsi esélyt kapott az átalakuló felnőtt csapat kezdőjében, méghozzá az összes akadémiajátékos közül elsőként! Ráadásul egy olyan ötöst rakott össze mellé a menedzsment, aminek volt esélye kijutni az antwerpeni Majorre tavasszal. Tehát minden adott volt ahhoz, hogy három év után először ismét magyar játékosnak szurkolhassunk egy ilyen hatalmas eseményen. Legközelebb innen folytatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!