Vágólapra másolva!
A nyugat-európai élcsapatok manapság már rendkívül kiterjedt megfigyelő-hálózattal rendelkeznek, és az angol, olasz, német vagy spanyol egyesületek igyekeznek minél fiatalabb korban felfedezni a jövő nagy futballistáit. Angliában jelenleg éppen egy izlandi tálentumért futnak versenyt a csapatok, a 16 esztendős Sigurdur Donys Sigurdssont a Middlesbrough, a Newcastle United és a Manchester United is szívesen látná soraiban.

A tinédzser csatár jelenleg az izlandi Einherji nevű egyesület játékosa, ami máris jól mutatja, hogy Nyugat-Európában milyen alapossággal odafigyelnek az utánpótlásra: Sigurdsson ugyan csak egy ötödik vonalban szereplő gárdában kergeti a labdát, mégis felfigyeltek rá Angliában. Ez még akkor is figyelemreméltó, ha tudjuk, hogy a 16 esztendős támadó ebben az esztendőben már 18 gólt ért el a maga divíziójában. Ez a teljesítmény elég volt a Middlesbrough-nak ahhoz, hogy próbajátékra hívja Sigurdssont, aki négy napig edzett együtt a Premier League-s klub ifijeivel, és egy találkozón lépett pályára, amelyen azonban rögtön két gólt ért el. A Boro természetesen azonnal szerződést ajánlott a tehetséges ifjoncnak, akit a tervek szerint erre az esztendőre még kölcsönadtak volna Izlandra, hogy a következő szezontól már a Riverside Stadiumban folytassa pályafutását.

Sigurdsson azonban egyelőre nem fogadta el az ajánlatot, hiszen, mint kiderült, más lehetőségek is állnak előtte. Játéka ugyanis két sikeresebb egyesület, a Newcastle United és a Manchester United érdeklődését is felkeltette. Mindkét klub felvette a kapcsolatot az ifjú futballistával, aki egyelőre kivárásra játszik: beleegyezett abba, hogy hamarosan egy hosszabb, hat hetes próbajátékra visszatér a Boróhoz, és csak azt követően dönti el véglegesen, hogy hol képzeli el a jövőjét.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20020914apremiership.html

Az angolok nem véletlenül érdeklődnek ilyen hevesen Sigurdsson iránt: a Chelsea-ben szereplő Eidur Gudjohnsen nyomán az izlandi futballisták jó hírnévnek örvendenek a szigetországban (az élvonalban Gudjohnsenen kívül még ketten, a másodosztályban pedig hatan játszanak a gejzírek földjéről), ráadásul Sigurdsson minimális összegért megszerezhető, mivel Izlandon a 18 évnél fiatalabb focisták nem köthetnek profi szerződést. A játékos klubjának, az Einherjinek így csak egy minimális kárpótlást kellene fizetni, ami a Premier League-ben szereplő gárdák számára aprópénznek számít, de az izlandi egyesületnek ez is nagy összeg.