A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl

Az ostoba FIFA miatt nem lehetett megakadályozni a focivébék egyik legnagyobb bíróbotrányát

98811129 Horizontal VERTICAL
Argentina's coach Diego Maradona (C) tries to separate Argentina and Mexico players as they clash at half-time during the 2010 World Cup round of 16 football match Argentina vs. Mexico on June 27, 2010 at Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / JAVIER SORIANO (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyugodtan nevezhetjük 2010. június 27-ét a labdarúgó-játékvezetés fekete napjának. Vagy nevezhetjük a megvilágosodásénak is, amikor a videobíró megrögzött ellenzői is elkezdtek gondolkozni azon, lehet, hogy a technika többet ér akármennyi képzett játékvezetőnél. A Dél-Afrikában rendezett világbajnokságon előbb az angol-német, majd a argentin-mexikói meccsen történt botrányos csalás. Sorozatunk következő részében ez utóbbival foglalkozunk részletesen.
Vágólapra másolva!

Ezen a napon, 2010. június 27-én délután rendezték a Németország-Anglia, majd este az Argentína-Mexikó nyolcaddöntőket. A futballt jól ismerők nyilván azonnal a fejükre csapnak: hát, ez volt az a nap!

A meccs

Argentína- Mexikó 3-1 (2-0)
2010. június 27.
Johannesburg, 84.000. néző
Argentína: Romero - Burdisso, Demichelis, Otamendi, Heinze – Maxi Rodriguez (Pastore, 87.p.),Mascherano, Di Maria (Gutierrez, 79.p.) - Tevez (Veron, 69.p.), Messi, Higuain.
Mexikó: Perez - Osorio, F. Rodriguez, Marquez, Salcido – Juarez, Torrado, Guardado (Franco, 61.p.) - Dos Santos, Hernandez, Bautista (Barrera, 46. p. )
Gólszerzők: Tevez (25.p. és 52.p.), Higuain (33.p.), illetve Hernandez (71.p.)

Ez bizony! Amikor Frank Lampard lövése 2-1-es német vezetésnél jócskán Manuel Neuer kapujának gólvonalán túl ért földet, de a játékvezető, és asszisztense nem látta bent a labdát. Jegyezzük meg a két uruguay-i úriember nevét: Jorge Larrionda és Mauricio Espinoza.

Ám mielőtt még őket keresztre feszítették volna, néhány órán belül az övék mellé került még két név: az olasz Roberto Rosettié és Stefano Ayroldié.

Utóbbi kettő követett el sorsdöntő hibát az Argentína-Mexikó nyolcaddöntőn. A találkozó egyébként egyesélyes volt, az argentin válogatott remek focistákból állt. Csupán egyetlen gyenge pontja volt: Diego Maradona. A labdarúgás történetének egyik legnagyobb zsenije szövetségi kapitányként egy olyan válogatott mellett dolgozott, amely talán edző nélkül is működött volna. Nem biztos, hogy pont ő volt a megfelelő ember a kiváló játékosokból álló keret irányítására.

Maradona edzőként az argentin válogatottnál is megbukott Forrás: AFP/Franck Fife

Már a selejtezőkben kiderült, hogy nem túl szerencsés ez a munkakapcsolat. Argentína úgy lett Brazília, Chile és Paraguay mögött negyedik a dél-amerikai térségben, hogy 18 mérkőzésből csak nyolcat nyert meg, hatot elveszített. Aztán Dél-Afrikában habkönnyű csoportba került, Nigéria, Görögország és Dél-Korea mellé, innen nem meglepő, hogy 100%-os teljesítménnyel került a legjobb 16 közé. Mexikó lényegesen nehezebb kvartettben játszott Franciaország, Uruguay és a házigazda mellett, de az európai válogatott legyőzése miatt nem érdemtelenül jutott a nyolcaddöntőbe.

Vagyis 2010. június 27-én este egy kemény csaták után ideérkező Mexikó, és a vb-t gyakorlatilag akkor kezdő Argentína nézett farkasszemet egymással.

Meglepetésre a közép-amerikaiak kezdtek jobban. Salcido a felső kapufát találta el a „világ végéről", ennél a jelenetnél esélye nem volt Romero kapusnak. Nem sokkal később is csak dermedten nézte, amint Guardado lövése tőle vagy négy méterre elsuhan, de szerencséjére a jobb oldali kapufa mellett is vagy 20 centivel.

Aztán eljött a 26. perc. Carlos Tevez kapott remek passzt, ám a kapujából kifutó Perez elütötte előle a labdát. Lionel Messi a tizenegyespont vonalából az üres kapura küldte azt, és próbálkozása úgy jutott a kapuba, hogy a labdába az egyértelműen lesen álló Tevez belecsúsztatott.

Nem kérdéses, hogy Tevez belefejelt a labdába (neki is adták a gólt hivatalosan), és az sem kérdéses, hogy ezt óriási lesről tette. Nemhogy a védekező csapat két játékosa nem volt közelebb az alapvonalhoz, mint ő (ugyebár ez a szabály!), de egy sem. Ugyanis a kapus a 11-es pont környékén feküdt, a két leghátrább helyezkedő védő pedig 7 méterre az alapvonaltól állt. Tevez pedig az ötös vonalát majdnem elérte a passz pillanatában. Mivel az argentinok egy 16-osról előrevágott labdát szereztek meg a félpályánál, és abból indítottak gyors támadást,

Rosetti bíró nagyon lemaradt a támadásról, legalább 30 méterre volt az esettől, ráadásul a szabályok értelmében a pálya közepe táján.

Asszisztense, Ayroldi viszont nagyon jó helyről nézte az esetet. Mivel ő nem ért el a térfél feléig sem, gyorsan visszaért. Talán két méterrel lehetett az utolsó előtti védekező játékostól lemaradva, vagyis mindenképpen észlelnie kellett volna a hatalmas lest. Ráadásul senki nem takarta a kilátást előle. Az igazi hibát ő követte el! Nem véletlenül ment ki Rosetti hozzá, miután a teljes csapat megrohanta.

Roberto Rosetti játékvezetőt megostromolták a félidőben Forrás: AFP/Javier Soriano

Addigra már az egész világ tudta, hogy óriásit tévedett.

A legszörnyűbb a dologban, hogy ő is. Ugyanis a stadionban a kivetítőn megismételték a jelenetet, és a tv-nézőkhöz hasonlóan a fizető nézők is látták, hogy szabadrúgást kellene ítélni kifele. Ám a kőagyú FIFA-csinovnyikok utasításának megfelelően ez alapján nem lehetett megváltoztatni az ítéletet. Ha Ayroldi azt mondja a bírónak: „bocs', ha jól meggondolom, mégis les volt", akkor Rosetti visszavonhatja a gólt. De a kivetítőre nézve nem.

Őrület! Argentína kétperces vitatkozás után vezetést szerzett, és a teljesen megzavarodott mexikói védelmet öt perccel később Higuain is mattolta. Ő már szabályos körülmények között, de a korábbi ítélet hatása nem elhanyagolható a mérkőzés kimenetelére.

Argentína 3-1-re nyert, Mexikó utazhatott haza.

Diego Maradona a sajtótájékoztatón a tőle megszokott módon hozsannázott:

- mondta a meccs után az argentin szövetségi kapitány, akinek a csapata a negyeddöntőben hatalmas pofonba szaladt bele.

A következő fordulóban a németek egyáltalán nem voltak tehetetlenek Maradona legényeivel szemben, 4-0-val söpörték el őket. Ám ez már egy másik történet, most azonban még térjünk vissza ahhoz a naphoz, mely megrengette a labdarúgás világát!

Az argentin szurkolók sem akarták elhinni, mekkora verést kaptak a németektől Forrás: AFP/Daniel Garcia

Személy szerint nekem 12 évvel ezelőtt rögtön egy másik sport hasonló eseménye jutott eszembe. Volt szerencsém az 1993-as jégkorong-világbajnokságon a helyszínen megtekinteni a Kanada-Svájc mérkőzést. A jégkorong tanítómestere 1-0-ra vezetett az egy évvel korábbi vb meglepetéscsapata, Svájc ellen, amikor egy szélről belőtt korong egy kanadai játékos korcsolyájáról a saját kapujába pattant. Ezért gólt kellett volna ítélni, az akkori szabályok szerint csak abban az esetben nem, ha svájci korcsolyáról kerül az oda. A játékvezető ez utóbbit látta, ezért nem adta meg a gólt. A müncheni csarnokban akkor már volt kivetítő, és ezen tucatszor megismételték, hogy egyértelműen kanadai játékosról került be, tehát 1-1-ről kellene folytatni a mérkőzést. Látta ezt a nézőtéren 4000 svájci szurkoló, látta ezt az összes játékos, szakvezető, szövetségi funkcionárius.

A svájci játékosok szinte sírva, szurkolóik természetesen agressszívan könyörögtek a bíróknak, hogy nézzenek fel a kivetítőre. Ők szinte bocsánatkérően mondták, hogy nem tehetik, és nem adták meg a szabályos gólt.

Svájc 2-0-ra elveszítette azt a mérkőzést, és ennek a döntésnek a súlyával a vállán másnap kikapott a nála elvileg sokkal gyengébb Olaszországtól, és a kiírás értelmében nem jutott a legjobb nyolc közé. A Kanada elleni egy ponttal ott lett volna, ám így az alsóházban folytatta, és végül az előző évi elődöntős szereplés után kiesett a másodosztályba.

Egy érthetetlen szabály miatt.

Mivel Svájc a sportdiplomácia terén az egyik legerősebb ország jégkorongban, még abban az évben elintézte a nemzetközi szövetségnél, az IIHF-nél, hogy a következő vb-n már legyen videó-visszajátszás, így a játékvezetők hivatalosan korrigálhassák rossz döntésüket.

Természetesen 2010 júniusának végén labdarúgásban is újra fellángolt a vita a videóbíró szükségességéről. Majdnem 20 évvel a jégkorongban való bevezetést követően.

Joseph Blatter, a FIFA korábbi elnöke Forrás: AFP/Karim Jaafar

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) akkori elnöke a következőket mondta a játékvezetés "fekete napja" után:

„Változtatni kell, de nem most. Tíz mérkőzés hátravan a világbajnokságból, lehetetlen hirtelen módosítani a feltételeket.

Sajnálom a játékvezetői hibákat, de ez még nem jelenti a világbajnokság vagy a labdarúgás végét. Elnézést kértem a nyilvánvaló tévedéstől sújtott két delegációtól, az angoltól és a mexikóitól. "

Az akkor már visszavonult, korábbi remek játékvezető, a svájci (vagyis Blatter honfitársa) Urs Meier más módszerben látta akkor a megoldást:

Urs Meier a világ egyik legjobb bírója volt Forrás: AFP/Jimin Lai

„Nyilván más a képlet, ha Anglia nem hátrányban, hanem döntetlen állásnál vonul a szünetre. Mexikó szervezetten, okosan futballozott, az első argentin gól, amely lesről született, néhány játékosát összeroppantotta, következésképp a csapat is megroggyant. Súlyos hibákról beszélünk. Ötödik és hatodik játékvezetővel a probléma kiküszöbölhető. Az alapvonalon kellene állniuk, csak arra kellene figyelniük, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon vagy sem.

A gól a legfontosabb eseménye a mérkőzéseknek, azaz szükség van a fejlesztésre, de nem technikai, hanem humán vonalon."

Sajnos, rövid távon Meier elképzelései valósultak meg, és ennek működésképtelenségét a Kassai Viktor-Vad II István duó az egész világnak szemléletesen bizonyította két évvel később az Európa-bajnokságon a sorsdöntő Ukrajna-Anglia mérkőzésen.

Kassai Viktor a 2012-es Európa-bajnokságon Forrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE/Filippo Monteforte

A FIFA malmai ugyan sokkal lassabban őröltek, mint az IIHF hasonló gépei, de végül a labdarúgásban is bevezették a gólvonal-technikát, és a videóbírót. Előbbivel nem lehet vitatkozni, az utóbbival sok esetben igen, ám a lesek megítélésében egyértelműen jó döntések születnek az eset lelassítása, és számítógépes elemzése során.

Ez persze kicsit sem vigasztalja azokat a mexikói focistákat, akik vesztesen vonultak le 2010-ben Johannesburgban az Argentína elleni mérkőzés után, és válogatottjuk számára sorozatban ötödik alkalommal is a nyolcaddöntőben ért véget az aktuális világbajnokság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!