Vágólapra másolva!
Nem túlzás: a magyar futball rövid időre Ciprusra költözött. Nem kevesebb, mint hét NB I-es csapatunk készül ugyanis a "szerelem szigetén", ráadásul a válogatott ugyanott vesz részt egy nemzetközi tornán jövő hét elején. Így aztán Gellei Imre szövetségi kapitány jelöltjeinek csak át kell ruccanniuk a magyar csapat larnacai főhadiszállására, a Csehország elleni fellépés viszont már nem ígérkezik ennyire kellemesnek. Nem véletlen, hogy keddi beszélgetésünk előtt nem sokkal fejezte be Gellei kapitány a Csehország-Belgium vb-pótselejtező felvételének megtekintését.

Fotó: SZTÁR Sport
Gellei képet akar kapni arról, hogy kire számíthat hosszú távon
- Az örök szkeptikusok mellett egyre több a derülátó ember a válogatott tekintetében, ám a többség szerint csapatunknak még nagy falat a cseh együttes.

- Úgy tűnik, a csehek számára is fontos az eredmény, hiszen legjobbjaik, a Juventusból Nedved, a Dortmundból Rosicky és Koller, a Lazióból Poborsky, a Liverpoolból Smicer, a Kaiserslauternből Lokvenc is pályára lép ellenünk.
- Számomra nem is volt kétséges, hogy a legjobb csapatukkal jönnek Ciprusra a csehek, elvégre náluk is új kapitány van, plusz az utóbbi években megszerzett presztízsük okán nekik is fontos az eredmény. Így vagyunk ezzel mi is, ám mivel a keret továbbra is nyitott, úgymond kiválasztó jelleggel utazunk erre a tornára. Nekem fontos, hogy mentalitásban és képességek tekintetében is képet kapjak arról, bizonyos posztokon kikre számíthatok hosszabb távon is. Pontosan ezért is hívtam meg ezúttal Hajdu kapust, továbbá a ligaválogatott ománi túráján jó produkciót nyújtott Halmosit, Keneseit és Waltnert is. Sajnos, Lendvai és Sebők sérülés miatt nem jöhet velünk, szívesen kipróbáltam volna a győri Farkas Balázst is, ám kötőhártya-gyulladással küszködik, így őt csak később tesztelhetem "élesben".

- Király Gábor képességeit felesleges megkérdőjelezni, ugyanakkor óhatatlanul is felmerül, hogy kapitányi székfoglalójában jelezte, csak azokat szerepelteti a válogatottban, akik rendszeresen pályára lépnek a klubjaikban, márpedig noha csak idő kérdése, hogy visszaszerezze a helyét, de a magyar kapus pillanatnyilag csak kispados a Herthában.
- Király esetében nem érzem jogosnak a felvetést, két okból sem. Egyrészt, mert a kapusposzt bizalmi kérdés, másrészt: mivel a magyar bajnokság még nem indult el, lehet, hogy Király a Bundesligában előrébb tart a felkészülésben, mint az itthoni játékosok. Ráadásul ki tudja előre, hogy a válogatottban jelenleg alapembernek számító Kuttor játszik-e tavasszal Debrecenben, vagy Juhár a Vasasban? Erre nincs garancia. Ugyanakkor Király Gabinak is tudnia kell, a helyét csak úgy tarthatja meg a válogatottban, ha visszaverekszi magát a Hertha kapujába.

- Feltételezem, Fehér Miklós portói kálváriája más kategóriába tartozik.
- Így van. Pedig Fehér Mikiről jó benyomásokat szereztem, remekül futballozott az utánpótlás-válogatottban a grúzok ellen, ám mivel nincs meg az állandó meccsterhelése, négy nappal később, a románok ellen kénytelen voltam lemondani róla, meghúzódott. Ha nem a Porto tartalék együttesében edzene, most jönne velünk Ciprusra, ahogy a többiek előtt is adott a lehetőség, mivel ez a válogatott minden tekintetben nyitott.

Mindent egy helyen az Eb-ről