Vágólapra másolva!
A bajnoki címre törő csapatok mindegyike könnyebb ellenfelet kapott a Primera División 31. fordulójában, de így sem marad rangadó nélkül a spanyol labdarúgás a hét végén, hiszen szombaton rendezik a sevillai derbit, amelynek fontossága két klub szurkolói számára mindennél nagyobb a szezon folyamán. A vasárnapi meccseken pedig az lesz a nagy kérdés, hogy a három éllovas közül mindegyik tudja-e hozni a kötelező győzelmet.

A két sevillai együttes két évvel ezelőtt együtt esett ki a Primera Divisiónból, és tavaly együtt kerültek fel a legjobbak közé. Mindkét gárda meglepetést okozott jó szereplésével, ám míg a Real Betis lendülete egészen mostanáig kitartott, és a zöld-fehérek ennek megfelelően a Bajnokok Ligáját érő helyekért is harcban vannak, addig a piros-fehéreknek az elmúlt fordulókban nem nagyon ment a játék, és a legutóbbi 11 forduló alatt mindössze egy meccset nyertek. Ennek köszönhetően a középmezőny legaljára csúsztak vissza, és csak öt pont az előnyük a kieső helyen álló gárdákkal szemben.

A két csapat őszi találkozóján gól nélküli döntetlen született, ám ezúttal a Betis lesz a pályaválasztó, és a hazaiak számára az esetleges győzelem az idény csúcspontját jelenté, hiszen Betis tavaly (amikor mindkét gárda a másodosztályban szerepelt) 3-1-re kikapott a Sevillától, és hazai pályán utoljára 1994-ben tudta legyőzni az ősi riválist. Csökkenti a hazaiak esélyeit, hogy eltiltás miatt hiányozni fog a csapatból a kulcsembernek számító brazil Denílson, ott lesz viszont a kezdő tizenegyben a válogatottban nemrégen bemutatkozott Joaquín, illetve a nemzeti tizenegybe a minap behívott Capi. Mindkét futballista saját nevelésű, akárcsak a várható kezdő csapatból még Juanito, Rivas és Dani. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Sevillából Reyes és Gallardo is saját nevelésnek számít, akkor elmondható, hogy ez valóban sevillai derbi lesz.

A bajnoki címért harcban álló egyesületek vasárnap lépnek pályára, mind a hárman hazai pályán fogadnak egy kiesés ellen küzdő együttes. A Real Madrid a Real Zaragoza ellen lép pályára, és Vicente del Bosque azután, hogy a hét közben a Bajnokok Ligájában pihentette legnagyobb sztárjait, ezúttal ismét a bajnokságban megszokott kezdő tizenegyét küldheti pályára. A királyi gárda ideális csapatából csak Luis Figo fog hiányozni, aki még mindig sérüléssel bajlódik, és Del Bosque azt sem döntötte el, hogy a Barca ellen nagyot hibázó Césarnak, vagy Iker Casillasnak szavaz-e bizalmat a kapuban. A madridi drukkerek szerint azonban ennek semmi jelentősége nincsen, hiszen kedvenceik úgyis gólokkal verik az idén rendkívül gyenge Zaragozát. Valami hasonlóban bíznak a Deportivo rajongói is, akik az utolsó helyen álló Tenerifét szeretnék látni az áldozat szerepében. A sereghajtó az utóbbi három fordulóban, amióta a volt szövetségi kapitány, Javier Clemente lett az edzője, ugyan nem szenvedett vereséget, de a kiváló formában lévő corunaiak ellen valószínűleg ez is kevés lesz, még úgy is, ha a hazai csapatból Mario Silva eltiltás miatt hiányozni fog.

A Valenciát az elmúlt pár napban két pofon is érte: a csapatnak előbb át kellett adnia első helyét a tabellán, köszönhetően a Rayo Vallecano elleni bajnoki vereségnek, majd pedig kiesett az UEFA-kupából az Internazionale ellen hazai pályán. Utóbbi meccsen ráadásul a védelem oszlopa, az argentin Roberto Ayala megsérült, és várhatólag csak áprilisban léphet majd pályára, de ha a klub komolyan gondolja a bajnoki cím megnyerését, akkor így is hoznia kell a három pontot az Osasuna ellen, amely története során csak egyszer tudott győzni a Mestalla-stadionban. Persze a pamplonaiak jelenleg az egy ponttal is nagyon elégedettek lennének.

Ajánlat:

Korábban:

A Valencia kikapott a sereghajtótól

Fórum:

Primera Division: a legerősebb bajnokság?

Mindent egy helyen az Eb-ről