Hihetetlen, de igaz: az elvesztett vb-döntő óta nem játszottunk tétmeccset Németországgal

Soccer World Cup 1954: Germany vs. Hungary .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft_1954 1954 Ball Duell Germany Hungary People SPO Schuß Spielszene SPORT Zweikampf action blocking deutschland-ungarn duelling fighting historic historisch kicking s
Hungarian goalgetter Ferenc Puskas (L) kicks the ball before German player Werner Liebrich (R) can block his shot while German forward Ottmar Walter (C) comes running towards the scene during the 1954 Soccer World Cup final Germany versus Hungary at the Wankdorf Stadium in Berne, Switzerland, 4 July 1954. Germany won the game 3-2 and thus the World Champion title for the first time.
Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, de igaz statisztikai adat az, hogy a magyar labdarúgó-válogatott az 1954-es elveszített vb-döntő óta nem játszott tétmeccset Németország csapatával. (Az NDK elleni találkozókat nem soroljuk ide.) A szerda esti müncheni összecsapásnak óriási lesz a tétje, hiszen magyar győzelem esetén biztosan bejutunk a legjobb 16 közé az Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Magyarország–Németország 8-3. Gólszerzők: Kocsis Sándor (4), Hidegkuti Nándor (2), Puskás Ferenc, Tóth József, illetve Alfred Pfaff, Helmuth Rahn, Richard Hermann.

Ez volt a futball történelem két magyar-német valódi tétmérkőzésének egyike. (Az 1912-es olimpián lejátszott meccset nem soroljuk ezek közé, az olimpiai futballtorna soha nem volt olyan rangú, mint a vb-, vagy az Eb-meccsek.) Nemhogy a világ, de mi, magyarok sem nagyon emlékszünk erre. Mert két héttel később volt egy másik magyar-német. Azt emlegetik a győztesek berni csodaként.

A 8-3-as diadalra Bázelben került sor, és egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy melyik csapat a jobb.

Ám az ellenfél edzője, Sepp Herberger azon a találkozón nem a legjobb csapatát szerepeltette. A döntőben pályára lépő német gárdából ezen a találkozón nem játszott Turek kapus, továbbá Mai, Morlock, O. Walter és Schäfer. A hiányzók mind kulcsemberek voltak. Nyilván a ravasz német kapitány egyáltalán nem gondolta, hogy azon a tornán a két gárda még egyszer találkozik, ám ismerte a kiírást, és tudta, hogy másodikként is tovább lehet menni a csoportból. Bár ez nem volt annyira egyértelmű, mint manapság. Ugyanis a mai focirajongó értetlenül bámul, ha az akkori kiírással szembesül: a négy csapatos csoportban nem játszott mindenki mindenkivel, hanem csak két találomra kiválasztott ellenféllel. Magyarország az első fordulóban Dél-Koreát verte 9-0-ra, Németország Törökországot 4-1-re.

Czibor Zoltán (középen, részben takarva) húzza el a labdát a német kapus, Toni Turek és a védő, Werner Kohlmeyer (3) Kocsis Sándor (9) figyeli csapattársa akcióját - ez a fotó már a július 4-i döntőben készült Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db

A második körben került sor a már szóba hozott magyar-németre, míg Törökország 7-0-ra verte Dél-Koreát. Dél-Korea-Németország és Magyarország-Törökország találkozót nem rendeztek, hanem két forduló után Sebes Gusztáv csapata megnyerte a csoportját, és továbbjutott. Míg a két 2 pontos társulat újra találkozott, és a második meccsük 7-2-es német sikert hozott, így Herberger csapata is a legjobb nyolc közé került. Aki úgy gondolja, hogy ezzel az emberi butaság kimerült ezen a téren, annak egy adalék, hogyan kapott ellenfelet az egyenes kiesésben a csoportunkból nyolc közé kerülő két csapat. Az egyik kvartettben Brazília és Jugoszlávia végzett azonos pontszámmal (2-2 mérkőzés után), másik csoportban Uruguay és Ausztria. Közöttük sorsolás döntött a csoportgyőztes pozíciójáról, így került a mi águnkra a két bombaerős dél-amerikai gárda.

Aki manapság szidja a FIFA egyik-másik döntését, annak ajánlom a figyelmébe ezt az 1954-es kiírást!

De vissza a 8-3-hoz, arra olyan jó emlékezni! Két Kocsis és egy Puskás góllal a szünetben 3-1-re vezetett válogatottunk, majd a második félidő elején Hidegkuti duplázott. 5-1-es magyar vezetésnél, a 60. percben megsérült Puskás, és le kellett jönnie. Akkor még nem lehetett cserélni, így a folytatásban 10 emberrel játszott a csapat, mégis rúgott még hármat. És ha nem nagyképűsködik, akkor még nagyobb különbséggel nyer. 7-1-nél pl. a kapus, Grosics Gyula mezőnyjátékos erényeket csillogtatva egészen a félpályáig cselezte magát, de ott Rahn leszerelte és az üres kapuba rúgta a labdát. Sajnos Helmut Rahn nem ekkor okozta nekünk a legnagyobb bosszúságot.

A döntőről itt és most ne nagyon essen szó! Mindenki tudja, hogy minden idők legbosszantóbb, legdrámaibb vereségét szenvedte el a magyar válogatott. Gyorsan két gólos vezetéshez jutott a két német találkozó között pályára nem lépő Puskás, valamint Czibor Zoltán góljaival, de a 19. percben már 2-2 volt. A hajrában Rahn érvényes gólt lőtt, Puskás szabályos egyenlítését pedig nem adta meg a játékvezető.

Ferenc Puskas (balra) lövését blokkolja Werner Liebrich, a háttérben pedig érkezik Ottmar Walter az 1954-es berni vb-döntőben Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db

Mindössze ezt a két tétmérkőzést vívta a két válogatott egymás ellen. Illetve volt még egy, de azt nehéz a komoly találkozók közé sorolni. Az 1912-es olimpia vigaszágon vívott találkozójáról van szó. Az ötkarikás játékokon egyenes kieséses rendszerben zajlott a küzdelem, és Magyarország az Angliától elszenvedett 7-0-s vereséggel rögtön kiesett. Ám ezzel még nem kellett hazautaznia, hanem a vigaszágra került, ahol először a németekkel találkozott. Az utóbbiak akkor (még) nem voltak az angolok szintjén, így Schlosser Imre mesterhármasával 3-1-re nyert csapatunk. Majd az osztrákokat is legyőzve elhódította a vigaszdíjat, mely egy dán milliomos felajánlásának köszönhetően egy gyönyörű serleg formájában öltött testet.

112 év alatt ezt a három tétmecset vívta a két gárda.

Abból is kettő nem döntött túl komoly dolgokról.
Barátságosból viszont volt 31. Ezek összesített mérlege nem is annyira rossz, ahogy azt egy labdarúgáshoz értő ember gondolná. 12 -szer nyertek a németek, 9-szer mi, 10 találkozó lett döntetlen.

Az első találkozás 1909-ben rögtön egy 3-3-as eredményt hozott. Azt a mérkőzést Budapesten, a Millenárison játszották, és összejött rá 8000 néző. A magyar válogatott háromszor vezetett, a vendégcsapat háromszor egyenlített. Három évvel ezt követően egy még több gólt hozó döntetlent játszott a két válogatott. Erre az Üllői úton került sor, 25 ezer néző előtt, és 4-4 lett. A német alakulat már 4-1-re is vezetett, de Bodnár Sándor negyedóra alatt szerzett egy mesterhármast és rögtön barátságosabb lett az eredmény.

A két gólzáporos döntetlen között volt egy idegenbeli mérkőzés is. Ez azért érdekes, mert Münchenben találkozott a két válogatott. Akárcsak most az Eb-n. Olyan eredmény született, melyet nincs magyar ember, aki nem fogadna el most is. Igaz, olyan sincs, aki el tudja ezt képzelni. 4-1-re nyert Herczog Ede csapata, Schlosser Imre kétszer, Bodnár Sándor és Sebestyén Béla egyszer-egyszer volt eredményes.

Schlosser Imre az első világklasszis csatár, és az első futballista, ki 50 gólig jutott válogatott mezben:

Ez volt a három Németországban aratott magyar győzelem közül az egyik. 1911. december 17-én játszották, vagyis majdnem 110 éve. A következő idegenbeli diadalra 1985-ig kellett várni. Ekkor Mezey György válogatottja 1-0-ra nyert, Péter Zoltán góljával. Ez egy januári találkozó volt, és a német válogatott az ezt megelőző vb-n, és az ezt követőn is döntőt játszott. A mi válogatottunk is előkelő helyen állt a FIFA rangsorban, azóta sem volt ennyire közel egymáshoz tudásban a két csapat.

Amikor a harmadik idegenbeli győzelem született, akkor már lényegesen magasabban jegyezték a német válogatottat. A mi szövetségi kapitányunk viszont a német futball egyik legnagyobb legendája, Lothar Matthäus volt. A gólokat persze nem ő rúgta egykori játékostársa, Oli Kahn kapujába,

hanem Torghelle Sándor, aki kétszer is eredményes volt Kaiserslauternben.

A németek egyszer sem találtak be Király Gábor kapujába, így a találkozó után Matthäus fogadhatta világbajnok társa, Rudi Völler gratulációját.

Torghelle Sándor lő, Christian Wörns csúszik, Jens Novotny pedig csak ámul Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weissbrod

A 2004-es Európa-bajnoki felkészülés hajrájában tartott akkor a német válogatott, és a számára pocsék főpróbát hasonlóan gyenge előadás követte a kontinensviadalon. Igaz, mi akkor ott sem lehettünk, de azokban az időkben ez volt a természetes számunkra.

A II. világháborúig nagyjából egyenlő erőt képviselt a két válogatott. Többnyire az otthon játszó diadalmaskodott. 1939-ben kiütéses, 5-1-es győzelmet aratott Magyarország az Üllői úton, amely a mai napig a legnagyobb különbségű győzelmünk ebben a párosításban. Valószínűleg örökre az is marad. A németek sem valószínű, hogy túlszárnyalhatják a legnagyobb diadalukat. Ugyanis az 7-0-s! Ez a háború alatt született Kölnben, 1941-ben. A zavaros időszak ellenére mindkét válogatott a lehető legjobb összeállításában szerepelt, így az esetleges hiányzókra nem lehet fogni a fiaskót. Inkább a teljes káoszra, ami a szakmai vezetést illeti.

Játékrendszerekről folyt a vita, miközben az összezavarodott focisták sorban kapták a gólokat.

A hétből kettőt az a Helmut Schön szerzett, aki az 5-1-es találkozón is pályára lépett, és aki a német foci legnagyobb aranykorszakának idején a szövetségi kapitány volt.

A háború után egy ideig mi voltunk a jobbak, de sajnos ezt az '54-es vb-n nem tudtuk bizonyítani. És ekkor billent a mérleg a németek irányába. Fokozatosan elléptek tőlünk, és amióta a '60-as években egykori tanárától és edzőjétől, Sepp Herbergertől átvette az irányítást Schön, azóta csak a hátukat nézzük. A németek sikert sikerre halmoznak majdnem 60 éve, és nekünk csak az a két barátságos meccsen, idegenben aratott győzelem lehet vigasz.

Hazai pályán legutóbb 1959-ben nyertünk ellenük, azóta a magyarországi mérleg: 3 döntetlen, 3 vereség.

Erre mondhatjuk akasztófa-humorral: szerencsére most Németországban játszhatunk velük. 67 után ismét tétmérkőzésen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!