A legnagyobb magyar sikerek a Counter-Strike Majorökön

e-sport,  Torzsás „torzsi” Ádám
Ismét magyar játékosnak szurkolhatunk az év legfontosabb CS:GO versenyén
Vágólapra másolva!
Magyarországot sokáig elkerülték a nemzetközi sikerek CS:GO-ban, de ez nem jelenti azt, hogy senki sem próbálkozott felérni a játék csúcsára hazánkból.

Tavaly ősszel Magyarország visszatért a Counter-Strike: Global Offensive Majorökre, miután Torzsás „torzsi" Ádám és csapata, a MOUZ kijutottak Rióba. Addig a napig mintegy 1 347 nap telt el Böröcz „DeadFox" Bencéék 2019-es katowicei kiesése óta, vagyis igen nagy volt a szünet, mire megtört az átok.

A következő hetekben Párizsban rendezett utolsó CS:GO Major ezért csupán az ötödik alkalom lesz, hogy magyar játékosnak szurkolhatunk egy ilyen rangos nemzetközi eseményen. Torzsi pedig csak a második játékos, aki egyáltalán kijutott egyre Magyarországról.

Ebből két dolgot is gyorsan leszűrhetünk: egyrészt azt, hogy Magyarországot sokáig elkerülték a sikerek ebben a játékban, másrészt azt, hogy közel sem egy mindennapi teljesítményről beszélünk hazánk kontextusában akkor, amikor valakinek összejön a kijutás. De hogyan szerepeltek ezek a játékosok? Kik voltak a nagy elődök, akik megalapozták ezeket a sikereket?

A nagy elődök

A sikertelen magyarok névsora sajnos hosszúra nyúlik, sokuk már a nyílt selejtezőkön elesik. De az első nagy próbálkozás mindenképp említést érdemel.

A PixelFire 2016-ban Bea „Flash" Viktorral és DeadFoxszal a játékoskeretben, valamint Árvai „boco" Attilával az edzői székben indult el egy nemzetközi mix felállással a Majorért.

Bukaresten nagyon közel kerültek ahhoz, hogy az azévi MLG Columbus selejtezőjén játszhassanak, ami ma egy Major első csoportkörének felelne meg lényegében. (A rendszer csak másfél év múlva, az ELEAGUE Boston Majorön érte el a mai, egységes formáját.) A PixelFire egyébként ekkor játszotta a CS:GO játékosok körében méltán híres meccset a DenDD ellen, ahol az egyik pálya háromszor tovább tartott a hosszabbítások miatt, mint az bevett. Végül az E-Frag csapata kiejtete őket az elődöntőben és nem érték el Columbust. De ez a kitörés közvetlen szerepet játszott abban, hogy DeadFoxot leigazolta a HellRaisers, ami miatt három Majorön játszhatott később.

DeadFox

DeadFox volt az első és egészen 2022. október 31-ig ő is maradt az egyetlen magyar játékos, aki játszhatott egy vagy több Valve által szponzorált eseményen. Ő a 2017 eleji ELEAGUE Atlantán szerezte meg karrierje első aláírásos matricáját, miután pár hónappal korábban elveszítette oskart a HellRaisers és a magyar AWP-st igazolták le a helyére. Amerikában sajnos nem jutottak messzire, az azt követő krakkói és bostoni versenyekre pedig nem jutottak ki. Atlanta után tehát másfél évet kellett várni az újabb magyar sikerre:

akkor DeadFoxék a top 8-ban végezve legendák lettek Londonban és ezzel a státusszal automatikus meghívást kaptak a következő Majorre is! A szép szereplést azonban nem tudták megismételni 2019 telén Katowicében: a második csoportkörben a 12-14. helyen búcsúztak.

Nem sokkal később DeadFox visszavonult, a csapata pedig szétesett. Viszont három Major szerepléssel és az éveken át tartó nemzetközi karrierrel még akkor is magasra tette a lécet a hazai játékosoknak, ha az egyéni játéka egészen korán a háttérbe szorult a csapat dinamikája miatt.

Ismét magyar játékosnak szurkolhatunk az év legfontosabb CS:GO versenyén Forrás: Origo

Torzsi

Torzsi profi karrierje igen nehezen indult be, hiszen

egy fiatalkori csalás miatt sokáig el volt tiltva attól, hogy CS:GO Majorön vehessen részt. A tehetsége viszont egyértelmű volt: amikor az eltiltása lejárt 2021 őszén, gyorsan elő is léptette őt az akadémiából a MOUZ.

2022 tavaszán ezért már volt lehetősége selejtezni a PGL Antwerpen Majorre, de akkor az utolsó mérkőzésükön kikaptak az időszak egyik legjobb csapatától és így éppencsak lemaradtak a tornáról. Fél év múlva torzsi ismét próbálkozhatott. Az addigra felfrissült felállás tagjaként az IEM Rio Major kvalifikációján sajnos pont egy másik magyar játékos, egy korábbi csapattárs és jóbarát, Szedlár „kory" Kornél kiejtésével sikerült elérnie az álmát. Viszont az akkor mindössze 20 éves játékos nem okozott csalódást: csapatával egészen a Major elődöntőjéig masíroztak, ahol csak a későbbi bajnok állta útjukat.

Ráadásul ezzel torzsinak sikerült összehoznia Magyarország eddigi legjobb eredményét a CS:GO Majorök történetében.

Már csak az a kérdés, idén vajon sikerül-e egy vagy két lépéssel messzebb jutnia?

Mindent egy helyen az Eb-ről