Kezdődik a számolgatás, indul a labdarúgó-Eb záró csoportköre

Magyarország - Franciaország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.19.
Nagy Ádám
Vágólapra másolva!
Vasárnap késő délután az A csoportban már a harmadik fordulót rendezik a labdarúgó Európa-bajnokságon, ezzel kezdetét veszi az őrült számolgatás és a helyezkedés. Szerencsére a magyarok is érintettek ebben, győznünk kellene Münchenben a továbbjutáshoz.
Vágólapra másolva!

A hat csoport első két helyezettje biztosan továbblép, hozzájuk csatlakozik még a négy legjobb harmadik helyezett csapat is. Lássuk a mostani helyzetet.

A csoport

Az olasz és a walesi csapat egymás ellen játszik, nekik egy döntetlen a továbbjutást jelentené. A Svájc-Törökország meccs is izgalmas lehet, mert amelyik csapat ott győz, talán eléri a csatlakozást a nyolcaddöntőbe. Egy ottani döntetlen azonban mindkét együttes kiesését jelentené. Kérdés, hogy az Eb-t nagy lendülettel kezdő olaszok belemennek-e egy barátságos x-be?

Az utolsó kör párosítása: Olaszország-Wales és Törökország-Svájc.

B csoport

Christian Eriksen drámája alapvetően határozta és változtatta meg azt, amit erről a csoportról előzetesen gondoltunk. A dán válogatottra az Eb egyik lehetséges meglepetéscsapataként tekintettünk, majd jött a Finnország ellen az első félidő hajrájában történt eset. A sokk hatására az együttes kikapott északi riválisától, majd a Kevin De Bruyne-vezette belgáktól is, így győzelmi kényszerben lép pályára a finneket legyőző Oroszország ellen.

Ha a dánok sikerrel járnak és Belgium is érvényesíti a papírformát a finnekkel szemben, akkor három, három pontos együttes lehetne.

Az utolsó kör párosítása: Oroszország-Dánia és Finnország-Belgium

C csoport

Hollandia az északmacedónok ellen maradhat százszázalékos és bizonyíthatja be, hogy - saját magukat leszámítva - tényleg ez az idei Eb leggyengébb csoportja. Az Eb-újonc pontszerzése élményszámba menne, és nem is lehet elvárás a már biztos kieső együttessel szemben.

Ugyanakkor a másik mérkőzésen az első két találkozóján rendkívül attraktív futballt bemutató Ukrajna a záró kört szintén három ponttal váró Ausztria ellen írhatja tovább történetét a kontinenstornán.

Az utolsó kör párosítása: Ukrajna-Ausztria és Észak-Macedónia - Hollandia

D csoport

Anglia játéka számos világsztárja ellenére eddig nem valami meggyőző. Sőt, a skótok ellen már a gólszerzés sem jött össze a Horvátországot legyőző csapatnak. Csehország az Eb egyik legegységesebb csapata, amelyben mindenki tudja, mi a dolga, és ez eddig négy pontot hozott a számukra. Az Anglia elleni csoportdöntőn sem lesznek esélytelenek, és jobb gólkülönbségük miatt egy döntetlen is elég a számukra a D jelű négyes első helyéhez.

Vajon Horvátország képes lesz-e visszatérni a vb-ezüstérmes formájához? Visszavonuló játékosai közül inkább a rendkívül harcos Mario Mandzukic hiányzott a kapu előtti befejezéseknél, mint Ivan Rakitic a középpályáról. Mivel két ponttal 99 %, hogy nem lehet csoportharmadikként továbbjutni, ezért muszáj győzniük a hasonló helyzetben lévő Skócia ellen.

Az utolsó kör párosítása: Horvátország-Skócia és Csehország-Anglia

E csoport

Az igazi káosz ebben a négyesben alakult ki. A spanyol válogatott a világ összes helyzetét képes volt elszerencsétlenkedni első két meccsén, így valószínűleg muszáj lesz elővenni legjobb játékukat a lengyeleket legyőző Szlovákia ellen, ha tovább szeretnének jutni.

Luis Enrique csapata egy győzelemmel mindenképp továbbjut, ha ikszelnek, akkor ugyanúgy három döntetlennel és 0-s gólaránnyal juthatnak be a legjobb 16 közé, mint 2016-ban a címvédő portugálok. Mondjuk ehhez az is kell, hogy ez esetben Lengyelország ne győzze le Svédországot.

Ha Robert Lewandowskiék megverik a skandinávokat, akkor a spanyoloknak mindenképp nyerni kell. Ha ez a két dolog megtörténik, akkor a svédek visszacsúsznak a harmadik helyre, akik négy pontjuknak köszönhetően már így is biztonságban érezhetik magukat.

Az utolsó kör párosítása: Svédország-Lengyelország és Szlovákia-Spanyolország

F csoport

A magyar válogatottnak egy még nagyobb bravúrra lenne szüksége Németország ellen a továbbjutáshoz, mint amit szombaton a franciák ellen bemutatott. A 2014-es világbajnok - már-már szokás szerint - kiütötte(?) Portugáliát, így a címvédőhöz hasonlóan három ponttal várhatja a szerdai meccseket.

Portugália és Franciaország egy egymás elleni döntetlennel bebiztosítaná a helyét a legjobb 16 között. A mieinknek csak győzelemmel van esélye továbbmenni, minden más eredmény Marco Rossi csapata számára a kiesést jelentené a halálcsoportból.

Az utolsó kör párosítása: Portugália-Franciaország és Németország-Magyarország

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!