Vágólapra másolva!

A hét világválogatottja (október 29.-november 4.)

Edwin van der Saar (holland, Fulham FC): Nem is olyan régen még a világ legjobb kapusai közé sorolták az Ajaxból pályafutása csúcsán a Juventus szerződött nyakigláb hálóőrt. Torinóban is jól kezdett, de aztán rossz periódus következett, több potyagóllal, bakival. Szinte nyilt titok volt, hogy a Juve az első komolyabb kérőnek átengedi, s az új kenyéradó gazda, a Fulham lett. Edwin Londonban sem váltja meg a világot, de a hét végén a West Ham otthonában megszerzett három pont kivívásában (2-0) elévülhetetlen érdemeket szerzett.
Javier Zanetti (argentin, Internazionale): A milánói kék-feketék és híveik szép nap elé néztek vasárnap, de a vigadalomból csak keserédes ünnep lett. A maratoni hosszúságú sérüléséből lábadozó (?) Ronaldo ott volt a Lecce elleni kezdőcsapatban, de bő negyedóra után cserét kért, bal lábát fájlalva. A társak azonban túl tudták tenni magukat Ronaldo újabb kálváriáján, s már az első játékrészben kétgólos előnyt szereztek (2-0). Az Inter legjobb játékosa a csapatkapitány, a jobb oldalon fáradhatatlanul zakatoló Zanetti volt, aki a La Gazzetta dello Sporttól hetes osztályzatot kapott. Salvatore Fresi (olasz, Bologna): Egy tanulmány témája is lehetne a piros-kék olasz csapat idei teljesítménye, hiszen kilenc mérkőzésen szerzett hét találattal is dobogós a Guidolin-legénység. (A Fiorentina kétszer ennyi rúgott góllal is kieső helyen áll.) A két csapat hétvégi randevúja éppen ezért ígért érdekes párharcot. A három pontot végül a Bologna szerezte meg (3-2), pedig a szupervédelem ezúttal gyengélkedett. Mentségükre szolgáljon, hogy a csapatrész irányítója Fresi ezúttal az ellenfél kapujánál volt aktívabb, hiszen két gólt szerzett, ráadásul három perc alatt. Dick van Burik (holland, Hertha BSC): A berliniek vasárnap este zárták a Bundesliga 12. fordulóját, ellenfelük az újonc Mönchengladbach volt. A rázósnak ígérkező összecsapás végül sima, 3-0-s Hertha-győzelmet hozott. Marcelinho vezető gólja után Van Burik növelte az előnyt, de a holland légiós nem csupán találata miatt került kiválasztottjaink közé. Egyszerű, sallangmentes játékával csapata egyik legjobbja volt, nem véletlen, hogy Jürgen Röber eddig valamennyi mérkőzésen számított az egyébként rendkívül sportszerű, eddig mindössze egy sárga lapot kiérdemelt védőre. Nico van Kerckhoven (belga, Schalke 04): A gelsenkircheniek sem sokáig vitézkedhettek a nemzetközi porondon, hiszen a hétközi Arsenal elleni győzelem ellenére is az utolsó helyen végeztek BL-csoportjukban. Maradt a bajnokságban való vigasztalódás, melynek első lépése az 1. FC Köln elleni hazai összecsapás volt (3-1). A Schalke lendületesen, jól játszott, védői, köztük a belga balhátvéd is rendre felbukkant az ellenfél kapuja előtt. Van Kerckhovennek van is miért csipkednie magát, hiszen riválisa, az argentin Matellán egyre több lehetőséget kap Huub Stevens mestertől.
Antonino Asta (olasz, Torino): A 9. fordulóban az újoncok randevúján, a Chievo Verona súlyos, 3-0-s vereséget mért a Torinóra, így a Bikáknak hazai közönség előtt muszáj volt javítaniuk. Mindez azonban egyáltalán nem bizonyult könnyű feladatnak, pláne, hogy a bajnokaspiráns AC Milan látogatott a Delle Alpiba (1-0). A hazaiak azonban nem ismertek elveszett labdát, óriási elánnal futballoztak a 90 perc alatt, de jobb oldali középpályásuk, Asta még a megállás nélkül zakatoló csapatból is kitünt csupaszív játékával. Nem véletlen, hogy a La Gazzetta dello Sport Crespóval egyetemben őt jelölte a forduló legjobbjának. Claude Makelele (francia, Real Madrid): Bizony keveseknek adatik meg, hogy futballozzon a spanyol labdarúgás csúcsrangadóján, a Real-Barcelona derbin. Nos, Makelele ezt már nem először éli át, de a vasárnap esti találkozó alighanem számára is sokáig emlékezetes marad. Nem csak azért, mert a Real 2-0-ra nyert, hanem amiatt a kiváló, hiba nélküli játék miatt is, amit Claude produkált. Hiába volt ott a pályán Rivaldo, Raúl, Zidane vagy Figo, a tekintényes Don Balón a mérkőzés legjobbjának a francia válogatott védekező középpályását választotta. Michael Ballack (német, Bayer Leverkusen): Jelenleg nincs olyan ember Németországban, aki klubhovatartozástól függetlenül ne a gyógyszergyáriak üdvöskéjét tartaná a legjobb germán középpályásának. Való igaz, hogy a 25 éves Karl-Marx-Stadtban nevelkedett Michael szenzációs formában futballozik, immár hét találatnál és három gólpassznál jár, amivel a kanadai táblázaton ő az első. A hét végi fordulóban is az ő két gólja döntött a Kaiserslautern elleni rangadón (2-1), jutalma egyes, azaz a legjobb osztályzat volt a Kicker szakíróitól. Jirí Stajner (cseh, Slovan Liberec): A kupaforduló legnagyobb meglepetésének sokan a Chelsea kiesését tartották, de legalább akkora fegyvertény volt a spanyol bajnokságban veretlenségét csak vasárnap elveszített Celta Vigo búcsúztatása is. A kis cseh csapata, a Liberec tavaly a Liverpoolt szorongatta meg, most azonban semmit nem bízott a véletlenre: 3-0-ra verte a Celta Vigót. A Slovan első góljának szerzője és egyik legjobbja a rendkívül mozgékony Stajner volt, aki frissességéből a hétvégi bajnokira is megőrzött valamennyit, hiszen az FK Teplice ellen mesterhármast szerzett.
Hernán Crespo (argentin, Lazio): Óriási a csalódás a rómaiaknál, hiszen a Lazio a hét közben Nantes-ban elszenvedett vereségével nem csak a Bajnokok Ligájától, de az európai kupaporondtól is búcsúzott. A bajnokságban mindezek után a jó erőkből álló Brescia várt a rómaiakra, akik talán a felelősség súlyától megszabadulva, remek játékkal 5-0-s győzelmet arattak. A mérkőzés hőse a három gólt jegyző (különösen az első volt látványos, melyet sarokkal szerzett) dél-amerikai csatár volt, akinek produkcióját a La Gazzetta dello Sport nyolcas kalkulussal értékelte. David Trezeguet (francia, Juventus): A vártnál kicsit gyengébben teljesít a Juventus is eddig a szezonban, de a torinóiak továbbjutottak a BL-ben. Az utolsó, glasgow-i fellépésnek számukra már nem is volt különösebb tétje, ám a versenybenmaradásért küzdő skótokkal így is remek mérkőzést játszottak (3-4). A Celtic ellen két gólt szerzett Trézéguet a hétvégén is használta góllövő-cipőjét, Veronában a mérkőzés 92. percében 2-1-es hazai vezetésnél mentett találatával nagyon fontos pontot az Öreg Hölgynek.

(Megjegyzés: Az egeret a figurák fölé helyezve olvashat a hét legjobbjairól.)

Korábban:

A hét világválogatottja (október 22-28.)

Mindent egy helyen az Eb-ről