A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Zajlik az élet a Vasas labdarúgócsapatánál. Komjáti András vezetőedző tegnap megtartotta első tréningjét, Tóth Bálint szakmai igazgató viszont távozott a Fáy utcából. Ám nyugalmat csak az első bajnoki győzelem hozhatna arrafelé, amire a Vasasnak akár már pénteken, a Videoton otthonában lehetősége nyílik.

Tóth Bálint kissé korán tervezett. A Vasas labdarúgóinak szakmai igazgatója, a viharos hétfői elnökségi ülés után ugyanis lapunknak úgy nyilatkozott, az új edzőnél alapfeltétel, elsősorban a klub anyagi helyzetére való tekintettel, hogy a jelenlegi szakmai stábbal kell együttműködnie, ő maga pedig már a Videoton ellen is biztató eredményre számít. Utóbbi megvalósulhat, a szakmai direktori poszt viszont tegnaptól már a múlté. Mindezt érdeklődésünkre Penz András, a labdarúgó kft. ügyvezetője is megerősítette, majd indoklásként közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Íme a tartalma: "A Vasas Labdarúgó Kft. ügyvezetése a mai napon a szakmai igazgatói poszt megszüntetéséről döntött. A poszt megszűnése miatt, eddigi munkáját megköszönve, Tóth Bálinttal a Kft. közös megegyezéssel szerződést bontott. A labdarúgó kft. ügyvezetőjének a munkáját a jövőben egy szakmai tanácsadó testület fogja segíteni, amelyben egykori Vasas-játékosok és -edzők kapnak helyet."

Mindez békés válást feltételez, de azért megkerestük Tóth Bálintot is, aki röviden ezt mondta: "Elfogadtam a döntést, főként a közönség reakcióját, ezért is egyeztem bele a szerződésbontásba. Valahol számítottam erre a lépésre, ám hozzátenném, a mostani helyzetben a legkönnyebb volt Tóth Bálintot félreállítani."

Ez a múlt, a jövőről pedig Komjáti András vezetőedző, aki tegnap már megtartotta az első tréninget a Fáy utcában, ekképp felelt a kérdéseinkre:

- Milyen lelkiállapotban találkozott a játékosokkal az első edzésen?
- Nem túl vidám a hangulat, ám szerencsére a keret zömét ismerem, így azt hiszem, gyorsan megtaláljuk a közös hangot. Azért röviden megfogalmaztam az általam megkövetelt minimumokat is a társaságnak, segítőm, Kiprich József társaságában pedig a rutinosabb Vasas-játékosokkal, mint Juhár Tamás és Tóth András szűk körben is elbeszélgettünk. Tavaly is őszinte volt a viszony köztünk, és remélem, ez a jövőben is így marad.

- Mennyire van képben a keret képességeit illetően?
- Az újakkal még ismerkedem, Tóth Norbertet, Vincze Istvánt, Nagy Sándort azonban természetesen nem kell bemutatni nekem, ám a külföldi játékosokat, bevallom, még nem tudom hova helyezni. Semmiképpen sem akarok sorsokról meggondolatlanul dönteni, viszont az köztudott, hogy a külföldi labdarúgók nem éppen a legjobb felkészültségi állapotban szoktak beesni a magyar klubokhoz. Tény, 24-en alkotják a keretet, azaz a mennyiséggel nincs gond, a minőséggel annál inkább.

- A kinevezése után néhányan felvetették, a klub mostani gazdasági helyzetében ez volt a legolcsóbb megoldás.
- Jó is, hogy említi ezt, mivel talán nem kell bizonygatnom, hogy a tavalyi bronzéremmel és a kupadöntővel valamit bizonyítottam edzőként a Vasasnál. Vagyis egyáltalán nem anyagi, hanem szakmai okokból esett rám a választás.

- Penz úrral gyorsan sikerült megegyezniük?
- Nem mondanám, hogy percek alatt végeztünk, viszont nem is az anyagi kérdéseken, jóval inkább szakmai vonalon kellett többet egyeztetnünk.

- Tóth Bálint szakmai igazgatóval milyen a kapcsolata, egyáltalán el tudta volna képzelni vele az együttműködést?
- Amikor felkértek edzőnek, az első pillanatban tisztázni akartam a szerepkörök közti különbséget. Számomra ugyanis evidens, hogy én felelek a csapat összeállításától kezdve a tréningek felépítésén át az eredményekért, azaz ha az embernek nincs normális önkontrollja, ne menjen el edzőnek.

- Talán nem túlzok, ha azt mondom, a Vasas-drukkerek a siralmas rajt után, pénteken, a Videoton otthonában végre győzelmet várnak a csapatától.
- Pedig az nem lesz egyszerű. A Videoton ugyanis nyáron jól erősített, masszív, egységes csapatnak tűnik és különösen odahaza szerepelnek jól. Ettől függetlenül természetesen én is bizakodom, hogy előbb-utóbb megindul a csapat felfelé a tabellán.

- A rajt előtti célkitűzés, az 1-6. hely megszerzése, a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásáról nem is beszélve, a pillanatnyi szituációban mennyire lehet reális, netán komikus eleve a felvetése is?
- Valóban fura lenne, ha a mostani helyzetben reálisan számolnánk az 1-6. hely elérésével, ezért jómagam abszolút elégedett leszek, ha a végén a középmezőnyhöz csatlakozunk. Igaz, ebben akár a 6. pozíció is benne foglaltatik, de a lényeg, hogy maradjunk a földön, dolgozzunk keményen és jöjjenek az eredmények. Minél előbb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!