"Bizonyítsd be vagy megöllek!” - avagy hogyan tegyük tönkre az e-sportolói karrierünket

e-sport, esport, CS:GO, Vito „kNgV" Giuseppe
Vito „kNgV" Giuseppe
Vágólapra másolva!
Vito „kNgV" Giuseppe a legígéretesebb CS:GO-játékosok egyike volt 2017-ben. De aztán kiderült, hogy a partizás fontosabb neki, mint a játék.

2018 januárjában járunk, hamarosan indul az év első Majore Bostonban. Rengeteg izgalmas csapat fog játszani ezen a tornán és senki sem tudja igazán, hogy ki lehet a bajnok a végén. Szupercsapatok, sötétlovak, kicsik és nagyok, korábbi bajnokok és teljesen új arcok is voltak szép számmal a mezőnyben. A legtöbben mégis egy csapattal foglalkoztak, a 100Thieves-ével. Ez egy akkor még teljesen új szervezet volt, akik nagy reményekkel vágtak bele a CS:GO-ba egy brazil csapat leigazolásával. De félreértés ne essék, nem azért beszélt róluk mindenki, mert annyira jók lettek volna. Hanem azért, ami az idáig vezető hónapokban történt a játékosokkal.

Ha még egy kicsit visszább lapozunk a naptárban, pontosabban 2017 nyarának végére, akkor az e-sport témájú címlapok éppen azzal voltak tele, hogy nemrég ért véget az év második Majore Krakkóban, és hogy a nagyobb csapatok pihenőre vonultak vagy épp az átigazolásokon dolgoztak. De nem a Major bajnoki címtől a döntőben eleső Immortals! A brazilok ugyanis úgy döntöttek, hogy Montréalban fogják kiheverni a Major vereséget. A DreamHack Montréal alapból nem lett volna túl emlékezetes verseny: nem lehetett milliókat nyerni itt és nem hemzsegtek az első osztályú csapatok. Azt is lehetne mondani, hogy elég gyenge és érdektelen volt az egész. Viszont valamiért mégis emlékezetes maradt a verseny, erről pedig az Immortals három sztárjátékosa gondoskodott, azaz a LUCAS1-kNgV-HEN1 trió. Történt ugyanis, hogy a brazil ötös a fináléig menetelt, majd előtte elmentek "pihenni". Viszont ez a pihenés olyan jóra sikeredett, hogy aztán lekésték a saját nagydöntőjüket, ahol 50 ezer dollár volt a tét.

Vito „kNgV" Giuseppe ígéretes e-sportos karrierje rosszra fordult Forrás: Origo

A csapat nagyon könnyedén eljutott a tényleg nem túl acélos mezőnyben a fináléig, ahol egy dán ötös, az FC Kobenhavn által életre hívott North várt rájuk. Azonban egész egyszerűen nem jelentek meg az említett brazil játékosok időben. A döntő helyi idő szerint 15:30-kor kezdődött volna, ami azt jelentette, hogy a csapatoknak már 15:05-kor a színpadon kellett volna lennie. De ez csak részben sikerült az Immortalsnak. A csapat két tagja, boltz és steel a megfelelő időpontban megjelentek, viszont az ötös másik fele még valahol a hotelben volt. A döntőt ugyan végül 15:56-kor elkezdhették játszani, a szabályok értelmében a North megkapta az első pályát küzdelem nélkül. Ugyanis amiért nem tudott kiállni az Immortals időben és azért, hogy ne csússzon a rendezvény, fel kellett adniuk azt. A döntő tehát a második pályával indult, a brazilok hátrányba kerültek és ezt egyszerűen nem tudták megfordítani. Különösebb ellenállás tanúsítása nélkül buktak el a döntőben, mert a sztárok jóformán ott sem voltak fejben. Ezért végül a North lett a bajnok, ők pedig az első vesztesek.

De ez a történet még közel sem ért véget ennyivel. Ez a történet nem arról szól, hogy a videójáték függő kockák nem jelentek meg időben és kipihenten, amikor mindenki számított rájuk. Ez a történet arról szól, hogy három brazil játékos inkább partizott a döntő előtti szombat éjjel, ahelyett, hogy kipihenték volna magukat, így másnap a készülés helyett a másnaposságból próbáltak felépülni valahogyan. Meg arról, hogy mi történik akkor, ha valakit megpróbálnak felelősségre vonni ezért, hogy hogyan kellene és hogyan nem szabad reagálni ilyenkor, ha szeretnéd megtartani a karriered. Ez a történet valójában azzal indul, hogy a brazilok kikaptak ebben a döntőben. Mert a már említett trióból a következő órákban az egyik játékos, Vito „kNgV" Giuseppe meg akart támadni egy edzőt, majd halálosan megfenyegetett egy másik játékost. Mindezt azért, mert a vereségük után nyilvánosságra hozták, hogy partiztak a brazilok. Ezzel az a lépéssel pedig egyszer s mindenkorra megölte az ígéretes karrierjét. Vagy legalábbis nagyon erősen elátkozta azt.

Először is, egy másik Montréalban játszó csapat edzője egy tweetben azt állította, hogy valószínűleg azért késtek el HEN1-ék a döntőről, mert „az előző napi buli túl jól sikerült", amitől hulla fáradtak voltak a játékosok. A vádat viszont személyes sértésnek tekintette kNgV és többször nyíltan megfenyegette az edzőt. Sőt, a híresztelések szerint kNgV el akart indulni a hotelben megkeresni őt és csak az Immortals edzőjének köszönhető, hogy nem fajult el a dolog. Amikor ez is publikussá vált, az egyik játékos abból csinált viccet, hogy másnapos játékosok ellen kapott ki a torna korábbi szakaszában. kNgV-nek azonban nagyon nem tetszett a poén, ezért ezt a játékost is „le akarta vadászni", sőt, még publikusan is reagált a kijelentésre a mára hírhedté vált szállóigével: „bizonyítsd be vagy megöllek!". Ennek a néhány órányi felelőtlen viselkedésnek az lett a vége, hogy kNgV-t másnap felfüggesztették, majd kirúgták az Immortalsból. A csapat gyorsan leromlott, hiszen egy kulcsjátékost veszítettek el, de érthető módon nem lehetett tolerálni azt, amit tett. Nemsokára pedig HEN1 és LUCAS1 is követték őt, mert nem látták túl fényesnek a jövőt az Immortalsban.

Így érünk vissza a történet elejére, vagyis a 100Thieves-hez és a Boston Majorhöz. Ezért beszélt mindenki erről a csapatról 2018 elején. Ez a szervezet frissen lépett be a Counter-Strike világába, persze tudták, hogy mit csináltak a frissen igazolt játékosaik pár hónappal korábban. Jó kérdés tehát, miért kellett nekik ez a trió? Őszintén, elég sok válasszal elő lehetne állni, de talán kettő olyan van, ami meg is állja a helyét: az egyik szerint azért, mert ingyen vihetőek voltak és a viselkedésük ellenére tehetségesek is, míg a másik szerint jó lehetőséget látott a vezetés abban, hogy megreformálják, megváltsák ezeket a játékosokat, vagyis úgy csináljanak, mintha valami film forgatókönyvét írnák. A végeredmény azonban távolabb sem állhatott volna ettől a reménytől. A 100Thieves ugyanis nem jutott el odáig sem, hogy játszhasson Bostonban. kNgV-t az amerikai hatóságok részben a montréali események, részben a fiatal és tapasztalatlan klubháttér miatt nem engedték beutazni Amerikába és így nem indulhattak el a tornán. kNgV a következő években kapott még egy-két lehetőséget a bizonyításra kisebb és nagyobb csapatokban is, azonban a botrányos viselkedése sosem múlt el igazán, ezzel pedig több másik játékos karrierjét is veszélybe sodorta. Így tette tönkre a karrierjét egy játékos egy kis szórakozásért. Így dobta el a profi karrierjét az egyik legtehetségesebb brazil.

Mindent egy helyen az Eb-ről