Az akadémiák királyából a világbajnokság dobogósa: Torzsi karrierje az utolsó CS:GO Majorig

Torzsás Ádám, torzsi, CS:GO, e-sport
Torzsás "torzsi" Ádám meghatározó játékos lett a világ egyik legjobb CS:GO csapatában
Vágólapra másolva!
Az előléptetések mindig hatalmas nyomást és még több elvárást generálnak a fiatal játékosoknál, azonban a kezdeti nehézségek ellenére a szezon második felében új erőre találtak torzsiék és egészen egy világbajnoki dobogóig jutottak ennek köszönhetően.

Torzsás „torzsi" Ádám történetét legutóbb ott hagytuk abba, hogy miután végre lehetőséget kapott Magyarország legjobb csapataitól és remek ütemben fejlődött, lecsapott rá az egyik legnagyobb múltú nemzetközi szervezet, hogy az akadémiájukban játsszon. Hat hónap múlva pedig már elő is léptették őt, hiszen két WePlay Academy League bajnoki címet zsebeltek be a játékának köszönhetően ez idő alatt. Azonban az új csapat új kihívásokkal is járt. Egyrészt a MOUZ felnőtt csapata sokkal keményebb és tapasztaltabb ellenfelekkel játszik.

Másrészt nem három havonta van egy kijevi stúdióban fontos versenyük, hanem hétről hétre, hónapról hónapra a világ legnagyobb színpadain kell bizonyítaniuk.

A 20 éves magyar játékosnak egyértelműen idő kellett ahhoz, hogy maximálisan be tudjon illeszkedni ebbe az új életbe. De sok más korábbi fiatal játékoshoz képest ez egészen gyorsan végbement és már az első premier versenyén láthattunk tőle villanásokat, amelyek arra utaltak, hogy szép jövő áll előtte ezen a szinten is.

Természetesen nem torzsi volt az egyetlen csere a csapatban. Az előző részben is említett sztárjátékos, Robin „ropz" Kool szintén távozott a MOUZ-tól, a helyére pedig egy kétszeres Major bajnokot,

egy igazi veteránt, a sokak által csak királycsinálónak becézett Nathan „NBK" Schmittet igazolták le.

Hogyan lesz valaki Counter-Strike-ban „királycsináló"? Nos úgy, hogy veszünk egy nagyon sok tehetséget generáló országot, mint például a franciákét és aztán akárhogyan kutyuljuk a játékosokat, mindig az a csapat lesz a legerősebb, amiben ő is játszik. 2013-2019-ig ez remekül működött, rengeteg versenyen ért el szép eredményeket, folyamatosan a világ legjobbjai között tartották számon csapatait, egyfajta talizmánná vált ezekben. Bár az idő őt is utolérte 2019-re, az egyéni képességei romlásnak indultak és végül elindult a karrierje egy nem túl meredek lejtőn lefelé. 2020-tól már egy kisebb nemzetközi csapatban játszott, viszont a lehetőségeihez mérten egészen sikeres maradt így is. A MOUZ-nak pedig pontosan erre a tapasztalatra, önbizalomra volt szüksége papíron, amikor újjáépítették a felállásukat 2022 elején.

Nathan Schmitt itt már a Falcons színeiben munkálkodik:

Mert őket viszont nagyon messziről elkerülték a sikerek az elmúlt néhány évben. De NBK-vel és torzsival, egy egyéni játékában stabilnak vélt irányítóval, dexterrel, és a szintén nagyon fiatal frozennel és Bymasszal a fedélzeten elég jók voltak az esélyeik ahhoz, hogy kijussanak az év első Majorére Antwerpenben és három év után ismét beinduljon a szekerük.

Azonban már rögtön az első versenyükön kellett egy csere Bymas lebetegedése miatt, így egy újabb akadémia játékos, Jon „JDC" de Castro lépett a helyére. A következő versenyük után pedig úgy döntött a menedzsment, hogy JDC-nek több hasznát vennék ezen a ponton, mint NBK-nek, így a mai napig nem pontosan ismert okokból megcsinálták ezt a cserét annak ellenére, amit korábban felvázoltunk a francia kapcsán. Az antwerpeni Major selejtezőihez érve remek kérdés volt, hogy ez a döntés milyen irányba viszi majd a csapatot: egyrészt,

JDC egyénileg erősebbnek, megbízhatóbbnak tűnt NBK-nél, ami mindig pozitívum,

de másrészt, a szorult helyzetekre nem igazán maradt tapasztalt játékosuk és harmadrészt, a királycsinálónak becézett játékos ilyen hirtelenségű kirakása mindig balszerencsét hozott a volt csapatainak. A MOUZ selejtezője végül ezek kombinációja miatt úszhatott el ott és akkor. Hiszen egyetlen meccsre voltak a kijutástól, pont egy francia csapat ellen játszottak és a tapasztalt, nagynevű játékosok ellen nagyon közel jutottak a győzelemhez, de elbuktak az utolsó centimétereken.

A következő hónapokban azonban sikerült felállniuk ebből a pofonból és torzsiék nyártól őszig minden versenyükön legalább a rájátszásig jutottak.

A magyar játékos formája még inkább javult, ahogyan a többieké is, ráadásul egyre inkább kezdett kiforrni stratégiailag is az ötös.

Torzsás "torzsi" Ádám meghatározó játékos lett a világ egyik legjobb CS:GO csapatában Forrás: Esport1

Koraősszel pedig egy újabb, teljes mértékben csak a minőségről szóló csere keretében újabb akadémiajátékos lépett elő, az izraeli Dorian „xertioN" Berman. Vele kiegészülve elég gyorsan megállíthatatlanná vált a csapat, legalábbis csak a világ néhány legjobbja volt erre képes és ők is csak azon körülmények között, ahol a MOUZ-nak még nem volt elég tapasztalata mindig: a színpadon, a közönség előtt, ahol a legnagyobb a nyomás. Az IEM Rio Major selejtezőihez érve a MOUZ-nak ismét a legutolsó pillanatban kellett bravúrt hoznia, de ezúttal torzsi korábbi csapattársa, Szedlár „kory" Kornél ellen meglett a továbbjutás.

Rióban pedig egészen az elődöntőig menetelt a csapat, ahol csak a későbbi bajnok tudta legyőzni őket,

így megosztott 3. helyen végeztek a 24 csapatos mezőnyben. Az idáig vezető úton elkaptak pár nagyon kemény csapatot, kiejtettek egy másik bajnokesélyest a negyeddöntőkben, tehát igencsak megkérdőjelezhetetlen volt az, amit letettek az asztalra. Magyarországon pedig külön ünnep volt, hogy ezzel az elődöntős szerepléssel még nagyobb sikert ért el torzsi Counter-Strike-ban, mint korábban bárki más az országból. Az emberek reménykedni kezdtek, hogy amint elindul a 2023-as szezon, még szebb és még nagyobb sikerek várnak torzsira.

Azonban ez a történet nem egy happy enddel zárul, egyelőre: 2023 tavaszán a MOUZ sajnos egy versenyt leszámítva mindenhol az utolsó helyek egyikén esett ki, az ismét heroikusra sikerült selejtező után pedig a BLAST.tv Párizs Majorön is. Vagyis hiába volt minden rajongóban remény, hogy ezúttal akár a döntő is cél lehet a csapatnak, az ádáz ellenfelek és a MOUZ látványos problémái ennek útját állták. Az utolsó Major tehát magyar játékos nélkül folytatódik.

Mindent egy helyen az Eb-ről